Met drie homeruns sloeg Kalian Sams zeven van de tien punten voor zijn ploeg binnen.

EK 2016

Magistrale Sams loodst Oranje langs Tsjechen

Magistrale Sams loodst Oranje langs Tsjechen

Met drie homeruns sloeg Kalian Sams zeven van de tien punten voor zijn ploeg binnen.

Met drie homeruns sloeg Kalian Sams zeven van de tien punten voor zijn ploeg binnen.
Foto: © Sascha Schneider

Team Kingdom of the Netherlands heeft vanavond tegen Tsjechië ook zijn vierde wedstrijd op het Europees kampioenschap in Hoofddorp gewonnen. Grote man aan de kant van Oranje was Kalian Sams, die voor een unieke prestatie zorgde door in alle drie zijn slagbeurten een homerun te slaan. In totaal sloeg Sams daarmee maar liefst zeven punten binnen, in een wedstrijd die eindigde in een 10-0 overwinning voor Oranje. Op de heuvel was pitcher Lars Huijer, gesteund door een foutloze verdediging, vrijwel onbespeelbaar voor het nationale team van Tsjechië.

De Tsjechen begonnen de wedstrijd nog wel sterk, door in de eerste inning twee honkslagen te slaan op de pitcher van het Hoofddorpse Vaessen Pioniers. Echter bleek dit het enige wapenfeit van de Oost-Europeanen, want op twee vrije worpen van Huijer na, zouden zij het eerste honk hierna niet meer bereiken.

Kalian Sams slaat raak voor één van zijn drie homeruns.

Kalian Sams slaat raak voor één van zijn drie homeruns.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Vooraf werd er toch meer van de wedstrijd verwacht, omdat Oranje gisteren niet kon overtuigen tegen Rusland (magere 3-1 overwinning) en de Tsjechen net als Nederland ook nog ongeslagen waren in de poule.

Slaggeweld

Meteen in de eerste slagbeurt was het al raak voor Oranje. Nadat Roger Bernadina en Curt Smith met honkslagen de kussens hadden bereikt, ramde Sams zijn eerste slagbal van de wedstrijd ver over de hekken om zo voor een 3-0 voorsprong te zorgen. Een ander kanon aan slag vandaag was Smith, die 4 uit 4 sloeg. In de tweede slagbeurt vergootte hij de voorsprong naar 5-0, door Stijn van der Meer (honkslag) en Bernadina (vier wijd) over de thuisplaat te slaan.

Nadat Sams in de derde inning al voor een solohomerun had getekend, mocht hij in de vijfde Nederlandse slagbeurt het slagperk betreden om dat kunststukje te herhalen. Tot ieders verbazing verdween ook ditmaal de bal ver over de hekken van het linksveld, waarmee hij Smith (honkslag) en Gianison Boekhoudt (vier wijd) binnensloeg en de stand op 9-0 bracht. Uiteindelijk zou Smith de met vier wijd op het honk gekomen Randolph Oduber over de thuisplaat slaan en zo de wedstrijd in zeven innings laten eindigen.

Foutloos

Man of the Match Lars Huijer (6-2-2-0) gooide op het veld van zijn eigen Vaessen Pioniers vanavond in zes innings zes strikeouts en liet het laatste woord aan Loek van Mil, die niet in de problemen kwam (2-0-0-0). Het Nederlandse veld speelde eveneens een ijzersterke pot en bewees zijn vorm in de vierde inning, toen zowel korte stop Stijn van der Meer, derde honkman Yurendell de Caster en tweede honkman Dwayne Kemp het publiek vermaakten met schitterende veldacties.

Lars Huijer werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Lars Huijer werd uitgeroepen tot Man of the Match.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Voor Sams, speler van het Canadese Québec Capitales, was het niet de eerste keer dat hij drie homeruns sloeg in één wedstrijd. In 2010 deed hij dat al eens voor de Clinton LumberKings, het Class A-team van Seattle Mariners. Sams maakte zich twee jaar geleden op het vorige EK al onsterfelijk voor Oranje door toen een ‘cycle’ te slaan.

Recordaantal

Sams is niet de eerste speler die drie homeruns in één wedstrijd slaat voor de nationale ploeg. In 1989 ging Elton Wilson hem voor. Hij sloeg in dat jaar op het EK de bal driemaal over de hekken in de wedstrijd tegen Groot-Brittannië waar Oranje uiteindelijk een recordaantal van tien homeruns produceerde. Wilson sloeg er toen bovendien twee in één inning.

Morgen spelen de mannen van fieldmanager Steve Janssen om 19.00 uur tegen Zweden, dat tot nu toe twee wedstrijden won en er twee verloor. Oranje is al verzekerd van een plek in de winnaarspoule. Voor titelfavoriet Italië verliep de vierde speeldag van het EK een stuk minder voorspoedig. Het beste Europese team op de wereldranglijst ging al in de groepsfase onderuit. Spanje scoorde vijfmaal in de negende inning om tegen de Italianen de winst met 3-8 naar zich toe te trekken.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016