Nederland boekte tegen India de tweede WK-zege uit de historie.

Honkbal

Nederlandse dames sterk van start op WK honkbal

Nederlandse dames sterk van start op WK honkbal

Nederland boekte tegen India de tweede WK-zege uit de historie.

Nederland boekte tegen India de tweede WK-zege uit de historie.
Foto: © WBSC

Voor de tweede keer in de historie heeft het Nederlands damesteam een wedstrijd gewonnen op het wereldkampioenschap. India werd vanochtend in het Zuid-Koreaanse Gijang-City met 9-2 verslagen tijdens de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap. “Ik ben trots op alle meiden en de spirit die ze hebben laten zien”, blikt een tevreden manager Eddie Dix terug op de wedstrijd.

Vooraf werd het duel tegen het ongeplaatste India als grote kans gezien op een historische tweede WK-zege. De eerste overwinning ooit werd op 19 augustus 2012 behaald toen Cuba in de strijd om de zevende en achtste plaats met 8-10 werd verslagen. Maar nog nooit werd een wedstrijd uit de eerste ronde op een WK gewonnen.

Tijdens de vorige editie van het WK dameshonkbal verloor Oranje zelfs al zijn zes wedstrijden. De afgelopen twee jaren werd door de nummer zeven van de wereld hard getraind en tijdens het deze week gehouden trainingskamp in het Japanse Ureshino werd zelfs een oefenwedstrijd gespeeld tegen het sterke Tohoku Reia, dat uitkomt in de hoogaangeschreven Japan Women’s Baseball League (JWBL). En dat betaalde zich vandaag uit. In de allereerste wedstrijd van het WK in het splinternieuwe Hyundai-Gijang Dream Ballpark boekte de Nederlandse damesploeg de historische eerste overwinning in een eerste ronde van een WK.

Comfortabele voorsprong

De Nederlandse honkbalsters kregen al snel vat op pitcher Chittari Chandu Priya. Nadat Mona Kusumakar India in de eerste inning door vier wijd met volle honken op een 0-1 voorsprong had gebracht, trok Nederland in twee slagbeurten tijd de wedstrijd naar zich toe. Zowel in de tweede als derde slagbeurt passeerden drie speelsters de thuisplaat. Daarmee had de ploeg van bondscoach Eddie Dix al na drie innings een comfortabale 6-2 voorsprong.

Met name aanvallend besliste Nederland de wedstrijd. De Oranje dames wisten tegen India maar liefst acht honken te stelen om het verschil te maken. Sofie van de Wiel (1 uit 3) kon zelfs drie honken stelen en scoorde uiteindelijk dit duel ook drie van de negen Nederlandse punten. Met een tweehonkslag vergrootte aangewezen slagman Annemiek Koehorst (2 uit 2) in de vierde inning het verschil tot 9-2. Opnieuw scoorde Oranje in deze slagbeurt driemaal, waaronder twee op de klap van uitblinkster Koehorst en één op een tweepitter van Sofie van de Wiel.

Belangrijke rol

Line-ups van Nederland en India voorafgaand aan de wedstrijd op het WK.

Line-ups van Nederland en India voorafgaand aan de wedstrijd op het WK.
Foto: © WBSC

In de vierde inning werd de debuterende pitcher Maud Werkman (2-5-2-1) met een 6-2 voorsprong op de heuvel afgelost. Pitchers Anouk Vergunst (1-3-3-1) en Maaike Haak (0-1-0-1) hielden hierna de voorsprong knap vast. Vergunst kreeg nog slechts drie honkslagen tegen in twee innings, terwijl Haak de wedstrijd in de laatste twee innings afsloot. Zij kreeg in de zevende en laatste inning een tweehonkslag tegen van Mona Kusumakar, maar wist India deze slagbeurt andermaal van het scoren te houden.

Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor Sascha Egas, één van de debutanten dit duel. Als catcher loodste ze haar pitchers door de wedstrijd. Na een run van Vandana Dhaka in de derde inning werd India zo vier innings lang puntloos gehouden om de eerste overwinning op dit WK veilig te stellen. Egas produceerde bovendien aanvallend één honkslag, scoorde drie punten en sloeg één ploeggenoot over de thuisplaat.

Zenuwachtig

“We begonnen wat zenuwachtig en gespannen. Maar met vier debutanten is dat niet zo gek”, aldus manager Eddie Dix na afloop. “Door de spanning kwamen we 0-1 achter. Maar ik twijfelde geen moment dat het wel goed zou komen.”

Aanvallend kwam Nederland vandaag wel tot minder honkslagen dan haar tegenstander. Dix: “We hadden heel veel pech aan slag. We sloegen veel ballen hard op de poppetjes. Anders hadden we veel meer punten kunnen scoren.” Dat tekort werd op de honken echter meer dan goed gemaakt zag ook de Nederlandse manager. “We hebben maximaal van onze snelheid geprofiteerd”, stelde Dix tevreden vast.

Scherper

Na de openingswedstrijd woonde de technische staf het duel bij van het debuterende Pakistan, dat met 10-0 verloor van Zuid-Korea. Zeer waarschijnlijk één van de tegenstanders van Oranje in de tweede ronde. Eerst wachten nog twee wedstrijden uit de eerste ronde tegen titelverdediger Japan en het sterke Canada. Dix: “Verdedigend waren we vandaag niet scherp genoeg. Dat moet nog scherper. Morgen tegen Japan is een ingecalculeerde verliespot. Maar tegen Canada is er een kleine opening tot verrassing.”

Na de afloop woonde Oranje de openingsceremonie bij in het Hyundai-Gijang Dream Ballpark. Dix: “Het was fijn om tegen India te openen, omdat ze toch één van de zwakkere deelnemers zijn op dit toernooi.. De meiden zijn heel blij met de win van vandaag. Het team heeft het goed gedaan. Dat breekt de spanning. Nu kunnen we ontspannen naar de volgende wedstrijden kijken en voorbereiden.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal