Het Nederlands Koninkrijksteam won tegen Frankrijk ooki zijn derde wedstrijd op rij.

FIBT 2016

Nederlands Koninkrijksteam ongeslagen naar finale

Nederlands Koninkrijksteam ongeslagen naar finale

Het Nederlands Koninkrijksteam won tegen Frankrijk ooki zijn derde wedstrijd op rij.

Het Nederlands Koninkrijksteam won tegen Frankrijk ook zijn derde wedstrijd op rij.
Foto: © Robert Bos

Hij had er maandenlang hard voor gewerkt, maar vandaag slaagde Rob Cordemans met vlag en wimpel voor de laatste test. De 41-jarige pitcher gooide in zijn eerste wedstrijd van dit seizoen voor het Nederlands Koninkrijksteam vier ijzersterke innings, waarna zijn team zich met een 10-0 overwinning in zeven innings ongeslagen plaatste voor de eindstrijd van het France International Baseball Tournament. In de finale treft Oranje morgen Duitsland.

Al het hele jaar stond L&D Amsterdam-pitcher Rob Cordemans met een blessure aan de kant. Pas eind augustus maakte hij na maandenlange afwezigheid zijn rentree op de heuvel in de hoofdklasse. Daarmee leek hij klaar voor het Europees kampioenschap. Vandaag volgde de laatste test voor de veteraan van Oranje. In de wedstrijd tegen Frankrijk werd vanavond duidelijk dat Cordemans ook daadwerkelijk op tijd is hersteld om later deze maand met het Nederlands Koninkrijksteam de Europese titel te verdedigen.

Cordemans stond alleen een loper toe op de honken nadat Ernesto Martinez de tweede slagbeurt had geopend met een tweehonkslag. De pitcher van Oranje reageerde echter oppermachtig en schakelde de vijf daaropvolgende Franse tegenstanders met drie slag uit. Uiteindelijk kwam de Man of the Match tot zeven strikeouts en stond hij niemand meer toe op de honken tot hij bij het ingaan van de vijfde inning werd vervangen voor Orlando Yntema.

Shut-out

Pitcher Rob Cordemans was tegen Frankrijk ouderwets op dreef.

Pitcher Rob Cordemans was tegen Frankrijk ouderwets op dreef.
Foto: © Robert Bos

Het was de opmaat voor de tweede Nederlandse shut-out van dit toernooi en de vierde in de eerste twee edities van het France International Baseball Tournament. Op het pitchen van Yntema en zijn opvolger Jim Ploeger wist alleen Ernesto Martinez opnieuw nog een honkslag te slaan. De Franse aangewezen slagman van Templiers de Sénart sloeg daarmee de enige twee honkslagen van zijn ploeg.

Randolph Oduber zorgde met een gescoord punt in de eerste en een binnengeslagen punt in de derde inning voor de eerste twee punten. Lang waren het de enige runs van de wedstrijd. Pas vanaf de vijfde inning wist Oranje defintief afstand te nemen van de puntloze hekkensluiter. Nadat Sander Paap (vier wijd) en Chris Garia (honkslag) door een slechte aangooi van de Franse catcher de voorsprong hadden verdubbeld, scoorde Oranje viermaal na onder meer tweehonkslagen van Gianison Boekhoudt en Nick Urbanus en een hit van Sander Paap.

Finale

Gilmer Lampe sloeg in de zevende inning de derde Nederlandse tweehonkslag en bracht daarmee Yurendell de Caster over de thuisplaat voor de 9-0. Met één man uit en Boekhoudt op het derde honk maakte Kevin Moesquit hierna een einde aan de wedstrijd. Hij sloeg een pitch van closer Antoine Viliard diep het midveld in om de 10-0 op het scorebord te krijgen. Voor Boekhoudt (2 uit 3 met een tweehonkslag en driehonkslag) was het zijn tweede punt van de avond.

Voor de honkballers van bondscoach Steve Janssen was de 10-0 zege de derde overwinning van dit toernooi. Gisteravond verzekerde Oranje zich al van opnieuw een plaats in de finale nadat Duitsland met 8-10 had gewonnen van gastheer Frankrijk, vorig jaar nog verliezend finalist. De Duitse honkballers kregen na onder meer zeven vrije lopen zeven punten tegen in de vijfde inning, maar herstelden zich in de slotfase en liepen via drie runs in de achtste en negende inning alsnog uit naar de winst.

Teleurstellend toernooi

De Franse honkballers zijn daarmee bezig aan een teleustellend toernooi. Twee jaar geleden plaatste de gastheer zich, door onder meer een historische overwinning op het Nederlands Koninkrijksteam, nog voor de finale. Deze editie moet Frankrijk het echter doen zonder profhonkballer René Leveret, die twee jaar geleden in vier dagen tijd zes keer de bal het stadion uit het geslagen. Die slagkracht werd ook node gemist in de wedstrijd van vanavond tegen de ongeslagen ploeg van het Nederlands Koninkrijk. Daardoor speelt Frankrijk nu morgen om de derde en vierde plaats tegen de International Stars.

Het Nederlands Koninkrijksteam staat morgen voor de tweede opeenvolgende keer in de finale van het France International Baseball Tournament. Daarin is morgen om 15.00 uur Duitsland te tegenstander. De Duitse honkballers scoorden eerder vandaag drie runs in de achtste inning van de wedstrijd tegen de International Stars om een 5-7 achterstand om te draaien in een 8-7 overwinning. Voor Duitsland was het de tweede toernooizege.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in FIBT 2016