De Venezolaanse pitcher Antonio Noguera in actie voor Spanje in de wedstrijd tegen Italië.

EK 2016

Noguero: ‘Nu ook met Spanje de finale winnen’

Noguero: ‘Nu ook met Spanje de finale winnen’

De Venezolaanse pitcher Antonio Noguera in actie voor Spanje in de wedstrijd tegen Italië.

De Venezolaanse pitcher Antonio Noguera in actie voor Spanje in de wedstrijd tegen Italië.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

“Ons doel was om de finale te halen. Maar nu we op de eerste plaats in de poule staan, willen we de finale ook winnen!” Die woorden werden door de Italiaanse media opgetekend uit de mond van de 28-jarige linkshandige pitcher Antonio Noguera, één van de vele Venezolaanse spelers in dienst van de Spaanse nationale ploeg.

Dat juist Antonio Noguera de interesse van de Italiaanse media opwekte, was niet zo vreemd. Voor Italië was hij de grootste verrassing in de nationale ploeg van Spanje. Vanaf de derde inning hield hij de Italiaanse honkballers maandag bijna vijf innings lang puntloos en leidde hij Spanje naar een sensationele 3-8 winst op Italië. En dat terwijl Noguera nota bene in Italië uitkomt in de Italiaanse Serie A Federale, één niveau onder de sterke Italian Baseball League.

Spanje scoorde in dit duel bij een 3-3 gelijke stand vijfmaal in de negende inning om de winst met 3-8 naar zich toe te trekken. Oscar Angulo haalde uiteindelijk definitief de trekker over, toen hij in deze slagbeurt met twee ploeggenoten op de honken de bal het stadion in Hoofddorp uit had geslagen. Het was de eerste Spaanse EK-winst op Italië sinds 11 september 2007, een jaar waarin de Italiaanse ploeg op een trieste zevende plaats eindigde.

Eeuwige derde

In Europa lijkt Spanje achter grootmachten Nederland en Italië veroordeeld tot eeuwige derde. Al dertienmaal wonnen de Spaanse honkballers de bronzen medaille, waarvan vijf keer in de laatste zes edities. Slechts tweemaal werd de finale bereikt. Dat gebeurde tijdens de eerste twee edities in 1954 en 1955. Saillant detail: Nederland maakte pas zijn Europese entree in 1956. Sinds dat moment moest de Europees kampioen van 1955 zijn plaats innemen in de schaduw van de Nederlandse en Italiaanse honkballers.

Als het aan Noguera ligt, komt daar dit jaar verandering in. “We hebben een excellente ploeg en een sensationele groep coaches. Ik speel al zo lang in de nationale ploeg, maar ik heb nog nooit zoveel chemie gevoeld tussen zoveel heel goede spelers”, liet hij weten aan Baseball.it. Maandag onderstreepte Spanje dit al met de 3-8 overwinning op tienvoudig Europees kampioen Italië. En ook tegen België (1-11), Griekenland (12-1), Kroatië (6-0) en Frankrijk (6-0) toonde de Spaanse ploeg zijn kwaliteit. Daarmee is Spanje, samen met titelverdediger Nederland, op dit EK nog altijd ongeslagen.

Aanbiedingen

Op de Italiaanse website Baseball.it verklaarde Noguera tegenover journalist Luigi Giuliani dat hij voor de wedstrijd tegen Italië al wist dat als er achterstand zou ontstaan, op hem als eerste reliever een beroep zou worden gedaan. Daardoor kon hij zich mentaal voorbereiden en was hij klaar toen het zo ver was. In de wedstrijd tegen de Italiaanse honkballers slaagde hij er met inside fastballs in om de Italiaanse spelers hun timing voor de swing te laten kwijtraken.

De in Caracas (Venezuela) geboren honkballer speelde een aantal seizoenen in dienst van Houston Astros, voordat hij de overstap maakte naar Europa. In 2010 kwam hij in Spanje uit voor Marlins Puerto Cruz, waarna hij verhuisde naar Italië voor twee seizoenen (2011 en 2012) bij Novara United. Dit jaar keerde hij terug naar Italië voor een derde seizoen, maar nu in dienst van Brescia, een club uitkomend een verdieping lager dan de in Nederland bekende Italian Baseball League. En dat bevalt hem goed, liet hij weten aan Riccardo Schiroli van de Italiaanse bond. Volgens Noguera had hij wel aanbiedingen gekregen van clubs uit de hoogste liga van Italië, maar waren deze niet interessant genoeg om Brescia te verlaten.

Beste Spanjaard

Met Antonio Noguera start Spanje donderdag aan de finaleronde van het Europees kampioenschap. Tegenstander daarin wordt direct het sterke team uit het Nederlands Koninkrijk. De twee teams stonden al 32 keer eerder in een officiële interland tegenover elkaar, maar nog nooit wist Spanje van Nederland te winnen. Bij winst staat Spanje al met één been in de finale. Bij verlies worden de Spaanse honkballers afhankelijk van het resultaat uit de wedstrijd van vrijdagavond tussen Oranje en Italië.

Om later deze week ook daadwerkelijk de finale te bereiken, moet de Spaanse ploeg vooral aanvallend uit een ander vaatje gaan tappen. Vooralsnog beschikken zowel Italië (.402), als België (.362) en het Nederlands Koninkrijksteam (.323) over een beter teamslaggemiddelde dan de Spanjaarden (.299). De beste Spanjaard in het slagklassement is pas terug te vinden op positie twaalf. Achter onder meer vier Italianen en de Oranje-spelers Yurendell de Caster (.533) en Kalian Sams (.474) staat Jésus Martinez met een gemiddelde van .462. Op positie dertien volgt zijn ploeggenoot Oscar Angulo (.450)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016