Chadwick Tromp wordt in de dug-out gefeliciteerd door zijn ploeggenoten.

EK 2016

Debutant Tromp slaat Oranje naar winst

Debutant Tromp slaat Oranje naar winst

Chadwick Tromp wordt in de dug-out gefeliciteerd door zijn ploeggenoten.

Chadwick Tromp wordt in de dug-out gefeliciteerd door zijn ploeggenoten.
Foto: © Alfred Cop

De enige debutant in de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam bewees vanmiddag in Hoofddorp in zijn waarde. In zijn allereerste wedstrijd op het Europees kampioenschap sloeg de Arubaanse profhonkballer Chadwick Tromp met een homerun zijn ploeg naar een overwinning op de nummer 22 van de wereld. Zijn homerun was voor Oranje voldoende om het zwakke Rusland nog maar net met 3-1 voor te blijven.

De 21-jarige Tromp, die in de nationale ploeg als Arubaanse catcher de opvolger is geworden van Shawn Zarraga, maakte afgelopen woensdag al zijn debuut voor Oranje in de oefenwedstrijd tegen Frankrijk. Maar op het EK kwam hij tot vandaag nog niet in actie. Vooralsnog moest hij bij het Nederlands Koninkrijksteam een bijrol innemen naast powerhitter Dashenko Ricardo. Vandaag bewees Tromp echter niet te hoeven onderdoen voor de ervaren catcher van Curaçao Neptunus.

Mike Bolsenbroek werd winnend pitcher.

Mike Bolsenbroek werd winnend pitcher.
Foto: © Julia Pelealu

Tromp komt uit een talentvolle honkbalfamilie. Zijn oudere broer Jiandido Tromp is actief in de organisatie van Philadelphia Phillies, terwijl zijn neef Sicnarf Loopstok speelt voor Cleveland Indians. Zelf werd Chadwick Tromp in 2013 gecontracteerd door Cincinnati Reds. In deze organisatie klom hij snel op en speelde hij in zijn derde seizoen al voor het Triple A-team Louisville Bats. Dit voorjaar debuteerde hij bovendien voor de hoofdmacht tijdens Spring Training.

Kwaliteit

Kwam Tromp in zijn eerste drie profseizoenen tot drie homeruns, de afgelopen maanden voegde hij daar voor Daytona Tortugas in de Class A Advanced Florida State League nog eens acht hekklappen aan toe. Die kwaliteit kwam vandaag maar wat goed van pas. Want in de wedstrijd tegen het zwakke Rusland, twee jaar geleden nog de nummer acht op het EK, lukte het scoren de ploeg van fieldmanager Steve Janssen nauwelijks.

Uiteindelijk maakte debutant Tromp het verschil. Met twee man uit en Dwayne Kemp (honkslag) op het tweede honk nam de Arubaanse profhonkballerin de tweede inning de tweede bal die hij in zijn allereerste EK-wedstrijd zag vol op de knuppel voor een homerun. Lang waren het de enige punten van de wedstrijd. Maar echt druk maken hoefde Oranje zich geen enkel moment.

Hoogtepunt

Startend pitcher Mike Bolsenbroek (5-0-0-0) speelde praktisch een perfecte wedstrijd. De speler van het Duitse Regensburg Legionäre stuurde van de eerste vier slagmensen er drie met drie slag terug naar de dug-out. Hij zag alleen twee Russen veilig de honken bereiken na twee opeenvolgende veldfouten van korte stop Dudley Leonora in de vierde inning. Pas nadat Orlando Yntema (1-1-4-1) het pitchen in de zesde inning had overgenomen, verrasten de Russische honkballers vooral zichzelf door tegen de Nederlandse grootmacht ineens terug te komen tot 2-1.

Korte stop Stijn van der Meer gaat voor een dubbelspel.

Korte stop Stijn van der Meer gaat voor een dubbelspel.
Foto: © Alfred Cop

Grote man bij de Russen werd rechtsvelder Sergey Kudryashov. Hij scoorde in de zesde inning met twee man uit na zijn tweehonkslag het enige Russische punt van de wedstrijd. Even daarvoor had diezelfde Kudryashov al voor een ander Russisch hoogtepunt gezorgd. In de vijfde inning dook hij voor een vangbal op spectaculaire wijze naar een hard en diepgeslagen bal van Chris Garia.

Marge

Spannend werd het vanmiddag in Hoofddorp echter nimmer. Vooral omdat Rusland, dat in zijn eerste twee wedstrijden niet verder was gekomen dan één gescoord punt, geen enkel moment aanspraak op de winst leek te willen maken. Na het Russische tegenpunt, schakelde het Koninkrijksteam een tandje bij en sloeg in de achtste inning ook Man-of-the-Match  Curt Smith de bal over de omheining voor zijn allereerste homerun van het toernooi. Het was de vijfde homerun in drie wedstrijden tijd voor de nationale ploeg en voldoende om de marge tegen Rusland weer te vergroten tot twee punten: 3-1. De slagploeg van het Koninkrijk moest genoegen nemen met zeven honkslagen op de trage worpen van de Russische pitchers. Maar liefst achttien ballen verdwenen voor een vangbal in de handschoenen van de Russen. Zo kwam geen enkele speler van Oranje tot meer dan één honkslag.

De twee ballen die uiteindelijk wel buiten het bereik van de buitenvelders werden geslagen door Tromp en Smith, beslisten daarmee de wedstrijd en leverden de titelverdediger de derde overwinning op tijdens het Europees kampioenschap. Morgen wacht het Nederlands Koninkrijksteam een zware tegenstander. Dan treft Oranje de nationale ploeg van Tsjechië. De Tsjechen, twee jaar geleden nog vierde, zijn eveneens nog ongeslagen en kregen in hun eerste drie wedstrijden nog maar twee punten tegen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016