Yurendell de Caster tijdens zijn huldiging op het veld.

EK 2016

Mijlpaal voor Yurendell de Caster

Mijlpaal voor Yurendell de Caster

Yurendell de Caster tijdens zijn huldiging op het veld.

Yurendell de Caster tijdens zijn huldiging op het veld.
Foto: © Theo van Ballegooijen

De Curaçaose honkballer Yurendell de Caster heeft gisteravond in de wedstrijd tegen Zweden een mijlpaal bereikt. Hij speelde in Hoofddorp zijn honderdste interland in dienst van het Nederlands Koninkrijksteam. Met die mijlpaal is de 36-jarige profhonkballer de tweede speler in de nationale selectie geworden met minimaal honderd officiële wedstrijden voor Oranje.

Yurendell de Caster, die op 21 mei 2006 voor Pittsburgh Pirates zijn eerste en enige wedstrijd in de Major League speelde, maakte zijn debuut voor het nationale team tijdens het Europees kampioenschap van 2003. In de wedstrijd op 11 juli tegen België werd hij nog driemaal met drie slag aan de kant gezet. Uiteindelijk zou De Caster één van de belangrijke steunpilaren worden uit de nationale ploeg.

Met Oranje nam hij onder meer deel aan de Olympische Spelen van 2004 en 2008 en de World Baseball Classics van 2006, 2009 en 2013. Momenteel is de Curaçaose veteraan bezig aan zijn vierde EK. In alle drie eerdere edities in 2003, 2007 en 2014 werd hij met Oranje Europees kampioen. Met een slaggemiddelde van .533 is hij dit toernooi na vijf wedstrijden de beste slagman van het Nederlands Koninkrijksteam. Hij kwam tot acht honkslagen en vier gescoorde punten.

Gehuldigd

Voorafgaand aan de wedstrijd op het Europees kampioenschap tegen Zweden werd De Caster gisteravond gehuldigd voor zijn mijlpaal. Uit handen van KNBSB-bestuurslid Frits Mulder ontving de honkballer van Curaçao in Hoofddorp een shirt met rugnummer 100. De Caster wordt de tweede speler in het huidige Nederlands Koninkrijksteam met minimaal honderd officiële interlands. De andere speler is de 41-jarige pitcher Rob Cordemans. Hij kwam in 108 officiële wedstrijden voor Oranje uit. De meeste ooit voor een pitcher in de nationale selectie.

Record-international is nog altijd Raily Legito. Hij speelde 249 wedstrijden voor Oranje. Samen met Dirk van ’t Klooster (223), Danny Rombley (211) en Sidney de Jong (200) zijn zij enige spelers die minimaal tweehonderd officiële interlands op hun naam hebben staan. De Jong is momenteel als hitting-coach voor het Nederlands Koninkrijksteam actief op het EK in Hoofddorp.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016