Nederland prolongeerde in Hoofddorp de Europese titel.

EK 2016

Oranje wint 22e Europese titel

Oranje wint 22e Europese titel

Nederland prolongeerde in Hoofddorp de Europese titel.

Nederland prolongeerde in Hoofddorp de Europese titel.
Foto: © Julia Pelealu

In een zinderende finale tegen Spanje is Team Kingdom of the Netherlands vanavond voor de 22e keer Europees kampioen geworden. In een met 3.300 toeschouwers uitverkocht stadion in Hoofddorp was het Yurendell de Caster die met een walk-off honkslag in de tiende inning voor de beslissing zorgde en daarmee de 3-2 eindstand op het scorebord bracht.

Met de finale tussen Team Kingdom of the Netherlands en Spanje kreeg het Europees kampioenschap niet alleen de twee sterkste teams van het toernooi op het veld, maar bovendien ook een primeur. Nog niet eerder stonden de twee landen tegenover elkaar in een EK-finale.

Dwayne Kemp scoort in de tweede inning het tweede punt voor Oranje.

Dwayne Kemp scoort in de tweede inning het tweede punt voor Oranje.
Foto: © Theo van Ballegooijen

Oranje stond dertig keer eerder in de finale van het Europees kampioenschap, maar voornamelijk tegenover Italië. Alleen tijdens de eerste twee edities van het EK in 1954 en 1955 bereikte Spanje de laatste twee. In 1954 werd daarin verloren van Italië, maar in 1955 werd in de finale de titel veroverd ten koste van België. 61 Jaar na dat Europese kampioenschap plaatste Spanje zich deze week voor het eerst weer voor de eindstrijd. En daarin maakte Spanje het de titelverdediger vanavond uitermate lastig.

Voorsprong

Na een snelle eerste inning brak Gianison Boekhoudt in de tweede inning de wedstrijd open met een tweehonkslag. Een geraakt werper voor Dwayne Kemp en fout van de Spaanse pitcher op een stootslag van Randolph Oduber deden de honken volstromen. Vervolgens was het Nick Urbanus die de bal goed raakte en daarmee zowel Boekhoudt als Kemp over de thuisploeg sloeg.

De voorsprong leek nog verder uitgebouwd te gaan worden, ware het niet dat de midvelder van Spanje een diepe bal van Stijn van der Meer geweldig uit de lucht plukte. De 2-0 voorsprong was niettemin een geweldige start, in de wetenschap dat de Spanjaarden dit toernooi pas negen punten tegen kregen en de voorgaande ontmoeting tussen beide landen in een minimale overwinning (1-0) voor Oranje was geeïndigd.

Pitchersduel

Vooraf was een verdedigend ingesteld duel verwacht en die voorspelling zou uitkomen. Voor Oranje begon de 41-jarige veteraan Rob Cordemans op de heuvel en hij liet in het pitchersduel het publiek zien nog lang niet over datum te zijn. De starter kreeg in vier innings (2-1-2-0) geen enkel punt tegen.

De door Jesus Martinez geslagen bal verdwijnt buiten het bereik van Kalian Sams voor een homerun over de hekken.

De door Jesus Martinez geslagen bal verdwijnt buiten het bereik van Kalian Sams voor een homerun over de hekken.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Bij de Spanjaarden had inmiddels Antonio Noguera de heuvel betreden. De speler van Serie A club Brescia wist meteen het stadion stil te krijgen door Curt Smith, Gianison Boekhoudt en Dwayne Kemp alle drie met strikeouts terug naar de dug-out te sturen. Ook in de daarop volgende innings was Noguera, die eerder ook al zorgde voor de uitschakeling van Italië, ongenaakbaar. In de tussentijd was het Lars Huijer die, gesteund door een goede verdediging, de 2-0 voorsprong intact wist te houden.

Spanning

Nadat Shairon Martis in de achtste inning het pitchen van Huijer over had genomen, kwam de spanning toch weer terug in de wedstrijd. De pitcher van de Lincoln Saltdogs kreeg meteen twee hits om de oren en kwam goed weg toen de attente Dashenko Ricardo een Spanjaard van het tweede honk afgooide. Dat geluk was echter niet van lange duur, want na een nog wel knappe strikeout was het aangewezen slagman Jesus Martinez, die de bal over de omheining sloeg. Met deze knal nam hij landgenoot Engel Beltre mee over de plaat en bracht daarmee de stand op 2-2. Gisteren al loodste Martinez zijn ploeg met een driepunten-homerun in de achtste inning naar de finale. In de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Duitsland sloeg hij daarmee de enige punten binnen.

Feest bij de spelers van Oranje na de prolongatie van de titel.

Feest bij de spelers van Oranje na de prolongatie van de titel.
Foto: © Theo van Ballegooijen

In de gelijkmakende inning, nadat kwelgeest Noguera was vervangen door Andres Perez, opende de Caster knap met een tweehonkslag en kreeg Boekhoudt opzettelijk vier wijd. De net gearriveerde en kersverse vader Kalian Sams sloeg een honkslag waardoor de lopers konden opschuiven. Door slecht honklopen van Boekhoudt en een strikeout voor Oduber, zou de riante positie uiteindelijk niet worden benut.

Verlenging

Bij het aanbreken van de negende inning, met closer Loek van Mil op de heuvel, wisten beiden teams het honk niet te bereiken, wat een verlenging tot gevolg had. In die verlenging toonde van Mil (3-0-0-0) zijn klasse, door twee Spanjaarden uit te gooien en zo geen punten tegen te krijgen.

Nadat George Baker uit de speakers had geschalmd, was het de beurt aan Oranje om wél te scoren. En dat zou ook gebeuren. Met Stijn van der Meer op het eerste honk en Dashenko Ricardo op het tweede honk kreeg Christopher Garia de bal op zich geworpen. Met volle honken en nul uit was het vervolgens Yurendell de Caster, die met een beslissende honkslag catcher Ricardo in staat stelde om het winnende punt te scoren en zo het 22e Europese kampioenschap veilig te stellen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016