Eerste honkvrouw Esther Maliepaard voor Nederland in actie in de wedstrijd tegen Japan.

Honkbal

Nederland niet opgewassen tegen Japanse titelverdediger

Nederland niet opgewassen tegen Japanse titelverdediger

Eerste honkvrouw Esther Maliepaard voor Nederland in actie in de wedstrijd tegen Japan.

Eerste honkvrouw Esther Maliepaard voor Nederland in actie in de wedstrijd tegen Japan.
Foto: © WBSC

Het Nederlandse damesteam heeft haar tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap honkbal met 12-0 verloren van titelverdediger Japan. De Japanse ploeg, die al de wereldranglijst aanvoert sinds 2008 en sindsdien vier opeenvolgende wereldtitels veroverde, maakte het karwei in Gijang City (Zuid-Korea) af in vijf innings.

In het dameshonkbal is Japan een klasse apart. De nationale Japanse ploeg begon vandaag aan de wedstrijd tegen het Nederlands team met een serie van dertien overwinningen op rij. Een reeks die al begon tijdens het wereldkampioenschap in 2012. In de zes edities van het WK verloor Japan tot vandaag slechts zes van de veertig wedstrijden.

Vorig jaar sloot Japan het WK ongeslagen af met 63 gescoorde punten en slechts twee tegenpunten. Gisteren werd de 34e overwinning geboekt toen Canada op de openingsdag met 2-8 werd verslagen. En ook het Nederlands team had geen antwoord op het spel van de Japanse honkbalsters, die in hun eigen land uitkomen in de hoogaangeschreven Japan Women’s Baseball League (JWBL).

Puntloos

Nederland werd aangemoedigd door een grote groep in Oranje uitgedoste Japanse aanhangers.

Nederland werd aangemoedigd door een grote groep in Oranje uitgedoste toeschouwers.

Nederland begon de wedstrijd goed en hield de ijzersterke Japanse slagploeg in de eerste inning puntloos. Startend pitcher Susan Erades (2-5-5-4) begon het duel met een strikeout voor Ayako Rokkaku, waarna derde honkvrouw Famke Gildemacher met lopers op het tweede en derde honk na een vangbal een knap dubbelspel maakte.  De tweede slagbeurt opende Erades met drie slagballen op rij voor Yurika Arisaka. Maar hierna wist de titelverdediger door de defensie te breken.

Onder meer doordat driemaal na een stootslag verkeerd werd verwerkt, liep Japan snel weg bij haar tegenstandster. Uiteindelijk scoorde Japan zesmaal in de tweede inning en nog eens vijf runs in de derde inning. Ook reliever Berber Jansen (1-4-4-1) kon de slagploeg van Japan aanvankelijk geen halt toe roepen. Maar nadat Jansen in de derde inning een dubbelspel had gemaakt op een hard teruggeslagen bal, wist Nederland de schade te beperken.

Honkslag

In de vierde en laatste Japanse slagbeurt stond Oranje nog slechts één punt toe. Zelf kwam Nederland op de Japanse pitchers niet verder dan één honkslag. Die werd in de tweede inning geslagen door Marije Filius (1 uit 2). Op het pitchen van closer Akino Tanaka, die met haar ballen snelheden haalde van ver boven de honderd kilometer per uur, kreeg Oranje in de vijfde inning nog wel lopers op het eerste en het tweede honk, maar bleef een eerste Nederlandse punt uit.

Het was de tweede keer dat Japan en Nederland tegenover elkaar stonden. Vier jaar geleden eindigde de confrontatie tussen beide landen in een 0-21 winst voor Japan in vijf innings. Morgen sluit Nederland de eerste ronde af met een wedstrijd tegen het als vierde geplaatste Canada. De twee teams bepalen dan wie zich samen met het ongeslagen Japan plaatst voor de Super Round. De Nederlandse ploeg werd aangemoedigd door een grote schare in Oranje uitgedoste Koreaanse fans.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal