Eerste honkman Curt Smith in actie bij een pick-off.

EK 2016

Foutloos Koninkrijksteam dichtbij EK-finale

Foutloos Koninkrijksteam dichtbij EK-finale

Eerste honkman Curt Smith in actie bij een pick-off.

Eerste honkman Curt Smith in actie bij een pick-off.
Foto: © Julia Pelealu

Slechts één punt scoorde de sterke slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam vanavond tegen het nog ongeslagen Spanje. Maar meer had Oranje ook niet nodig. Met bij vlagen formidabel veldspel werden de Spaanse honkballers op de eerste speeldag van de Super Round verslagen. Door de 0-1 shut-out staat Oranje met één been in de finale. Een plek in de eindstrijd kan morgen met winst tegen Italië al veilig worden gesteld.

Met vijf overwinningen op rij, waaronder een zege op Italië, kende Spanje dit Europees kampioenschap een droomstart. Daarmee begonnen de Spaanse honkballers ongeslagen aan de Super Round, waarin de beste zes teams strijden om twee plaatsen in de finale. De laatste keer dat Spanje op een EK vijf achtereenvolgende zeges boekte, was in 2007. Onder meer Italië werd toen verslagen. Op 15 september van dat jaar maakte Nederland, met startend pitcher Shairon Martis op de heuvel, toen abrupt een einde aan de serie van Spanje.

Het Nederlands Koninkrijksteam won tegen Spanje zijn zesde wedstrijd van dit EK op rij.

Het Nederlands Koninkrijksteam won tegen Spanje zijn zesde wedstrijd van dit EK op rij.
Foto: © Julia Pelealu

Precies negen jaar later werd vanavond de geschiedenis herhaald toen diezelfde Martis de heuvel opnieuw beklom. In 2007 werd het veld bezet door onder meer Hainley Statia, Raily Legito, Dirk van ’t Klooster, maar ook Gregory Halman. Inmiddels heeft een nieuwe lichting zich gemeld bij Oranje. De catcher De Jong van toen is nu hitting-coach, terwijl reliever David Bergman vanavond de wedstrijd als scout vanaf de tribunes volgde. Maakte Nederland negen jaar geleden in de wedstrijd tegen Spanje nog vijf veldfouten, vandaag dreef de foutloos spelende defensie de Spaanse slagmannen tot wanhoop.

Kansloos

Met twee hits was Jésus Martinez bij de Spaanse honkballers de beste slagman. Toch was hij in de zevende inning nog maar pas de tweede speler die veilig het tweede honk wist te bereiken. Met één man uit sloegen hierna zowel Yancarlo Franco als Blake Ochoa ballen op derde honkman Yurendell de Caster.

Twee dagen geleden leek juist hij in de wedstrijd tegen Zweden nog de weg kwijt. Tot viermaal toe slaagde de Curaçaose profhonkballer er niet in de bal zuiver aan te gooien op het eerste honk. Drie keer resulteerde dat in een aangooi die zelfs als fout de boeken inging. Maar vanavond tegen Spanje schudde De Caster het juk van zich af. Met twee strepen op eerste honkman Curt Smith liet hij Martinez kansloos achter op tweede honk en was ook de laatste Spaanse kans de kop ingedrukt.

Show

Het was tekenend voor de ploeg van fieldmanager Steve Janssen. Juist op het moment dat het nodig was, lukte verdedigend alles. Rechtsvelder Kalian Sams ving in de vijfde inning op spectaculaire wijze een bal. Pitcher Shairon Martis wist een tegenstander zelfs met een pick-off te verrassen en tweede honkman Dwayne Kemp maakte er met een aantal veldacties op het tweede honk een one-man-show van.

Yurendell de Caster had zijn vorm op het derde honk weer volledig terug.

Yurendell de Caster had zijn vorm op het derde honk weer volledig terug.
Foto: © Julia Pelealu

En tegen de tijd dat Tom de Blok en Loek van Mil de heuvel op rij betraden, was ook het laatste sprankje hoop bij de Spanjaarden verdwenen. In zijn allereerste Europees kampioenschap gooide De Blok alsof hij niet anders gewend was. Toegeschreeuwd door de volgepakte hoofdtribune schakelde hij zowel Daniel Martinez als Oscar Angulo uit met drie slag. In de negende inning sloot Van Mil de wedstrijd in stijl af. Nota bene aangewezen slagman Jésus Martinez stond aan de grond genageld nadat Van Mil met twee man uit zijn laatste slagbal langs de Spanjaard zeilde.

Enige punt

Met de strikeouts voor Martinez en Angulo werden de twee sterkste slagmannen van Spanje uitgeschakeld en trok Oranje de winst naar zich toe. De basis voor die overwinning werd gelegd in de vijfde inning toen Dwayne Kemp met Chris Garia op het pitchen van voormalig hoofdklassespeler Ricardo Hernández voor het enige punt van de wedstrijd zorgden. Het tweetal had aanvallend tot vandaag nog geen stempel op het toernooi kunnen drukken. Kemp kwam nog niet verder dan twee hits (.143), Garia moet het nog altijd maar doen met één honkslag (.125). Toch brachten zij samen vanavond wel het enige punt van de wedstrijd op het scorebord. Kemp bereikte het honk na een velderskeus en kon na een hit van Stijn van der Meer op zijn gemak vanaf het derde honk scoren op een diep in het rechtsveld geslagen opofferinggslag van Chris Garia, die vanavond als vervanger van Roger Bernadina in het midveld speelde.

De slagploeg van het Nederlands Koninkrijk kwam vanavond tot zeven hits. Beste slagman was opnieuw Yurendell de Caster, die met drie hits zijn gemiddelde opkrikte tot .579. Stijn van der Meer (1 uit 3), Curt Smith (1 uit 4), Randolph Oduber (1 uit 4) en Dashenko Ricardo (1 uit 4) sloegen de overige honkslagen. Man of the Match werd Shairon Martis (1-0-6-0). De profpitcher van het Amerikaanse Lincoln Saltdogs had een sterke avond op de heuvel. Hij hield de Spanjaarden zeven innings van het scoren. Morgen wacht voor Oranje Italië. Het wordt de herhaling van de vorige EK-finale. Bij winst is het Nederlands Koninkrijksteam als eerste deelnemer zeker van een plaats in de finale.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016