Chris Garia aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

EK 2016

Oranje wint in laatste oefenwedstrijd van Frankrijk

Oranje wint in laatste oefenwedstrijd van Frankrijk

Chris Garia aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Chris Garia aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Rob Jelsma

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft vanavond de laatste oefenwedstrijd voor de start van het Europees kampioenschap gewonnen. Op Sportpark De Paperclip in Vleuten werd Frankrijk in de tot acht innings ingekorte wedstrijd met 5-1 verslagen. Het was de tweede winst op Frankrijk in een week tijd. Afgelopen zaterdag werd ook al met 10-0 van de Franse honkballers gewonnen tijdens het France International Baseball Tournament.

Voor beide managers gold de oefenwedstrijd als laatste kans om alle spelers nog een keer in actie te zien voordat vrijdag het Europees kampioenschap van start gaat. Fieldmanager Steve Janssen stuurde vanavond achttien spelers het veld in, waarvan zes pitchers. Alleen starter Lars Huijer mocht twee innings blijven staan. Bij Frankrijk betraden eveneens achttien verschillende spelers het veld.

Norbert Jongerius wordt op het tweede honk uitgemaakt door Nick Urbanus.

Norbert Jongerius wordt op het tweede honk uitgemaakt door Nick Urbanus.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De Franse manager Kieran Mattison, die voor de EK-selectie UVV-speler Omar Williams heeft laten afvallen, had dit duel eindelijk de beschikking over profhonkballer René Leveret. De speler van Lincoln Saltdogs kwam wel tot één van de vijf Franse honkslagen, maar wist niet voor serieuze aanvallende injectie te zorgen. Leveret had zich deze week bij de selectie gevoegd nadat maandag zijn profseizoen bij Lincoln Saltdogs ten einde was gekomen.

Ploeggenoot

Bij die profclub uit de American Association was de honkballer van Sint-Maarten ploeggenoot van het Koninkrijks-duo Curt Smith en Shairon Martis. Zij melden zich, evenals Roger Bernadina en bench-coach Andruw Jones op een later moment bij de nationale ploeg. Wel was de Arubaanse catcher Chadwick Tromp al aanwezig. Hij maakte op het complex van UVV zijn debuut voor de nationale ploeg. De profhonkballer uit de organisatie van Cincinnati Reds sneuvelde in zijn enige twee slagbeurten door een grondbal naar het derde honk.

Aanvallend kon Oranje maar moeilijk op gang komen. In de eerste zes innings werd slechts één punt gescoord. En daar had Nick Urbanus niet eens een honkslag voor nodig. Na zijn vrije loop kon hij uiteindelijk vanaf het derde honk scoren op een wilde worp. Zo kon het gebeuren dat Frankrijk in de zevende inning op gelijke hoogte kon komen toen Ernesto Martinez de bal voor een solohomerun over de omheining sloeg.

Ongeslagen status

Ook tegen Frankrijk bleef Oranje deze zomer ongeslagen.

Ook tegen Frankrijk bleef Oranje deze zomer ongeslagen.
Foto: © Rob Jelsma

Maar in de zevende inning kon Oranje alsnog voorkomen dat aan de ongeslagen status deze zomer van het Nederlands Koninkrijksteam een einde kwam. Daar kreeg Oranje wel enige hulp bij van midvelder Leonel Cespedes. Met de Nederlander Norbert Jongerius op de heuvel kreeg Oranje met Stijn van der Meer (vier wijd) en Dudley Leonora (honkslag) twee lopers op de honken. Zij konden scoren toen de net in de wedstrijd gekomen Cespedes een hooggeslagen bal van Dwayne Kemp uit zijn handschoen liet vallen. Kemp maakte er zelf 4-1 van op een opofferingsslag van Chris Garia.

Randolph Oduber, die vanavond twee van de vijf hits voor Oranje sloeg, bepaalde in de achtste inning de eindstand op 5-1. Na zijn tweehonkslag kon hij scoren op een opofferingsslag van Kalian Sams. Ook de profhonkballer van Québec Capitales kwam tot twee hits, waaronder een tweehonkslag. Dudley Leonora (1 uit 3) was de enige andere speler die nog een honkslag wist te slaan op één van de zeven Franse pitchers dit duel. Voor het Nederlands Koninkrijksteam was het de twaalfde opeenvolgende overwinning dit jaar.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016