De Nederlandse dames hielden zeven innings lang goed stand tegen het sterke Canada.

Honkbal

Sterk Nederland met lege handen tegen Canada

Sterk Nederland met lege handen tegen Canada

De Nederlandse dames hielden zeven innings lang goed stand tegen het sterke Canada.

De Nederlandse dames hielden zeven innings lang goed stand tegen het sterke Canada.

Een overwinning op het wereldkampioenschap tegen Canada zou sensationeel zijn geweest. Toch mochten de Nederlandse speelsters daar vandaag lang op hopen. Nog nooit eerder maakte Oranje de zeven innings vol tegen de sterke Canadese ploeg, maar op de derde speeldag van het WK bleef Nederland in het Zuid-Koreaase Gijang-City lang in het spoor van haar tegenstander. Uiteindelijk drukte Canada met een 7-1 zege toch het krachtsverschil uit en plaatste het zich ten koste van Nederland voor de Super Round.

Op de wereldranglijst is het verschil tussen Nederland (7) en Canada (4) slechts drie plaatsen. Maar internationaal zijn de Canadese honkbalsters al veel verder dan Oranje. Drie keer eerder stonden Nederland en Canada op een WK tegen over elkaar. Maar in elke ontmoeting strandde Oranje met ruime nederlagen al binnen vijf innings (12-1 in 2010, 2-19 in 2012 en 11-0 in 2014).

Canada bereikte zelf de WK-finale in 2008 en eindigde in drie andere edities op een derde plaats. De nummer vier van twee jaar geleden veroverde bovendien vorig jaar de zilveren medaille tijdens de Pan American Games. Startend pitcher Amanda Asay is zelfs al bezig aan haar zesde WK. Die ervaring hielp de veterane probleemloos door de eerste drie innings. Met onder meer vijf strikeouts schakelde ze de eerste negen tegenstanders op rij uit.

Super Round

Maar de gretige Nederlandse ploeg deinsde niet terug voor de lastige pitches van Amanda Asay (8-0-4-0). Niet alleen wist Oranje tegen Canada voor het eerst de zevende inning te bereiken, maar bleef de ploeg van manager Eddie Dix zicht houden op winst en die mogelijke historische kwalificatie voor de Super Round. Na een vroeg tegenpunt in de eerste inning hield Nederland de Canadese speelsters twee innings van het scoren af. Tweemaal liet Canada daarbij lopers op alle honken achter.

Waar Canada faalde, bleek Nederland wel succesvol. In de vierde inning brak Isabelle Markies (1 uit 3) de perfecte wedstrijd van pitcher Amanda Asay met de eerste Nederlandse honkslag op. Na een stootslag van Esther Maliepaard volgde ook Famke Gildemacher (2 uit 3) met een hit. Zij probeerde hierna het tweede honk te stelen. Daarin slaagde ze niet, maar zo stelde de talentvolle Gildemacher wel Markies in staat om de gelijkmaker te scoren.

Onverbiddelijk

Het antwoord van Canada was echter onverbiddelijk. Direct herstelde de nummer vier van de wereld de verhoudingen. Na onder meer een tweehonkslag van Veronika Boyd (2 uit 5) en een driehonkslag van Nicole Luchanski (3 uit 3) nam Canada opnieuw afstand van haar tegenstander: 4-1. Het tweetal sloeg een inning later opnieuw toe. Nu met tweehonkslagen op rij. Na een driehonkslag van Kelsey Lalor (2 uit 3) was het verschil definitief gemaakt: 7-1.
Nederland kreeg in de zevende inning nog twee loopsters op de honken na de tweede hit van Famke Gildemacher en vier wijd voor Marije Filius, maar wist niet meer te scoren. Oranje kwam dit duel tot vier hits. Naast Markies en Gildemacher was ook Bianca Mooi (1 uit 3) dit duel succesvol aan slag. Canada kwam op het pitchen van Loes Asmus (2-6-4-1), Ciska Welboren (0-1-4-1) en Thari Diefenbach (0-2-1-0) tot negen honkslagen.

Door de overwinning plaatst Canada zich nu met de sterkste twee teams uit elke poule voor de Super Round. Nederland speelt verder om de 7e tot en met twaalfde plaats. De eerste tegenstander daarin wordt woensdag de Cubaanse nationale ploeg, waartegen Oranje vier jaar geleden haar eerste WK-overwinning boekte. Hierna volgen nog wedstrijden tegen achtereenvolgens de Verenigde Staten, Hong-Kong en debutant Pakistan. Zowel Hong-Kong als Pakistan wachten dit toernooi nog op hun eerste overwinning. Nederland neemt de 9-2 overwinning mee naar de verliezersronde. Team USA, de nummer twee van de wereld, liep verrassend de Super Round mis. Gisteren verloren de Amerikaanse speelsters van Australië bij wie de zeventienjarige pitcher Abbey Kelly haar debuut op het WK maakte.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal