Chris Garia zorgde voor zes runs voor het Nederlands Koninkrijksteam.

EK 2016

Garia maakt ook tegen België het verschil

Garia maakt ook tegen België het verschil

Chris Garia zorgde voor zes runs voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Chris Garia zorgde voor zes runs voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Theo van Ballegooijen

Bij de start van het Europees kampioenschap moest Chris Garia nog genoegen nemen met een bijrol achter midvelder Roger Bernadina. Maar nadat de voormalig Major Leaguer het Nederlandse kamp had verlaten, heeft Garia het verlies van Bernadina in korte tijd doen vergeten. Vanavond sloeg hij vier van de twaalf punten binnen in de 3-12 winst voor het Nederlands Koninkrijk tegen België. Daarmee start Oranje na acht overwinningen morgen ongeslagen aan de finale tegen Spanje.

Chris Garia mag beschikken over een flinke dosis ervaring in het profhonkbal. Hij werd in 2009 door Texas Rangers gelijktijdig gecontracteerd met Jurickson Profar. Zijn carrière in de Verenigde Staten werd niet zo succesvol als Profar, maar hij wist het wel te schoppen tot onder meer het Triple A-team Round Rock Express tot hij een kleine drie maanden geleden werd ontslagen.

Maar tegen de ervaring van Roger Bernadina kon Garia dit toernooi niet op. Het was dan ook niet zo gek dat de voorkeur van fieldmanager Steve Janssen ging naar de voormalig Major Leaguer. Totdat Bernadina donderdag ineens besloot uit onvrede de nationale selectie te verlaten. Vanaf datzelfde moment heeft Garia namens Oranje het verlies van Bernadina snel doen vergeten.

Winnende punt

Orlando Yntema was de startend pitcher voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Orlando Yntema was de startend pitcher voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Theo van Ballegooijen

In de eerste wedstrijd zonder Bernadina sloeg Garia tegen finalist Spanje al het enige punt over de thuisplaat. Gisteravond sloeg hij in de tiende inning van de thriller tegen Italië met zijn walk-off honkslag opnieuw het winnende punt binnen. En ook tegen België was het de 23-jarige Christopher George Paul Garia die zijn ploeg de juiste weg op leidde.

Bij een 3-1 achterstand en volle honken ramde hij in de vijfde inning de bal diep het buitenveld in buiten het bereik van midvelder Steven de Lannoy en rechtsvelder Thomas de Wolf. De klap was ruim voldoende om Dwayne Kemp (honkslag), Chadwick Tromp (honkslag) en Stijn van der Meer (vier wijd) over de thuisplaat te slaan en het Nederlands Koninkrijksteam weer op voorsprong te zetten. Zelf kon Garia bovendien scoren op de tweede hit dit duel van Yurendell de Caster.

Gebroken

Daarmee waren de Belgen, met onder meer Curaçao Neptunus-spelers Benjamin Dille en Kenny van den Branden, gebroken. De Zuiderburen vonden het allang best. Zij hadden dit toernooi al met 3-14 van Frankrijk gewonnen en met 18-1 van Griekenland. Daardoor had België zich voor het eerst sinds 1999 geplaatst voor de finaleronde en is de zesde eindklassering van dat EK geëvenaard. En dus kon Oranje na de vijfde inning eenvoudig uitlopen naar een 3-12 overwinning.

Daarbij sloegen de honkballers van Oranje hun knuppels alvast warm voor de finale van morgen. En dat was nodig, want eerder op de dag had Spanje alvast een visitekaartje afgegeven. De Spaanse honkballers moesten winnen van Duitsland om zich als tweede team te plaatsen voor de finale. Die wedstrijd bleef ruim zeven innings lang puntloos, voordat Jésus Martinez in de tweede helft van de achtste inning met een homerun drie punten binnensloeg voor de 3-0 winst.

No-hitter

Dwayne Kemp speelde zijn honderdste officiële interland.

Dwayne Kemp speelde zijn honderdste officiële interland.
Foto: © Theo van Ballegooijen

De meest opmerkelijke prestatie dat duel werd echter neergezet door de Spaanse pitchers Daniel Alvarez (4-1-0-0 in zeven innings) en Rhiner Cruz (2-0-0-0), die samen de eerste gecombineerde no-hitter van dit Europees kampioenschap gooiden. Pas in de zesde inning sloeg de Spanjaard Engel Beltre de allereerste honkslag van de wedstrijd.

Wat dat betreft was het Nederlands Koninkrijksteam vandaag een stuk productiever. De honkballers van fieldmanager Steve Janssen sloegen in de betekenisloze wedstrijd tegen België maar liefst zeventien honkslagen. Man of the Match Chris Garia (4 uit 6) leidde de slagploeg. Maar ook Yurendell de Caster (3 uit 4) was aanvallend opnieuw op dreef. Stijn van der Meer (2 uit 4), Dwayne Kemp (2 uit 4) en Kalian Sams (2 uit 5) sloegen elk twee honkslagen. Van der Meer scoorde drie runs, terwijl Kemp goed was voor twee binnengeslagen en twee gescoorde punten. De binnenvelder van Curaçao Neptunus speelde tegen België zijn honderdste officiële interland.

Belangrijkste opdracht

Verdedigend volbrachten pitchers Orlando Yntema (4-5-4-1 in zes innings) en Jim Ploeger (3-0-3-0) hun belangrijkste opdracht: zorgen dat de andere pitchers uitgerust aan de finale kunnen beginnen.

Door de winst van Spanje van eerder deze dag staat het Nederlands Koninkrijksteam morgen om 17.00 uur in de finale voor de tweede keer dit toernooi tegenover Spanje. Het is voor het eerst sinds 1955 dat de Spaanse ploeg in de eindstrijd van het Europees kampioenschap staat en zelfs de eerste keer ooit dat ze daarin de tegenstander zijn van de 21-voudig Europees kampioen uit het Nederlands Koninkrijk. De vorige ontmoeting tussen beide teams op dit EK eindigde in een benauwde 1-0 winst voor Oranje. En dus is ook morgen de hoop gevestigd op Chris Garia.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016