Esther Maliepaard aan slag voor Nederland in de wedstrijd tegen Japan.

Honkbal

Nederland op WK in verlenging onderuit

Nederland op WK in verlenging onderuit

Esther Maliepaard aan slag voor Nederland in de wedstrijd tegen Japan.

Esther Maliepaard aan slag voor Nederland in de wedstrijd tegen Japan.

Het Nederlands team had vandaag nog één uit nodig om in de verlenging van de wedstrijd tegen Cuba de tweede winst in de wacht te slepen. Die pitch van closer Anouk Vergunst belandde uiteindelijk in het linksveld voor een walk-off tweehonkslag van Yordanka Rodriguez. Even daarvoor had de Cubaanse catcher al eigenhandig extra innings geforceerd. Nederland verloor de eerste wedstrijd uit de verliezersronde van het WK honkbal uiteindelijk met 9-8.

Nederland troefde vandaag op het Dream Park in Gijang City op alle fronten haar tegenstander af, maar slaagde er niet in om het karwei af te maken. Verdedigend maakte Oranje slechts één fout en aanvallend kwam de ploeg tot maar liefst elf hits. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor eerste honkvrouw Esther Maliepaard (2 uit 5). Zij sloeg punten binnen in de vijfde, zevende en achtste inning.

In die vijfde Nederlandse slagbeurt zette ze daarmee haar ploeg weer op het juiste spoor. In de eerste vier innings had Cuba namelijk een 4-0 voorsprong genomen. De Cubaanse speelsters profiteerden van een nerveus begin van Oranje en konden na twee vrije lopen, een veldfout en een wilde worp in de tweede inning een 2-0 voorsprong te nemen. Via een tweehonkslag van Yusnavi Bonne in de derde en één van Dayanna Batista in de vierde inning werd die voorsprong verdubbeld, totdat Nederland vanaf de vijfde inning orde op zaken stelde.

Ware gezicht

Met name in de zevende inning toonde Oranje haar ware gezicht. Met de ruggen tegen de muur sloegen Isabelle Markies, Esther Maliepaard en Sascha Egas honkslagen om hun ploeg zelfs op een 5-6 voorsprong te zetten. Maar Nilsa en Yordanka Rodriguez voorkwamen vandaag een Cubaanse nederlaag. Nadat zij eerst in de zevende inning een tie-break hadden geforceerd, sloegen ze in de achtste inning opnieuw toe. In die zenuwslopende verlenging, de eerste voor Nederland ooit op een WK, hadden pinch-runner Winke Verdick en Kyra van Genderen Nederland voor de tweede maal op voorsprong gezet.

In de gelijkmakende achtste slagbeurt hield de Nederlandse defensie het hoofd koel. Met lopers op het tweede en derde honk maakte Kyra van Genderen een belangrijke vangbal, waarna ze de bal via derde honkvrouw Famke Gildemacher naar catcher Sofie van de Wiel gooide. Zij kon pinch-runner Adalenis Varona in het dubbelspel uitschakelen. Daarmee was de winst binnen handbereik. Maar opnieuw bleken Nilsa en Yordanka Rodriguez van grote waarde voor de Cubaanse slagploeg. Nadat Nilsa haar tweede honkslag had geslagen en Cuba weer lopers op het tweede en derde honk had gekregen, besliste Yordanka Rodriguez alsnog het duel in Cubaans voordeel. Zij sloeg met een walk-off tweehonkslag de twee winnende punten binnen: 9-8.

Zeer sterk

Met het verlies kregen de speelsters van manager Eddie Dix niet wat ze verdienden. Met name aanvallend was Oranje vandaag zeer sterk. Isabelle Markies (2 uit 4), Marije Filius (2 uit 4), Bianca Mooi (2 uit 4) en Esther Maliepaard (2 uit 5) sloegen elk twee hits. Filius en Thari Diefenbach (1 uit 3) kwamen zelfs door met een tweehonkslag. De andere hits kwamen op naam van Sascha Egas (1 uit 4) en Kyra van Genderen (1 uit 2), die vandaag drie van de acht Nederlandse punten scoorde.

Morgen vervolgt het Nederlands damesteam het wereldkampioenschap met de loodzware wedstrijd uit de verliezersronde tegen de Verenigde Staten. De nummer twee van de wereld werd verrassend in de eerste ronde uitschakeld, na een nederlaag tegen Australië.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal