Stijn van der Meer.

EK 2016

Stijn van der Meer had MLB Draft Pick niet verwacht

Stijn van der Meer had MLB Draft Pick niet verwacht

Stijn van der Meer.

Stijn van der Meer.
Foto: © Claudia Kerkhoff

Stijn van der Meer (23) werd deze zomer in de 34e ronde als 1027e overall gedraft door de Houston Astros. De korte stop had zich hier niet op ingesteld. Op Twitter las Van der Meer dat de Astros hem uit college wilde oppikken. Even later tekende hij een contract en stond hij in Kissimmee (Florida) op het Spring Training complex van de Houston Astros en speelde hij voor het Gulf Coast League team van de organisatie uit Houston. Deze week jaagt hij met het Nederlands Koninkrijksteam op titelprolongatie tijdens het Europees kampioenschap.

Van der Meer begon het seizoen nog als collegehonkballer voor Lamar University. Via Curaçao Neptunus kwam hij terecht kwam in de Amerikaanse profcompetitie. Tussendoor nam hij ook nog met het Nederlands Koninkrijksteam deel aan de Honkbal Week Haarlem. In korte tijd was het daardoor nodig om zich steeds aan te passen. In vergelijking met zowel het Europees kampioenschap als de hoofdklasse is vooral het niveau van de pitching in de Verenigde Staten hoger. Volgens Van der Meer geldt dit zowel voor het collegeniveau waar hij speelde, NCAA Division 1, als voor de Rookie League en de Advanced Rookie League.

Op Lamar University speelde Van der Meer elke vrijdag tegen de beste pitchers van elk team. Daar leerde hij heel veel van. Van der Meer: “Het grootste verschil tussen collegehonkbal en de Minor League is toch wel het materiaal van de knuppel. Bij college baseball slaat iedereen met aluminium. Het voordeel hiervan is dat je de bal makkelijker verder slaat”. Van der Meer speelt zelf liever met hout. Dat is ook wat er wordt gebruikt in zowel de hoofdklasse als de Minor League.

Aanpassen

Voor veel profspelers, waaronder Stijn van der Meer, is het nu in Nederland weer aanpassen naar de minder snelle pitches tijdens het Europees kampioenschap. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor bench-coach Andruw Jones. De voormalig Major Leaguer is deze de afgelopen dagen veel bezig geweest met de slagmannen om de timing goed te krijgen. En met succes. Tot dusver won Oranje nog alle wedstrijden.

Voor de korte stop van het Koninkrijksteam smaakt dat naar meer. “Ik denk dat we zeker kans maken op de titel. We hebben tot nu toe alle drie de wedstrijden gewonnen. Hopelijk zetten we dit door tot het eind van het toernooi en staan we uiteindelijk op zondag 18 september met de beker in onze handen”, laat Van der Meer weten. De korte stop speelde tot nu toe in alle drie de wedstrijden. Tegen Rusland begon Van der Meer echter op de bank, maar later in de wedstrijd kreeg hij alsnog speeltijd als vervanger van Dudley Leonora.

Spring Training

Na de afgelopen Honkbal Week Haarlem vloog de korte stop naar de Verenigde Staten om zich te melden bij de Astros. Hij maakte hier zijn debuut bij de GCL Astros op hetzelfde veld waar de Cubaanse ster Yuliesky Gurriel speelde. Een aantal weken later maakte de Cubaan zijn debuut in de Major League. Na twee wedstrijden met een totaal van vier honkslagen hadden de coaches genoeg gezien en mocht de korte stop uit Rosmalen zich melden in Greeneville bij het Advanced Rookie League team de Greeneville Astros. Hij speelde hier nog negentien wedstrijden waarin hij 22 honkslagen verzamelde, goed voor een slaggemiddelde van .301.

Volgend jaar in maart mag Van der Meer weer naar de VS voor Spring Training. Hij heeft nog geen idee waar hij het seizoen begint, aangezien er een groot aantal nieuwe, vooral Dominicaanse, spelers wordt getekend rond deze periode. De kans is aanwezig dat hier een goede korte stop tussen zit die een concurrent wordt van Van der Meer. In maart 2017 wordt bovendien de World Baseball Classic gehouden. Van der Meer hoopt ook op dit toernooi voor het Nederlands Koninkrijksteam uit te komen. Maar met namen als Gregorius, Simmons, Bogaerts en Schoop voor hem schat hij de kans hierop niet heel groot in.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016