Roger Bernadina in actie voor het Koninkrijksteam tijdens de World Baseball Classic van 2013.

EK 2016

Bernadina voor EK terug in nationale ploeg

Bernadina voor EK terug in nationale ploeg

Roger Bernadina in actie voor het Koninkrijksteam tijdens de World Baseball Classic van 2013.

Roger Bernadina in actie voor het Koninkrijksteam tijdens de World Baseball Classic van 2013.
Foto: © 2013 World Baseball Classic, Inc.

Profhonkballer Roger Bernadina keert terug in de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam. De honkballer die 548 wedstrijden speelde in de Major League, meldt zich later deze week in Hoofddorp bij de nationale ploeg. Bernadina is één van de vijf spelers die voor het Europees kampioenschap in Hoofddorp nieuw aan de selectie zijn toegevoegd.

Voor de 32-jarige Bernadina wordt het Europees kampioenschap zijn eerste toernooi met het Nederlands Koninkrijksteam sinds de World Baseball Classic van 2013. Zowel tijdens het vorige Europees kampioenschap als tijdens de afgelopen Premier 12 was Bernadina in beeld bij manager Steve Janssen, maar moest hij zich uiteindelijk door andere verplichtingen op het laatste moment afmelden.

Met Bernadina krijgt Janssen de beschikking over een zeer ervaren honkballer. De Haagse buitenvelder kwam afgelopen seizoen voor het Triple A-team van New York Mets uit in de Pacific Coast League. Daarin kwam hij tot een slaggemiddelde van .292 met tien homeruns. Eerder speelde Bernadina tussen 2008 en 2014 zeven seizoenen in de Major League voor Washington Nationals, Philadelphia Phillies, Cincinnati Reds en Los Angeles Dodgers.

Debutant

Behave Bernadina zijn ook de Curaçaose profhonkballers Curt Smith en Shairon Martis aan de nationale ploeg toegevoegd. Het tweetal sloot deze week zijn profseizoen met Lincoln Saltdogs af. Smith werd bij deze club voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Saltdogs Player of the Year, nadat hij onder meer zeventien homeruns had geslagen. Nog niet eerder sloeg hij zoveel homeruns in één seizoen. Ook werd hij gekozen tot  American Association Postseason All Star. Tijdens de vorige editie van het Europees kampioenschap kreeg Smith nog de onderscheiding voor de Meest Waardevolle Speler van het toernooi.

De andere twee nieuwkomers zijn Stijn van der Meer en Chadwick Tromp. De 23-jarige Van der Meer vertrok na afloop van de door het Nederlands Koninkrijksteam gewonnen Honkbal Week Haarlem naar de Verenigde Staten om zijn profcarrière te beginnen. Voor GCL Astros en Greeneville Astros kwam hij in twee maanden tijd tot een indrukwekkend aantal van 26 honkslagen (.329). Chadwick Tromp is de enige debutant in de EK-selectie van Steve Janssen. De 21-jarige catcher staat momenteel onder contract van Cincinnati Reds, waarvoor hij uitkomt in de Class A Advanced Florida State League.

Succesvolle zomer

Het Nederlands Koninkrijksteam gaat vrijdag 9 september in eigen land van start tijdens het Europees kampioenschap. De titelverdediger opent het toernooi in Hoofddorp om 19.00 uur met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Vanavond speelt Oranje eerst nog een oefenwedstrijd tegen Frankrijk. Het duel, dat om 19.00 uur op Sportpark de Paperclip in Utrecht van start gaat, wordt van 15.00 tot 17.00 uur voorafgegaan door een centrale training op het veld van hoofdklasser Pickles UVV. Tijdens de ‘Good Luck’ wedstrijd krijgt iedereen de kans om de nationale honkballers succes te wensen voordat het EK begint.

De 21-voudig Europees kampioen is bezig aan een zeer succesvolle zomer. In elf wedstrijden bleef het Nederlands Koninkrijksteam ongeslagen. Dat leverde in juli de titel op tijdens de Honkbal Week Haarlem. Afgelopen week prolongeerde Oranje bovendien de titel tijdens het France International Baseball Tournament.

Selectie

Pitchers (11):
Tom de Blok (L&D Amsterdam)
Mike Bolsenbroek (Regensburg Legionäre, Duitsland)
Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Berry van Driel (Curaçao Neptunus)
Lars Huijer (Vaessen Pioniers)
Kevin Kelly (Curaçao Neptunus)
Diegomar Markwell (Curaçao Neptunus)
Shairon Martis (Lincoln Saltdogs, Verenigde Staten)
Loek van Mil (Curaçao Neptunus)
Jim Ploeger (HCAW)
Orlando Yntema (Curaçao Neptunus)

Catchers (3):
Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus)
Dashenko Ricardo (Curaçao Neptunus)
Chadwick Tromp (Daytona Tortugas, Verenigde Staten)

Binnenvelders (6):
Yurendell de Caster (geen club)
Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus)
Dudley Leonora (Kinheim)
Stijn van der Meer (Greeneville Astros, Verenigde Staten)
Curt Smith (Lincoln Saltdogs, Verenigde Staten)
Nick Urbanus (L&D Amsterdam)

Buitenvelders (4):
Roger Bernadina (Las Vegas 51s, Verenigde Staten)
Chris Garia (Vaessen Pioniers)
Randolph Oduber (Curaçao Neptnus)
Kalian Sams (Québec Capitales, Canada)

Technische staf:
Fieldmanager: Steve Janssen
Bench coach: Andruw Jones
Pitching-coach: Mike Hartley
Hitting-coach: Sidney de Jong
3e honkcoach: Ben Thijssen
1e honkcoach: Wim Martinus
Fysiotherapeut: Pepijn van Ingen
S&C trainer: Paul Venner
Equipment manager: Maarten Broersen
Scouts: David Bergman en Bernie Beckman

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016