Mart Smeets tijdens de onlangs gehouden Honkbal Week Haarlem.

EK 2016

Mart en Tjerk Smeets commentatoren tijdens EK honkbal

Mart en Tjerk Smeets commentatoren tijdens EK honkbal

Mart Smeets tijdens de onlangs gehouden Honkbal Week Haarlem.

Mart Smeets tijdens de onlangs gehouden Honkbal Week Haarlem.
Foto: © Alfred Cop

Mart Smeets verzorgt samen met zijn zoon en voormalig honkbalinternational Tjerk het commentaar tijdens het Europees kampioenschap honkbal, dat van 9 tot en met 18 september live wordt uitgezonden op Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal.

Een aantal wedstrijden van Team Kingdom of the Netherlands en de finale zijn rechtstreeks te volgen via Ziggo Sport, de gratis sportzender voor alle Ziggo klanten met digitale ontvangst. Vanzelfsprekend zijn alle duels van Team Kingdom of the Netherlands ook te volgen via Ziggo Sport Totaal.

Mart Smeets kijkt uit naar de bijzondere samenwerking. “Dit idee ontstond een aantal maanden geleden toen ik gepolst werd ‘iets’ met het EK honkbal te gaan doen”, licht hij toe. “Vanaf 1969 ben ik op en af honkbalman bij de NOS geweest, radio en televisie. Ik vond het een leuke, interessante sport om te verslaan en er filmpjes over te maken.”

Olympische Spelen

Ondertussen ontwikkelde zijn zoon Tjerk zich tot honkbalinternational. Begonnen bij het Amsterdamse ABC kwam hij via TIW-Survivors terecht bij Amsterdam Pirates. Voor deze club maakte Tjerk in 1999 zijn debuut in de hoofdklasse. Behalve voor Amsterdam Pirates kwam hij ook uit voor Kinheim, waarmee hij in 2006 en 2007 landskampioen werd. In het seizoen 2006 werd hij bovendien uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler in de hoofdklasse.

Voor het Nederlands team speelde Tjerk Smeets tussen 2000 en 2008 in totaal dertig interlands. Met Oranje nam hij onder meer deel aan de Olympische Spelen van 2008. Later werd Smeets kortstondig één van de assistent-coaches in de nationale ploeg voordat hij teammanager werd bij voetbaleredivisionist Ajax.

Analistenrol

“Ik bleef hem altijd volgen en samen zijn we redelijk gek van het spelletje”, vertelt vader Mart Smeets. “Hoewel we niet dezelfde favoriete ploeg(en) hebben. Hij: Yankees. Ik: Red Sox en Blue Jays. Dat leidt wel eens tot pesterige mailtjes…”

Tijdens het EK honkbal vervult Tjerk Smeets bij negen wedstrijden de analistenrol om en om met voormalig international Eelco Jansen, die zelf 49 interlands speelde en aanwezig was tijdens de Olympische Spelen van 1996, 2000 en 2004. Mart Smeets: “Met Jansen werkte ik al eerder met plezier samen, toen nog voor de NOS. Grappig; basketbal in Rio bij de Olympische Spelen werd mijn laatste NOS-werkje en nu dus honkbal bij het EK voor Ziggo Sport. ’t Kan verkeren, hoewel dit al lang geleden besproken was en ik al drie jaar met zeer veel plezier basketbal bij Ziggo Sport versla en dat zal blijven doen”.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016