Kalian Sams scoort voor het Nederlands Koninkrijksteam.

EK 2016

Honkballers Oranje ook Duitsland de baas

Honkballers Oranje ook Duitsland de baas

Kalian Sams scoort voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Kalian Sams scoort voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Alfred Cop

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft vanavond in Hoofddorp goede zaken gedaan. Op de tweede speeldag van het Europees kampioenschap werd Duitsland met 10-2 aan de kant gezet. Een overwinning die zeer waarschijnlijk later dit toernooi mee kan worden genomen naar de tweede ronde. Roger Bernadina verbrak zijn ‘stilzwijgen’ met een solohomerun. Na de winst op Groot-Brittannië was het de tweede zege voor Oranje op dit EK.

De Duitse honkballers waren gewaarschuwd. Vorige week stonden ze al twee keer tegenover het Nederlands Koninkrijk tijdens het France International Baseball Tournament. Ook in de eindstrijd van dat toernooi, waarin Oranje zijn titel prolongeerde. Was Duitsland toen al niet bij machte om het de honkballers uit het Nederlands Koninkrijk lastig te maken, vanavond was dat evenmin het geval.

Dwayne Kemp in actie in de wedstrijd tegen Duitsland.

Dwayne Kemp in actie in de wedstrijd tegen Duitsland.
Foto: © Alfred Cop

Duitsland kwam dit duel niet verder dan twee punten. Eén was een solohomerun van midvelder Eric Brenk in de derde inning. Het bracht de Duitsers op het pitchen van Rob Cordemans terug tot 2-1. Maar een slagbeurt later verspeelde de nummer vijf van het vorige EK zelf de laatste kans op winst. Na twee snelle nullen ging eerst de korte stop Nadir Ljatifi tweemaal onnodig in de fout, waarna ook de ervaren catcher Simon Guehring een slechte aangooi had. Na nog eens schijn van startend pitcher Andre Hughes liepen er uiteindelijk zes spelers over de thuisplaat in deze slagbeurt.

Stilzwijgen

Korte stop Ljatifi moest zijn twee kostbare fouten fors bekopen. Bij het wisselen van slagbeurten mocht hij direct achterblijven in de dug-out. Toen was het leed al geleden. In het restant van de wedstrijd liep de titelverdediger via twee runs van Roger Bernadina uit naar een 10-2 winst.

In de vierde inning liet Bernadina het publiek zien waarom hij ruim vijfhonderd wedstrijden in de Major League op zijn naam heeft staan. Nadat hij in zijn eerste zeven slagbeurten op dit EK nog niet voor een honkslag had raakgeslagen, verbrak hij dat stilzwijgen met een solohomerun over de blauwe padding in het linksveld. De homerun was zeer welkom voor de buitenvelder uit Den Haag. Veel kansen van de Duitse pitchers kreeg hij vanavond niet. Tweemaal mocht hij met vier wijd op het eerste honk plaatsnemen.

Enige smet

De honkballers van Oranje boekten tegen Duitsland de tweede EK-zege.

De honkballers van Oranje boekten tegen Duitsland de tweede EK-zege.
Foto: © Alfred Cop

De enige smet op de wedstrijd voor de spelers van fieldmanager Steve Janssen was dat ze het duel niet voortijdig konden beëindigen. Zowel in de zevende als de achtste inning kreeg Oranje bij de 10-2 voorsprong twee lopers op de honken, maar wist het niet te scoren om de tien punten verschil op het scorebord te brengen. Dat gaf Janssen wel de kans om zijn bullpen in actie te zien. Nadat Rob Cordemans (6-0-3-0) de eerste vijf innings voor zijn rekening had genomen, hielden Shairon Martis, Loek van Mil, Tom de Blok en Kevin Kelly hun Duitse tegenstanders verder puntloos.

Man-of-the-Match werd Kalian Sams. Hij kwam in vijf slagbeurten tot twee tweehonkslagen en wist in beide gevallen de thuisplaat te passeren. Hij nam daarmee twee van de slechts zeven hits van zijn ploeg voor zijn rekening. Duitsland kwam vanavond in de wedstrijd tegen de titelverdediger tot zes honkslagen, waaronder drie van voormalig hoofdklassespeler Simon Guehring (3 uit 4). Hij scoorde na zijn driehonkslag in de vierde inning het tweede en laatste Duitse punt.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016