Voor de tweede keer op rij is het Nederlands Koninkrijksteam winnaar geworden van het France International Baseball Tournament.

FIBT 2016

Opnieuw titel voor Nederlands Koninkrijksteam

Opnieuw titel voor Nederlands Koninkrijksteam

Voor de tweede keer op rij is het Nederlands Koninkrijksteam winnaar geworden van het France International Baseball Tournament.

Voor de tweede keer op rij is het Nederlands Koninkrijksteam winnaar geworden van het Franse toernooi.
Foto: © France International Baseball Tournament

De honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam hebben ook de tweede editie van het France International Baseball Tournament op hun naam geschreven. In de finale versloeg Oranje de nationale ploeg van Duitsland met 5-3. Voor de ploeg van bondscoach Steve Janssen was het al de elfde opeenvolgende overwinning dit jaar. Eerder op de dag verzekerde gastland Frankrijk zich van de derde plaats.

Eerder deze week was Duitsland het enige team dat enigszins tegenstand kon bieden tegen de voornamelijk uit ex-profhonkballers bestaande selectie van Oranje. De enige vier punten die het Koninkrijksteam toe moest staan, werden in de openingswedstrijd door Duitsland gescoord. Zelf scoorde Oranje in drie wedstrijden 34 punten.

En ook in de eindstrijd moest de ploeg van bondscoach Steve Janssen tegen de Duitse honkballers alle zeilen bijzetten om de winst naar zich toe te trekken. Voor de Nederlandse pitcher Mike Bolsenbroek (3-3-2-0 in vijf innings) was het een weerzien met zijn ploeggenoten van Regensburg Legionäre. Openingsslagman Marcel Jimenez, in de Bundesliga ook actief voor de club uit Regensburg, werd door Bolsenbroek nog wel direct met drie slag uitgeschakeld. Maar na een vrije loop voor Max Boldt, bleek een andere ploeggenoot een stuk lastiger te bedwingen.

Stil

Aangewezen slagman Christopher Howard sloeg een pitch van Bolsenbroek over de omheining om zijn ploeg al in de eerste inning op een 0-2 voorsprong te brengen. Waar het Nederlands Koninkrijksteam afgelopen donderdag steeds een antwoord had op de Duitse honkballers, bleef het nu angstvallig stil.

Vier innings lang stond pitcher Jonathan Eisenhuth geen enkele honkslag toe en schakelde hij onder meer de voormalig profhonkballers Randolph Oduber en Chris Garia uit met drie slag. Pas in de vijfde inning wist Dashenko Ricardo de ban te breken. Hij sloeg de tweede pitch van de 24-jarige speler van Regensburg Legionäre in deze slagbeurt over de hekken.

Man of the Match

Nadat Eisenhuth in de zesde inning op de heuvel was afgelost, kon Oranje het duel naar zich toetrekken. Enorbel Marquez, drie dagen geleden tegen het Nederlands Koninkrijksteam nog de verliezend pitcher, moest meteen een tweehonkslag van Randolph Oduber en een hit van Yurendell de Caster incasseren. Dat bracht de wedstrijd weer in balans, voordat Dashenko Ricardo met een hit nog eens twee punten over de thuisplaat sloeg.

In de achtste inning scoorden beiden ploegen nog eenmaal, maar gaf Oranje de voorsprong niet meer uit handen. De slagploeg uit het Nederlands Koninkrijk kwam tot zeven hits, waaronder twee tweehonkslagen van Randolph Oduber (2 uit 4) en twee hits van Dashenko Ricardo (2 uit 3). De catcher van Curaçao Neptunus sloeg drie van de vijf punten binnen en werd daarmee voor de tweede keer dit toernooi uitgeroepen tot Man of the Match. Voor Duitsland sloeg Christopher Howard (3 uit 4) alle punten binnen.

Laatste test

De 5-3 winst voor Oranje was alweer de elfde overwinning voor het Nederlands Koninkrijksteam dit jaar. Eerder werden al zeven wedstrijden op rij gewonnen tijdens de succesvol verlopen Honkbal Week Haarlem. Daarmee is de Europees kampioen in de aanloop naar het Europees kampioenschap nog altijd ongeslagen. Aankomende woensdag wacht een laatste test. Dan speelt het nationale team om 19.00 uur op Sportpark De Paperclip in Utrecht nog een oefenwedstrijd tegen Frankrijk.

Eerder op de dag legde Frankrijk beslag op de derde plaats. De verliezend finalist van twee jaar geleden boekte tegen de International Stars zijn eerste overwinning van het toernooi. Daar slaagde Frankrijk echter pas in in de verlenging. Man of the Match Bastien Dagneau (3 uit 5) sloeg met een honkslag twee van de drie Franse punten in deze slagbeurt binnen. Eerder in het duel had de aangewezen slagman met een homerun ook al voor twee punten gezorgd. De aanval in de tiende inning werd ingeluid door de Nederlander Norbert Jongerius (2 uit 5), die vanmiddag met twee binnengeslagen punten en twee gescoorde punten een belangrijk aandeel had in de winst.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in FIBT 2016