Tromp scoort in de vierde inning voor het Nederlands Koninkrijksteam

EK 2016

Oranje met moeite langs Zweden

Oranje met moeite langs Zweden

Tromp scoort in de vierde inning voor het Nederlands Koninkrijksteam

Tromp scoort in de vierde inning voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Theo van Ballegooijen

Op een tropisch warme dag heeft Team Kingdom of the Netherlands vanavond ook zijn vijfde en laatste poulewedstrijd op het Europees kampioenschap in Hoofddorp gewonnen. In een stroef duel werd Zweden met 3-8 verslagen. Doorslaggevend was een pitcherwissel van de Zweden in de vierde inning, die menig wenkbrauwen deed fronsen.

De jonge Zweden begonnen de wedstrijd voortvarend. Nadat Roger Bernadina al met een schitterende aanworp van de rechtsvelder van het scoren was weerhouden, liet de ploeg ook aanvallend van zich spreken. Startend pitcher Jim Ploeger werd flink geraakt en mede door drie honkslagen kwamen de Scandinaviërs op een 2-0 voorsprong.

De Zweedse starter Michael Fasth wierp een puike wedstrijd en Oranje kreeg, tot veler frustratie, maar geen vat op zijn offspeed ballen. Het was alleen Nick Urbanus die kon scoren voor Nederland, nadat hij met een vrije loop op de honken was gekomen.

Pitcherwissel

Gianison Boekhoudt scoorde tegen Zweden tweemaal voor Oranje.

Gianison Boekhoudt scoorde tegen Zweden tweemaal voor Oranje.
Foto: © Theo van Ballegooijen

Aan het begin van de vierde inning, bij een 3-1 voorsprong voor Zweden, werd Michael Fasth uit het niets vervangen door landgenoot Albin Sivard. Deze pitcherwissel betekende meteen de doodsteek voor de Zweden. Sivard wist de slagzone amper te vinden en wanneer hem dat lukte, werd de bal goed geraakt door een speler van Oranje.

Vrije lopen voor Gianison Boekhoudt, Stijn van der Meer en Chadwick Tromp, aangevuld met wilde worpen en een tweehonkslag van Kalian Sams, betekenden een trieste aftocht voor de Zweedse pitcher. De verrassende voorsprong voor zijn ploeg was verdwenen. Op de opvolger van Sivard sloeg Randolph Oduber de met wederom vier wijd op het honk gekomen Urbanus naar thuis, om zo zijn team op een 5-3 voorsprong te zetten.

Rustig

In het verloop van de wedstrijd kreeg het publiek alleen nog in de zevende inning echt reden tot juichen. Nadat Gianison Boekhoudt met een tweehonkslag de inning had geopend, werd hij binnengeslagen door Stijn van der Meer, die even later zelf ook kon scoren na een wilde worp. In de tussentijd had jubilaris Yurendell de Caster, die zijn honderdste interland speelde voor Oranje, al gescoord op een hit van catcher Chadwick Tromp.

Closers Kevin Kelly, Berry van Driel en Tom de Blok gooiden alle drie één inning en gaven Zweden geen kans. Starter Ploeger gooide met de cijfers 7-1-5-1 een sterke wedstrijd en werd na afloop uitgeroepen tot Man of the Match. Met de vijfde overwinning heeft Oranje zich ongeslagen geplaatst voor de finaleronde. Die tweede speelronde gaat, na een dag rust, donderdagavond van start. Achtereenvolgens treft de ploeg van fieldmanager Steve Janssen de nationale teams van Spanje, Italië en België.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016