Roger Bernadina keerde vanavond terug in de nationale selectie.

EK 2016

Nederlands Koninkrijksteam opent EK met ruime zege

Nederlands Koninkrijksteam opent EK met ruime zege

Roger Bernadina keerde vanavond terug in de nationale selectie.

Roger Bernadina keerde vanavond terug in de nationale selectie.
Foto: © Alfred Cop

Nadat de concurrentie het Europees kampioenschap vandaag al was begonnen met ruime overwinningen, kon de titelverdediger uit het Nederlands Koninkrijk niet achterblijven. Tegen Groot-Brittannië sloeg Oranje zich vanavond in Hoofddorp oppermachtig naar de eerste winst van dit toernooi. In zeven innings werd met de Britse honkballers afgerekend: 1-11.

Tsjechië (0-12 tegen Rusland) en Frankrijk (16-1 tegen Kroatië) begonnen vanmiddag al overtuigend aan het Europees kampioenschap. Italië, met een negende plaats op de wereldranglijst het beste Europese land, deed er hierna aan het einde van de middag nog een schepje bovenop. Met vijftien hits en 21 punten werd over Griekenland heen gewalst: 2-21.

Andruw Jones bij zijn debuut als bench-coach van Oranje.

Andruw Jones bij zijn debuut als bench-coach van Oranje.
Foto: © Alfred Cop

De Italiaanse catcher Mattia Reginato (4 uit 4) kwam in al zijn vijf slagbeurten op de honken en volbracht een heuse cycle, nadat hij in de eerste inning een honkslag had geslagen, in de derde inning een tweepunten-homerun, in de vierde inning een tweepitter en het onmogelijke presteerde door in de zevende inning de bal ook nog eens voor drie honken het buitenveld in te slaan. Hij kwam daarmee tot maar liefst zes binnengeslagen en vier gescoorde punten in de 2-21 afstraffing van zijn Italiaanse ploeg.

Bijzondere avond

De honkballers uit het Nederlands Koninkrijk konden als titelverdediger vanavond niet achterblijven. De Amerikaanse pitcher met Brits paspoort Spencer Kreisberg mocht zich tegen Oranje heel even verheugen op een bijzondere avond. Hij ging de wedstrijd van start met strikeouts voor voormalig Washington Nationals-spelers Randolph Oduber en Roger Bernadina. Tien ballen later keek hij echter al tegen een 0-3 achterstand aan. Met Curt Smith (vier wijd) op de honken had eerst Gianison Boekhoudt de bal voor twee honken tegen de omheining geslagen, waarna Kalian Sams de bal op zijn beurt zelfs over de hekken had geblazen.

Kreisberg kon uiteindelijk na twee innings al inrukken. En ook zijn opvolgers konden het Oranje nauwelijks moeilijk maken. Meer dan eens zeilde één van hun pitches diep het buitenveld in. Met name Dashenko Ricardo kreeg een aantal ballen vol op de knuppel. In de vijfde inning ramde hij er al één voor een solohomerun het stadion uit. In de zevende inning kwam hij slechts enkele centimeters tekort voor een grandslam-homerun.

Onbespeelbaar

Zodoende werd het geen enkel moment een echte wedstrijd op het prachtige complex van Vaessen Pioniers. Met name omdat de Britse slagploeg weinig kon met de pitches van Diegomar Markwell (4-2-2-1). De veteraan hield probleemloos zes innings stand en stond alleen een punt toe nadat hij, naar de mening van de scheidsrechter, schijn had gemaakt met Brett Rosen op het derde honk.

Vreugde bij de speler van Oranje. De eerste winst is binnen.

Vreugde bij de speler van Oranje. De eerste winst is binnen.
Foto: © Alfred Cop

Was Markwell al sterk vanavond, zijn ploeggenoot Berry van Driel was voor de honkballers uit Groot-Brittannië volledig onbespeelbaar. De closer van Curaçao Neptunus kwam in de tweede helft van de zevende inning op de heuvel om bij een 1-11 voorsprong met dertien ballen een einde aan de wedstrijd te maken. Daarvoor schakelde hij op rij Brett Rosen, Conrad Cornell en pinch-hitter Gary Davison uit met drie slag. Vanaf de derde inning schakelde de Nederlandse defensie tot aan het einde van de wedstrijd dertien tegenstanders op rij uit, waarvan zes met een strikeout. De teller voor de Britse honkballers bleef vanavond steken op twee schamele hits, geslagen in de eerste en de derde inning.

Rentree

Na drie runs in zowel de eerste als derde inning en de solohomerun van Dashenko Ricardo in de vijfde inning, bracht Oranje in de zesde inning het verschil van tien punten op het scorebord om de wedstrijd vroegtijdig te kunnen beëindigen. Op vijf hits liepen vier spelers binnen. Stijn van der Meer had de eer om met zijn honkslag voor de 1-11 te zorgen. Voormalig Major Leaguer Roger Bernadina maakte voor het eerst sinds de World Baseball Classic van 2013 zijn rentree in een wedstrijd voor het Nederlands Koninkrijksteam. De ervaren midvelder kwam door vier wijd en geraakt werper tweemaal op de honken, maar sloeg nog geen honkslag.

Het Nederlands Koninkrijksteam kwam onder het toeziende oog van de debuterende bench-coach Andruw Jones  tot twaalf hits. Daarvan werden er tien geslagen door de nummers drie tot en met zeven van de slagvolgorde. Yurendell de Caster (3 uit 4) nam er drie voor zijn rekening. Morgen vervolgt de selectie van fieldmanager Steve Janssen het Europees kampioenschap om 19.00 uur met een wedstrijd tegen Duitsland, dat vandaag met 4-0 had gewonnen van Zweden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016