Alex Liddi slaat raak voor een homerun.

Honkbal

Azzurri dragen rode lantaarn in Florence

Azzurri dragen rode lantaarn in Florence

Alex Liddi slaat raak voor een homerun.

Alex Liddi slaat raak voor een homerun.
Foto: © CB-Oldman/FIBS

Na de verrassende nederlaag van de Italianen in de openingswedstrijd van de Italian Baseball Week in het rustige Tirrenia (Spanje won zaterdag met 3-1), kon de dertigkoppige selectie van bondscoach Mazzieri ook in het toeristische Florence op zondagmiddag evenmin een overwinning behalen op de Spanjaarden. Laatstgenoemden verspeelden in de laatste twee innings van de tweede wedstrijd tegen Italië een 4-0 voorsprong door vier punten binnengeslagen door Alex Liddi in de zesde inning (homerun met 2 man op de honken) en Sebastiano Poma in de zevende inning: 4-4.

Het Toscaanse toernooi is plotseling een opzienbarende serie van verrassende uitslagen geworden en voer voor psychologen. De Italiaanse voorbeschouwingen richtten zich natuurlijk op hun eigen favorieten en de lezers raakten in vertwijfeling, toen ze vernamen van de eerste nederlaag van Italië tegen Spanje, dat acht innings lang onderweg was naar een shut-out in de enige wedstrijd van negen innings tot nu toe.

Ook gisteren, toen de Italianen gesteund werden door vijfhonderd toeschouwers op de opgeknapte tribunes in Florence, leek tot in de voorlaatste inning een Spaanse shut-out in het verschiet te liggen. Toen werd de jonge pitcher Eduardo Miliani voor de Italiaanse leeuwen geworpen en die sloegen meteen toe. Ex-Major Leaguer Alex Liddi sloeg een homerun met Poma en Vaglio op de honken: 4-3. De gelijkmaker werd gescoord op een honkslag in de zevende en dus laatste inning door de 23-jarige Sebastiano Poma, de beste slagman van het de Italiaanse reguliere competitie.

Faam

Het reglement voor de Italian Baseball Week voorziet weliswaar in verlenging bij een gelijke stand na de reguliere zeven innings, maar na overleg tussen beide partijen werd besloten om de 4-4 tussenstand te bevorderen tot uitslag. Italië wilde een tweede nederlaag uitsluiten en Spanje moest een uur later aan zijn tweede wedstrijd beginnen. Om 20.30 uur was het play ball tegen de Tsjechen met op de Spaanse heuvel de Venezolaanse pitcher Ricardo Hernández, dit jaar actief in Rimini en vorig jaar in Hoofddorp.

Ondanks diens faam in Europa sloegen de koele Tsjechen acht hits in de eerste drie innings: twee in de eerste inning voor één run, twee in de tweede inning maar zonder runs, vier in de derde inning voor drie runs. Hernández kon inrukken, maar de Tsjechen gingen vrolijk verder met twee runs in de vierde en vijf runs in de vijfde inning: 11-0 en dat bleef zo tot na de zevende inning. De Italiaanse coaches stonden verbijsterd te kijken naar het Tsjechische vuurwerk tegen dezelfde Spanjaarden, waarmee de Azzurri zo veel problemen hadden beleefd.

Verrassende koploper

Na twee dagen zijn we halverwege de Italiaanse Week en is Tsjechië de verrassende koploper met 1-0-0 (1.000), staat Spanje op de tweede plaats met 1-1-1 (.500) en Italië op de laatste plaats: 0-1-1 (.250). Het circus trekt zich vandaag terug in het CONI-complex in Tirrenia voor de dubbel van Tsjechië: om 14.00 uur tegen Italië en om 17.00 uur tegen Spanje. Op het CONI-complex wordt in principe geen publiek toegelaten, behalve de pers en leden van de FIBS, die zich tijdig vooraf melden bij de Italiaanse bond en daarvan goedkeuring krijgen. Dit gold ook bij de eerste wedstrijd aldaar, waardoor bij die spannende wedstrijd tussen Italië en Spanje slechts 85 toeschouwers werden geteld.

De huidige koploper kwam gisteravond uit met de volgende slagvolgorde: Petr Sila linksveld, Martin Schneider korte stop, Matej Hejma midveld, Jakub Sladek eerste honk, Jakub Malik rechtsveld, Petr Cech catcher, Jakub Vojak aangewezen slagman, Petr Zyma derde honk en Jakub Hajtmar tweede honk. De pitchers waren Radim Chroust (één hit tegen in 4 2/3 innings), Jan Novak (één hit hit in 1 1/3 inning) en Jan Tomek (één keer vier wijd in één inning).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal