Vice-voorzitter Massimo Fochi (FIBS) rijkt de eerste prijs uit aan Tsjechië.

Honkbal

Tsjechië wint Italian Baseball Week, Italië laatste

Tsjechië wint Italian Baseball Week, Italië laatste

Vice-voorzitter Massimo Fochi (FIBS) rijkt de eerste prijs uit aan Tsjechië.

Vice-voorzitter Massimo Fochi (FIBS) rijkt de eerste prijs uit aan Tsjechië.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

In het met 250 bezoekers slecht bezette Cerreti-stadion van Florence behaalde Italië gisteravond in de laatste wedstrijd van de Italian Baseball Week zijn eerste overwinning. Tsjechie werd met 9-1 verslagen. De Tsjechische honkballers hadden zich echter al op de derde speeldag tot kampioen gekroond door tegen Italië met 2-1 hun derde overwinning te behalen na de 11-0 en 3-0 tegen Spanje. Daardoor werd Italië definitief derde en Spanje definitief tweede met winstpercentages van .375.

Dankzij de Italiaanse winst gisteren eindigden Spanje en Italië gelijk, maar op basis van hun onderling resultaat bleef de rode lantaarn bij de Azzurri. Tsjechië won drie van de vier wedstrijden en de twee Mediterrane landen slechts één van de vier naast hun onderlinge gelijkspel.

Vandaag vliegt de ploeg van manager Marco Mazzieri van Pisa naar Schiphol. Vandaar reizen de Azzurri per bus door naar hotel Van der Valk Haarlem-Zuid, waar zij verblijven tijdens het EK in Hoofddorp. Vandaag moeten de definitieve rosters worden ingediend bij de technische commissie van het EK, maar bondscoach Marco Mazzieri kondigde gisteravond na de laatste wedstrijd in Florence aan, dat hij de pers pas op donderdag zal inlichten over zijn keuze van de definitieve 24 spelers. Kennelijk houdt hij rekening met een of meer afkeuringen, waarna hij zijn tweede keus voor die positie(s) kan opvoeren. De enige nu al besproken potentiële toevoeging aan de huidige selectie is de Braziliaanse pitcher Tiago Da Silva.

Angst

Italië verloor zaterdag met 3-1 van Spanje en speelde met die ploeg 4-4 gelijk op zondag. Daarop volgde op maandag een 2-1 nederlaag van Italië tegen de Tsjechen, waarna Tirrenia een tranendal leek. Met angst werd aangekeken tegen de tweede ontmoeting met de Tsjechen, maar gelukkig waren die al zeker van de eerste plaats in de eindstand van de vierdaagse Week.

Mazzieri koos als startend pitcher voor de Venezolaanse reliever van Rimini, Jose Escalona. Die beloonde zijn keus met drie puntloze innings, waarna hij de heuvel bij een 3-0 voorsprong achterliet voor de Italianen Ludovico Coveri en Filippo Crepaldi. Deze hielden in hun vierde, respectievelijk vijfde inning de Tsjechen ook op afstand. Daarna greep Mazzieri weer naar importpitchers Florian Fraylin, Junior Oberto en Nick Pugliese. Dit drietal stelde de eerste Italiaanse zege veilig, ondanks een homerun op de tweede worp van Oberto in de laatste inning. In de overbodige nastoot van Italië breidde de gastheer de winst uit van 4-1 naar 9-1 dankzij twee hits en viermaal vier wijd.

Blessures

Epifano scoort voor Italië in de wedstrijd tegen Tsjechië.

Epifano scoort voor Italië in de wedstrijd tegen Tsjechië.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Over blessures wordt nu in Italiaanse kring niet publiekelijk gesproken, maar zondag voelde de Italiaanse pitcher Roberto Corradini tijdens zijn warming-up in Florence een oude blessure terugkomen en liet hij de start op de heuvel over aan zijn landgenoot Luca Panerati. De ongelukkige pitcher kwam ook in de overige wedstrijden niet meer aan bod.

Verder viel gisteravond in Florence een verrassende wissel op: Alex Liddi bereikte in de vijfde inning bij de 3-0 voorsprong het eerste honk na vier wijdballen van de Tsjechische pitcher, waardoor Giuseppe Mazzanti opschoof naar het tweede honk. Toen besloot Mazzieri een pinchrunner in te zetten voor zijn Mexicaanse AAA-speler op het eerste honk. Het valt nader te bezien of het hier ging om fysieke voorzorg of om aanvallende strategie. Hoe dan ook: de hierna volgende gespierde slagmannen Alex Sambucci en Jair Ramos werden uitgevangen door de Tsjechische rechtsvelder en korte stop.

Beste trainingskamp

Na afloop van de laatste wedstrijd stond bondscoach Mazzieri de Italiaanse pers  te woord in het stadion van Florence: “Voor mij is dit het beste trainingskamp sinds ik bondscoach van Italië ben. De uitslagen van de wedstrijden hadden beter kunnen zijn dan de cijfers op het scoreboard, maar bij dit soort evenementen ligt de prioriteit niet bij die uitslagen, maar bij het beoordelen van de vorm bij de individuele spelers in hun voorbereiding op het EK. De eerste drie wedstrijden hebben we gespeeld zonder seinen te geven, maar deze vierde wedstrijd daarentegen met de filosofie, die we gaan toepassen bij het EK.”

Mazzieri: “Na de Premier 12 (waar Italië alle wedstrijden verloor, PvN) hebben we als diagnose het gebrek aan spierkracht in het slagperk aangemerkt, maar daarop hebben we nu de remedie van Liddi, Mazzanti, Sambucci en Ramos. Ja, met deze azen in de ploeg durf ik te hopen op de kers op de taart!”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal