Nederland is in Zuid-Korea bezig aan het beste wereldkampioenschap ooit.

Honkbal

Tweede WK-zege voor Nederlands team

Tweede WK-zege voor Nederlands team

Nederland is in Zuid-Korea bezig aan het beste wereldkampioenschap ooit.

Nederland is in Zuid-Korea bezig aan het beste wereldkampioenschap ooit.
Foto: © Hitoshi Sakamoto

Het Nederlands damesteam heeft de tweede overwinning behaald op de zevende editie van het wereldkampioenschap honkbal. Vandaag werd op het Dream Park in Gijan-City ook Hong Kong verslagen. Met de 9-4 winst heeft Oranje de negende plaats op het WK binnen handbereik gekregen. Nederland is in Zuid-Korea bezig aan het beste WK ooit.

Na de winst eerder dit wereldkampioenschap op India is de overwinning op Hong Kong een nieuwe mijlpaal voor het Nederlands damesteam van manager Eddie Dix, dat in drie eerdere edities nog maar één wedstrijd wist te winnen. Twee jaar geleden was Hong Kong in de verliezersronde van het WK nog met 19-11 en 4-0 te sterk voor Oranje, waarmee Nederland naar de achtste en laatste plaats werd verwezen.

Nog niet eerder won Oranje van de speelsters uit Hong Kong. Tijdens het WK in Venezuela in 2010 leidde Nederland in de derde inning met 9-12, maar werd de wedstrijd definitief gestaakt en geschrapt nadat een schietincident een einde had gemaakt aan het duel. Deze week was Hong Kong, de nummer negen van de wereld, de verliezersronde begonnen met klinkende 10-0 en 1-12 overwinningen op respectievelijk India en Pakistan.

Verwoestend

Van een nieuwe overwinning op Nederland bleef Hong Kong echter ver verwijderd. Op het Dream Park in Gijan-City troefden de Nederlandse honkbalsters hun tegenstanders op alle fronten af. Pitcher Loes Asmus (2-7-5-2) stond zes inings lang slechts drie honkslagen toe. Ze moest lang alleen twee runs toestaan in de tweede inning na onder meer één van de twee Nederlandse veldfouten.

Marije Filius werd één van de twee Nederlandse speelsters met twee hits.

Marije Filius werd één van de twee speelsters met twee hits.
Foto: © Hitoshi Sakamoto

Hong Kong kwam daarmee op een 1-2 voorsprong. Maar lang hield die niet stand. In de derde inning haalde Oranje verwoestend uit. Marije Filius en Bianca Mooi openden de daverende rally met een honkslagen, waarna Sofie van de Wiel en Sascha Egas met respectievelijk een tweehonkslag en een driehonkslag voor drie Nederlandse punten zorgden. Daarmee was het leed voor Hong Kong nog lang niet geleden. Want na een hit van Inger Wieringa stuurde ook Isabelle Markies met een tweepitter een ploeggenoot over de thuisplaat.

Puntloos

Maar liefst negen speelsters betraden in deze slagbeurt het slagperk. Via zes hits en vijf punten draaide Nederland de 1-2 achterstand om in een beslissende 6-2 voorsprong. Met behulp van pitcher Asmus werd de voorsprong hierna vastgehouden. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor de Nederlandse defensie. Tweemaal schakelde catcher Sofie van de Wiel een tegenstandster uit die een honk probeerde te stelen. Ondertussen kwam Asmus steeds beter in de wedstrijd. In de vijfde inning gooide ze met loopsters op het tweede en het derde honk haar eerste strikeout en schakelde hierna in de zesde inning direct de eerste slagvrouw ook uit met drie slag.

In de slotfase scoorden beide teams nog tweemaal. Nederland profiteerde in de zesde inning van tweemaal vier wijd met volle honken om de voorsprong te vergroten tot 9-2. In de zevende inning bepaalde Hong Kong de eindstand op 9-4. Asmus zag na onder meer twee vrije lopen de honken volstromen, waarna ze haar vijfde honkslag moest toestaan voor derde punt. Dat bracht Ciska Welboren op de heuvel. Zij stond na vier wijd nog wel een vierde punt toe, maar gooide hierna drie slag om in stijl een einde te maken aan de historische wedstrijd.

Succesvol

Nederland kwam dit duel tot tien hits van acht verschillende speelsters. Marije Filius (2 uit 2) en Kyra van Genderen (2 uit 3) waren het meest succesvol, terwijl Sascha Egas (1 uit 4) na haar driehonkslag de enige speelster was met twee binnengeslagen punten.

Door de overwinning heeft de ploeg van manager Eddie Dix de negende plaats op het meest succesvolle wereldkampioenschap binnen handbereik. Daarvoor moet morgen in de laatste wedstrijd alleen nog worden gewonnen van Pakistan. De WK-debutant wist dit toernooi nog geen wedstrijd te winnen en scoorde tot dusver in zes wedstrijden slechts vier runs en kreeg maar liefst 108 punten tegen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal