Honkbal

Manager Eddie Dix: ‘Onbeschrijfelijk zuur’

Manager Eddie Dix: ‘Onbeschrijfelijk zuur’

Eddie Dix: "We waren in alle facetten beter".

Eddie Dix: “We waren in alle facetten beter”.

De nederlaag van het Nederlands damesteam op de vijfde dag van het wereldkampioenschap honkbal is hard aangekomen. In de verlenging besliste Cuba vandaag de wedstrijd met 9-8. “Zoals het plan vooraf was bedacht, klopte en liep het ook goed. Dat maakt het voor het team dan ook extra zuur”, blikt manager Eddie Dix terug op het verlies tegen de Cubaanse ploeg, die tijdens de wedstrijd met provocerend gedrag de Nederlandse speelsters uit hun ritme probeerde te krijgen.

De Nederlandse ploeg maakte vandaag op het Dream Park in Gijang-City vanaf de vijfde inning een 4-0 achterstand goed en kwam in de laatste inning van de reguliere speeltijd zelfs op een 5-6 voorsprong. In de allereerste tie-break voor Oranje op een WK moest Nederland de winst alsnog uit handen geven. Dix: “De teleurstelling en verslagenheid waren enorm”.

Tegen de Cubaanse nummer acht van de wereld kwam Nederland tot elf honkslagen. Zelf kwam Cuba niet verder dan acht hits. Dix: “We hebben de beste wedstrijd gespeeld met de dames, die ik ooit heb gezien. Om dan zo te verliezen, dat is onbeschrijfelijk zuur en dat doet heel erg zeer.” De verlenging werd afgesloten met een Cubaanse walk-off tweehonkslag waarop de twee winnende punten binnen werden gelopen. “We hebben als coaching-staf in de verlenging de rust proberen te bewaren. Maar zeker op zulke momenten mis je de internationale ervaring die je opdoet op meerdere toernooien. Wij spelen alleen maar één toernooi in twee jaar. Dat is eigenlijk te weinig. Bovendien hebben we een aantal debutanten bij ons, die hier supergoed spelen, maar die ervaring wel missen.”

Provocaties

Op verschillende manieren probeerde Cuba vandaag de Nederlandse speelsters uit hun ritme te halen, zag ook manager Dix. “Maar we hebben alle provocaties en het onsportieve gedrag weten te negeren en om te zetten in iets positiefs. We hebben ontzettend volwassen gespeeld. Ook vanuit de organisatie hebben we veel complimenten gehad over ons spel, houding en professionalisme”, vertelt hij. “Maar de nederlaag blijft staan.”
Ondanks het verlies kon Dix niet ontevreden zijn over de prestaties van zijn team. “De meiden hebben een ongelooflijke inzet, drive en passie laten zien. Ze hebben werkelijk op de toppen van hun kunnen gespeeld en verdienden het om deze wedstrijd te winnen. We waren op alle facetten beter. Om het dan zo door je vingers te zien glippen, dat doet echt enorm zeer.”

Vanavond woont de selectie de wedstrijd tussen Canada en het verrassend sterk spelende Australië bij. Morgen vervolgt Nederland het WK met een wedstrijd tegen de tweevoudig wereldkampioen uit de Verenigde Staten. Dix verwacht dat zijn speelsters het verlies dan al een plek hebben kunnen geven. “We hebben ze na de wedstrijd wat tijd voor zichzelf gegeven. Het grootste leed is al verwerkt. Iedereen is weer ontspannen. Morgen gaan we deze wedstrijd nog evalueren met z’n allen en dan staat alles weer op scherp.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal