Bondscoach Eddie Dix: "We worden volop bekeken, in de gaten gehouden en gescout"".

Honkbal

Honkbaldames op jacht naar tweede WK-winst

Honkbaldames op jacht naar tweede WK-winst

Bondscoach Eddie Dix: "Dix: "We worden volop bekeken, in de gaten gehouden en gescout"".

Bondscoach Eddie Dix: “We worden volop bekeken, in de gaten gehouden en gescout””.

De komende dagen gaat het Nederlands damesteam op het Dream Park in het Zuid-Koreaanse Gijang City op jacht naar de historische tweede overwinning op het wereldkampioenschap honkbal. Nog niet eerder won Oranje twee wedstrijden op een WK. Daarvoor moet Oranje het de komende dagen in de tweede ronde wel opnemen tegen onder meer Cuba, Hong Kong en de tweevoudig wereldkampioen uit de Verenigde Staten, momenteel de nummer twee van de wereld. Manager Eddie Dix: We worden volop bekeken, in de gaten gehouden en gescout”.

De twaalf teams op het WK dameshonkbal hebben gisteren de eerste ronde van de zevende editie van het mondiale toernooi afgesloten. Inmiddels is ook de ongelukkige poule-indeling voor het Nederlands team zichtbaar geworden. In poule A plaatsten Venezuela en Zuid-Korea zich ten koste van Cuba en Pakistan voor de Super Round. Deze twee teams speelden tijdens hun vorige WK nog met Nederland in de verliezersronde, maar hebben het door hun gunstige poule-indeling tot de top zes weten te schoppen.

Chinese Taipei, twee jaar geleden in de eerste ronde nog maar net met 4-2 te sterk voor Oranje, wist zich zelfs als winnaar van poule C voor de volgende ronde te plaatsen. Met de uitschakeling van de Verenigde Staten, de nummer twee van de wereld, zou het zo maar kunnen zijn dat Japan en Canada aankomende zondag tegenover elkaar komen te staan in de finale.

Niet beloond

En dat waren nu net de twee tegenstanders in poule B voor de ploeg van bondscoach Eddie Dix. Stilletjes hoopten de Nederlandse speelsters op een stunt, maar uiteindelijk moest Oranje in de eerste ronde genoegen nemen met alleen winst op India. “Het gevoel is heel dubbel. We hebben het echt goed gedaan”, blikt bondscoach Eddie Dix terug op de eerste dagen van het WK. “Maar we hebben onszelf niet beloond voor het goede spel dat we hebben laten zien.”

Zelfs tegen het superieure Japan had de voormalig honkbalinternational nog voldoende kansen gezien. Dix: “We hebben teveel cadeau gegeven. Niet dat we gewonnen zouden hebben, maar 12-0 had niet gehoeven. Wellicht hadden we de zeven innings kunnen halen tegen Japan. En dat zou al geweldig zijn geweest. Ook tegen Canada had er meer in gezeten en daar hebben we wel de zeven innings gehaald. India zijn we eigenlijk al vergeten.”

Uitzonderlijk

Eddie Dix: "We gaan dan ook met een heel goed gevoel de wedstrijd van Cuba in.".

Eddie Dix: “Met een heel goed gevoel de wedstrijd van Cuba in.”.

Met name de pitching maakte het verschil in de verloren wedstrijden tegen Japan en Canada. “De pitching van Japan is uitzonderlijk. Die meiden zijn zo scherp. En ze hebben een arsenaal aan verschillende soorten pitches”, vertelt Dix. “Hun closer gooit probleemloos 120 tot 125 kilometer per uur. En als je haar ziet , dan is ze net 1,60 meter hoog.” Ook Canada kwam tegen Oranje met hun aas. “Een zeer ervaren pitcher. Deze meiden gooien zo makkelijk zo hard en variëren ontzettend goed. Dat zien wij niet in Nederland.”

Morgen gaat Nederland om 05.00 uur Nederlandse tijd (12.00 uur lokale tijd) in de tweede ronde van start tegen Cuba. Startend pitcher voor Oranje wordt Maud Werkman. Hierna volgen nog achtereenvolgens de Verenigde Staten, Hong Kong en Pakistan. Die tweede ronde wordt allerminst eenvoudig. Twee jaar geleden verloor Oranje in de verliezersronde nog tweemaal op rij van Hong Kong, om daarmee als laatste op het WK te eindigen. Toch is Dix vol vertrouwen: “De wedstrijden uit de poule hebben de meiden het besef gegeven dat we hier echt leuke dingen kunnen doen en potjes kunnen winnen. We gaan dan ook met een heel goed gevoel de wedstrijd van Cuba in. We hebben ze gescout en denken het juiste plan te hebben”.

Gescout

Ondanks de veroordeling tot de verliezersronde kijkt Dix tevreden terug op de prestaties van zijn team. “Als je kijkt naar de uitslagen en hoe we spelen, dan is het gat naar de top vier wederom kleiner geworden”, aldus Dix. “Ook met acht debutanten binnen onze ploeg zijn wij voor de andere teams echt een tegenstander waar rekening mee wordt gehouden.” Tijdens de wedstrijden van Nederland is dat duidelijk zichtbaar. Dix: “We worden volop bekeken, in de gaten gehouden en gescout”.

Voor de deelneemsters aan het WK stonden voor vandaag geen wedstrijden op het programma. Nederland gebruikte de vrije dag onder meer om nog een ochtendtraining te houden. Vooralsnog is de sfeer in de selectie zeer goed, zag ook Dix. “Hoe belangrijk het trainingskamp in Ureshino is geweest, blijkt uit het feit dat de meiden enorm naar elkaar toe zijn gegroeid. Er staat nu ook echt een team. Het zogenaamde leven als een prof maakt het deze dagen ook dat ze zich alleen maar op honkbal hoeven te focussen. En dat is bevorderlijk voor de prestaties.” Dix kijkt dan ook uit naar het vervolg van het toernooi: “Dit WK geeft ons een aantal mogelijkheden om wedstrijden te winnen. We hebben er al één in de tas, maar het smaakt naar meer!”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal