Quick Amersfoort veroverde voor het eerst de ESF Cup.

EC heren 2016

Quick Amersfoort wint ESF Cup

Quick Amersfoort wint ESF Cup

Quick Amersfoort veroverde voor het eerst de ESF Cup.

Quick Amersfoort veroverde voor het eerst de ESF Cup.

De softballers van Quick Amersfoort hebben vandaag voor Europees succes voor Nederland gezorgd. In de finale om de ESF Cup won de ploeg met 3-2 van Pantheres. Het was de tweede keer ooit dat een Nederlandse club deze Europese titel voor zich wist op te eisen. In het toernooi om de Super Cup eindigde Hoofddorp Pioniers als achtste. Adegeest sloot het toernooi om de ESF Cup af als vijfde.

In 2014 werd Hoofddorp Pioniers de eerste Nederlandse winnaar van de ESF Cup. In dat jaar moest Quick Amersfoort nog genoegen nemen met een vierde plaats. Vorig jaar eindigden de softballers uit Amersfoort in de strijd om de ESF Cup op een vijfde plaats. Driemaal was scheepsrecht voor Quick Amersfoort.

Quick Amersfoort was het toernooi begonnen met twee nederlagen. Maar tegen het Franse Pessac Pantheres kwam de ommekeer. Quick zegevierde met 7-5 en won hierna vier van zijn vijf wedstrijden om zich te plaatsen voor de eindstrijd om de ESF Cup. Daar waren vandaag opnieuw de softballers van Pantheres de tegenstanders.

Catastrofale veldfout

Revin Brooks in de finale aan slag voor Quick Amersfoort.

Revin Brooks in de finale aan slag voor Quick Amersfoort.

In de eindstrijd bracht Davy van Venrooij zijn ploeg met een solohomerun op een 1-0 voorsprong, maar keek Quick Amersfoort een inning later tegen een 1-2 achterstand aan. Opnieuw nam Van Venrooij (3 uit 3) hierna zijn ploeg bij de hand. Met twee man uit sloeg hij in de vierde inning een driehonkslag. De Franse rechtsvelder had hierna kans om op een hooggeslagen bal van Revin Brooks de inning af te kunnen sluiten, maar hij liet de bal uit zijn handen vallen en stelde met die catastrofale veldfout Van Venrooij in staat om de gelijkmaker te scoren. Een hit van Erik van de Horst bracht Quick Amersfoort hierna zelfs op voorsprong.

Het bleek beslissend. Beide teams kwamen nog wel tot een honkslag, waaronder de tweede driehonkslag van Van Venrooij, maar niemand wist meer te scoren. Vanaf de vijfde inning gooide Shawn Koster, die in de vierde inning Niek Nieuwenhuizen was opgevolgd, zeven strikeouts op rij om zijn ploeg naar de titel te loodsen.

Super Cup

Op de zesde en laatste speeldag van het Europese clubtoernooi was Quick Amersfoort nog de enige Nederlandse club die in actie kwam. Een dag eerder waren Hoofddorp Pioniers en Adegeest al uitgeschakeld. Pioniers had zich als enige Nederlandse ploeg geplaatst voor het toernooi om de Europese Super Cup, de speelronde met de beste negen teams uit het Europese clubtoernooi.

Vreugde bij de spelers van Quick Amersfoort na het winnen van de ESF Cup.

Vreugde bij de spelers van Quick Amersfoort na het winnen van de ESF Cup.

Maar nadat Pioniers het toernooi was gestart met vijf overwinningen, werd donderdag verloren van het Tsjechische Spectrum, de uiteindelijke nummer drie. Een tweede nederlaag, maar nu tegen het Deense Stenlose Bulls betekende gistermiddag dat het toernooi voor de softballers uit Hoofddorp voorbij was. Grote boosdoener was de sterke pitcher Kim Hansen, die in zeven innings vijftien strikeouts voor de Denen gooide.
Voor de Denen homerde Daniel Julenon al direct in de eerste inning twee punten binnen. Een inning later werd die voorsprong verdubbeld. Hoofddorp Pioniers liep zo het gehele duel achter de feiten aan. Dat leverde uiteindelijk een achtste plaats op in het eindklassement van de Super Cup.

Eindklassement

Adegeest won deze week in het Europese clubtoernooi slechts twee van de acht wedstrijden. Na een 3-13 nederlaag tegen het Italiaanse Junior Alpa en een 5-15 knock-out in vijf innings tegen titelverdediger Magos de Tenerife werd Adegeest in zijn tweede Europese clubtoernooi ooit gisteren veroordeeld tot de vijfde plaats in het eindklassement om de ESF Cup.

Winnaar van de Super Cup werd vanavond Lupi Roma. Onder leiding van Argentijnse pitcher Maximiliam Montero (13-6-3-1) versloeg de Italiaanse titelverdediger het Belgische Brasschaat Braves met 2-1. Bij de Belgische verliezend finalist stonden negen Nederlanders op het roster. Daarvan kwamen Enrique Javier, René Koelink, Coen Merkx en Nathan van der Reijden in de eindstrijd in actie. Europees clubkampioen Lupi Roma won deze week acht van zijn negen wedstrijden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC heren 2016