Ontlading bij de spelers van Oranje na het winnende punt in de tiende inning van het laatste onderlinge duel tussen de twee Europese honkbaltitanen

EK 2016

Oranje wint thriller tegen Italië

Oranje wint thriller tegen Italië

Ontlading bij de speler van Oranje na het winnende punt in de tiende inning.

Ontlading bij de speler van Oranje na het winnende punt in de tiende inning.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS


Tijdens de 128e officiële ontmoeting heeft Team Kingdom of the Netherlands vanavond in een ware marathonwedstrijd gewonnen van aartsrivaal Italië. In een knotsgekke pot waren de mannen van fieldmanager Steve Janssen op het Europees kampioenschap na tien innings uiteindelijk met 6-5 te sterk. Met deze winst heeft Oranje zich als eerste ploeg geplaatst voor de EK-finale en is een uitschakeling voor Italië aanstaande.

De wedstrijd tussen Europees kampioen Team Kingdom of the Netherlands en Italië, momenteel het beste Europese land op de wereldranglijst, bezorgden de managers van beide ploegen vanavond in Hoofddorp het nodige rekenwerk. Doordat de Italianen eerder dit toernooi nog met 8-3 van Spanje hadden verloren, zou Italië bij winst op Oranje op gelijke hoogte kunnen eindigen met Spanje en Team Kingdom. Een Italiaanse overwinning van meer dan twee punten verschil was daarbij nodig om de finale in het zicht te krijgen en bovendien de titelverdediger uit te kunnen schakelen.

Yurendell de Caster wordt na zijn homerun gefeliciteerd door Ben Thijssen.

Yurendell de Caster wordt na zijn homerun gefeliciteerd door Ben Thijssen.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Voor Nederland startte oudgediende Diegomar Markwell vanavond op de heuvel. De veteraan van Curaçao Neptunus wist aanvankelijk de Italiaanse slagploeg, met drie spelers die momenteel boven de .500 slaan op dit Europees kampioenschap, prima in toom te houden. Mede dankzij geweldig veldspel van de tot nu toe foutloze korte stop Stijn van der Meer en een weergaloze actie van derde honkman Yurendell de Caster (duik op een grondbal en aangooi vanaf de knieën), werd de sterke Italiaanse slagploeg in bedwang gehouden. Voor Nederland had De Caster zijn team in de tweede inning al op voorsprong gezet met een solohomerun.

Problemen

Nadat in de zesde inning Erick Epifano en voormalig Major Leaguer Alex Liddi voor Italië door hits het honk hadden bereikt, werd Markwell vervangen door Berry van Driel. Hij kon niet voorkomen dat de 45-jarige Jairo Ramos Gizzi zijn landgenoot Epifano over de thuisplaat sloeg voor de gelijkmaker. Door een verre opofferingsklap van Alessandro Vaglio kon ook Liddi scoren, om Italië op een 1-2 voorsprong te zetten.

Deze voorsprong zou nog uitgebreid worden, toen diezelfde Liddi de achtste inning opende met een tweehonkslag en aangewezen slagman Ramos Gizzi opnieuw een honkslag sloeg en zo de tienvoudig Europees kampioen op een 1-3 voorsprong zette. In de gelijkmakende slagbeurt bracht Dwayne Kemp de spanning terug door pinchrunner Dudley Leonora met een tweehonkslag over de thuisplaat te slaan.

Risico

Dwayne Kemp sloeg in de achtste inning een belangrijke tweehonkslag.

Dwayne Kemp sloeg in de achtste inning een belangrijke tweehonkslag.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Bij een 2-3 achterstand in de negende inning speelde het runsaldo een grote rol. De staff van Oranje kon er voor kiezen om te verliezen met 2-3 en een finaleplek, bij een wat het lijkt waarschijnlijke zege tegen de Belgen morgen, veilig te stellen. Of te gaan voor een verlenging met het risico dat Italië de marge nog verder zou laten oplopen met een Nederlandse uitschakeling tot gevolg. Uiteindelijk werd besloten om het publiek te geven waar het recht op had: een overwinning.

En die overwinning zou er uiteindelijk ook komen. Nadat Yurendell de Caster het honk had bereikt met een honkslag en een geraakt werper voor Curt Smith, was een hit van Kalian Sam voldoende voor het gelijkmakende punt en dus een bevreesde tie-break. Met een 3-3 stand en het eerste en tweede honk bezet, wist Italië door een foute aangooi van catcher Dashenko Ricardo, opgevolgd door een opofferingsslag twee punten te scoren en zo de stand op 3-5 te brengen. Nadat de inmiddels ingevallen closer Kevin Kelly de Italianen verder van het scoren had afgehouden, was het voor Oranje de taak om in de gelijkmakende tiende inning de overwinning binnen te halen.

Tie-break

Stijn van der Meer scoort het winnende punt in de tiende inning.

Stijn van der Meer scoort het winnende punt in de tiende inning.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Op dat moment was ook de 3-5 achterstand voor Oranje voldoende om Italië in het klassement voor te blijven. Maar opnieuw koos fieldmanager Steve Janssen voor de winst. Met de tie-break lopers op het eerste en tweede honk, wist Nick Urbanus met een honkslag voor volle honken te zorgen. Het was vervolgens Dwayne Kemp die de bal in de dubbel sloeg, maar daarmee wel Kalian Sams liet scoren. Een honkslag van Stijn van der Meer bracht hierna Randolph Oduber over de thuisplaat voor een gelijke stand. Uitendelijk was het Christopher Garia die Van der Meer met de beslissende walk-off honkslag binnensloeg, om voor een zwaarbevochten 6-5 overwinning te zorgen en een finaleplaats voor zondag veilig te stellen.

Op de heuvel gooide Markwell een solide wedstrijd. Hij kreeg in vijf innings slechts drie honkslagen tegen. Aan slag bij Oranje waren Yurendel de Caster (3 uit 5) en Stijn van der Meer (3 uit 5) de grote mannen met beiden drie hits. Het winnende punt leverde de Nederlandse korte stop bovendien de prijs op voor de Man of the Match. Curt Smith (2 uit 4), Kalian Sams (2 uit 5) en Dwayne Kemp (2 uit 4) sloegen er allen twee.

Door de 6-5 overwinning op Italië is het thuisland nu als eerste ploeg verzekerd van een plek in de finale, die zondag om 17.00 uur in Hoofddorp wordt gespeeld. Zeer waarschijnlijk wordt Spanje daarin de tegenstander. Spanje moet dan wel zijn laatste wedstrijden morgen winnen. Als Spanje morgen verliest van Duitsland en Italië wint van Tsjechië, dan eindigen de honkballers van Spanje, Italië en Duitsland gelijk op de tweede plaats en moet er alsnog een rekensom aan te pas komen om de finalist te bepalen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016