Sascha Egas sloeg in de laatste WK-wedstrijd voor Nederland zes punten binnen.

Honkbal

Nederland sluit succesvol WK af met winst

Nederland sluit succesvol WK af met winst

Sascha Egas sloeg in de laatste WK-wedstrijd voor Nederland zes punten binnen.

Sascha Egas sloeg in de laatste WK-wedstrijd voor Nederland zes punten binnen.

Met een walk-off tweehonkslag heeft Sascha Egas vandaag op de slotdag van de verliezersronde van het wereldkampioenschap Nederland naar een 14-4 overwinning tegen debutant Pakistan geslagen. De tweede honkvrouw sloeg vandaag eigenhandig zes van de veertien Nederlandse punten binnen en had daarmee een belangrijk aandeel in de derde WK-winst voor Oranje. Morgen spelen Japan en Canada in de finale om de wereldtitel.

Met de 14-4 overwinning op Pakistan heeft het Nederlands damesteam het meest succesvolle wereldkampioenschap dameshonkbal afgesloten. Eerder op de dag had Cuba nog maar net met 2-1 gewonnen van Hong Kong. Cuba scoorde pas de winnende punten bij een 0-1 achterstand in de vijfde en zesde inning. Winst voor Hong Kong had Nederland mogelijk aan een achtste eindklassering geholpen.

Nu heeft de ploeg van manager Eddie Dix genoegen moeten nemen met een negende plaats op het WK. In 2010 werd Nederland zonder overwinning in een deelnemersveld van tien teams laatste. Twee jaar later werd alleen gewonnen in de strijd om de zevende en achtste plaats. In 2012 verloor Oranje de strijd om de zevende en achtste plaats. Beide keren namen toen acht teams deel aan het WK. Daarmee is de negende plaats niet de hoogste eindklassering voor Oranje, maar speelde Oranje met drie keer winst wel hun beste WK ooit.

Wildcard

Berber Jansen was één van de pitchers in het duel tegen Pakistan.

Berber Jansen was één van de pitchers in het duel tegen Pakistan.

Dit jaar kon het wereldkampioenschap rekenen op het hoogste aantal deelnemers. Van de World Baseball & Softball Conferedation hadden debutant Pakistan en India een wildcard ontvangen. De afgelopen dagen versloeg Oranje beide teams en was het gisteren ook te sterk voor Hong Kong.

In de overwinning op Pakistan speelde Sascha Egas (4 uit 4) vandaag een belangrijke rol. Ze kwam dit duel tot maar liefst vier hits en sloeg in zowel de eerste als in de vijfde inning een tweehonkslag. In de derde inning sloeg Egas de bal zelfs voor drie honken het buitenveld in. Daarmee sloeg ze in totaal zes ploeggenoten over de thuisplaat. De laatste twee bij een 12-4 voorsprong in de vijfde inning. Daarmee trad, met nog maar één uit op het scorebord, de mercy-rule in werking. Het was nog maar de eerste keer dat het Nederlands team met een knock-out een wedstrijd had gewonnen.

Uitblinker

Aanvallend kwam Oranje tot acht hits. Esther Maliepaard (1 uit 2) scoorde viermaal voor Nederland, terwijl Famke Gildemacher (1 uit 3) drie keer de thuisplaat passeerde. Bovendien wisten de Nederlandse speelsters in vijf innings maar liefst vijftien honken te stelen. Grote uitblinker was Maliepaard, die de defensie van Pakistan in totaal zeven keer te snel af was. Toch duurde het tot de vierde inning voordat Oranje defintief bij de hekkensluiter kon weglopen. Via vier punten in zowel de vierde als vijfde inning werd de 6-4 voorsprong uitgebreid naar de 14-4 overwinning.
Nederland speelde foutloos met als één van de hoogtepunten het dubbelspel in de vijfde inning van korte stop Isabelle Markies en eerste honkvrouw Esther Maliepaard. Thari Diefenbach (1-6-3-0) kreeg als startend pitcher de winst op haar naam. Na haar stonden Berber Jansen (0-2-0-0 in twee innings) en Anouk Vergunst (0-0-0-0 in één inning) geen enkel punt meer toe.

Morgen wordt de zevende editie van het wereldkampioenschap afgesloten met de finale. Die gaat tussen het nog ongeslagen Japan en Canada. Beide teams waren in de eerste ronde bij het Nederlands team ingedeeld. Daardoor liep Oranje een serieuze kans mis om zich te plaatsen voor de Super Round. Het zorgde er ook voor dat Nederland met de drie overwinnningen in zeven wedstrijden uiteindelijk meer wedstrijden heeft gewonnen dan nummer zes Zuid-Korea. Nummer vier Chinese Taipei en nummer 5 Australië wisten dit WK evenals Oranje drie van hun wedstrijden te winnen.

Eindstand Super Round:
1. Japan (5-0)
2. Canada (4-1)
3. Venezuela (3-2)
4. Chinese Taipei (2-3)
5. Australië (1-4)
6. Zuid-Korea (0-5)

Eindstand verliezersronde:
1. Verenigde Staten (5-0)
2. Cuba (4-1)
3. Nederland (3-2)
4. Hong Kong (2-3)
5. India (1-4)
6. Pakistan (0-5)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal