Honkbal

Nederland machteloos tegen Team USA

Nederland machteloos tegen Team USA

080916_nederlands_team_honkbal_dames

Nog maar slechts één wedstrijd verloren de Verenigde Staten tijdens deze zevende editie van het wereldkampioenschap dameshonkbal. Die nederlaag zorgde er wel voor dat de Amerikaanse speelsters het toernooi nu verder spelen in de verliezerspoule. Daarin was vandaag het Nederlands team geen enkele partij. Na vijf innings eindigde de ongelijke strijd in een 0-10 overwinning voor Team USA.

De Amerkaanse speelsters begonnen met WK met een 9-1 overwinning op Hong Kong en een 1-2 zege tegen Chinese Taipei. Daarmee leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor de tweevoudig wereldkampioen.

Op de laatste speeldag van de eerste ronde verslikte Team USA zich echter in Australië met de zestienjarige debutant Abbey Kelly op de heuvel. De 2-10 nederlaag bleek zo groot, dat de Amerikaanse speelsters in het ondelinge resultaat tussen Chinese Taipei en Australië ineens als slechtsten uit de bus kwamen.

Curieuze uitslagen

En zo werd Team USA, dat in vier van de zes edities van het WK de finale haalde en vorig jaar winnaar werd van de Pan Am Games, veroordeeld tot de strijd om de zevende tot en met twaalfde plaats. En dat levert curieuze uitslagen op. Gisteren werd debutant Pakistan al met 34-0 opgerold. En vandaag kon ook Nederland probleemloos aan de zegekar worden gebonden.

Al vanaf het eerste moment was duidelijk dat de Nederlandse speelsters geen enkele aanspraak konden maken op de winst tegen de Amerikaanse ploeg. Brittany Gomez opende de wedstrijd met een driehonkslag en na onder meer tweehonkslagen op rij van Megan Baltzell en Malaika Underwood was de Amerikaanse voorsprong na de eerste slagbeurt al opgelopen tot 0-5.

Zware taak

Het maakte een vroeg einde aan de wedstrijd van startend pitcher Susan Erades, die eerder dit toernooi ook al de zware taak had om te starten tegen Japan, de nummer één van de wereld. Maar ook haar opvolgsters konden de slagploeg van Team USA geen halt toe roepen. Op het pitchen van Berber Jansen en Maaike Haak liepen de Amerikaanse speelsters in twee innings tijd uit naar een 0-10 voorsprong.

Voor Team USA was dat het moment om het gas los te laten. De Amerikaanse manager gebruikte de voorsprong om verschillende andere speelsters extra speeltijd te geven. Zodoende kon Oranje haar tegenstander in de vierde en vijfde inning zelfs op de nul houden en de schade beperken tot 0-10.

Beste pitcher

Winnend pitcher werd Marti Sementelli (4-0-1-0), die eerder onder meer uitkwam voor het honkbalteam van Montreat College in North Carolina. Sementelli was pas vijftien jaar oud toen zij in 2008 met Team USA als derde eindigde tijdens het wereldkampioenschap in Matsuyama (Japan). In dat jaar werd ze toen zelfs uitgeroepen tot beste pitcher van het toernooi.

Esther Maliepaard redde op het pitchen van Sementelli in de vierde inning de eer voor Oranje. Met twee wijd en twee slag sloeg zij een bal terug naar de Amerikaanse pitcher, waarop ze veilig het eerste honk kon bereiken. Maliepaard sneuvelde hierna meteen door een pick-off, maar had wel voor de eerste en uiteindelijk enige Nederlandse honkslag gezorgd. Sementelli had uiteindelijk slechts 55 pitches nodig om de wedstrijd uit te gooien en stond behalve Maliepaard in vijf innings geen enkele andere tegenstander toe op de honken. Slechts vier speelsters van het Nederlands team gingen uit met drie slag, maar de Amerikaanse verdediging maakte vandaag geen enkele fout.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal