Stijn van der Meer ontvang zijn onderscheiding als MVP.

EK 2016

Stijn van der Meer uitgeroepen tot MVP

Stijn van der Meer uitgeroepen tot MVP

Stijn van der Meer ontvang zijn onderscheiding als MVP.

Stijn van der Meer ontvang zijn onderscheiding als MVP.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Stijn van der Meer is op het Europees kampioenschap na afloop van de met 3-2 gewonnen finale tegen Spanje uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Hij werd vanavond  één van de drie spelers uit het Nederlands Koninkrijksteam, die op de slotdag een persoonlijke prijs in ontvangst mochten nemen.

Verdedigend en aanvallend speelde Stijn van der Meer de afgelopen tien dagen een zeer grote rol bij de prolongatie van de Europese titel door het Nederlands Koninkrijksteam. In Hoofddorp kwam hij op het Europees kampioenschap in de eerste acht wedstrijden tot negen honkslagen (.360). Maar nog belangrijker was dat de korte stop van Oranje het gehele toernooi foutloos bleef.

In de finale sloeg de opnieuw foutloos spelende Van der Meer één van de zeven honkslagen voor het Nederlands Koninkrijksteam. Met die prestaties werd de profhonkballer uit Rosmalen na afloop van de gewonnen finale uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Van der Meer is daarmee de opvolger geworden van zijn ploeggenoot Curt Smith, die de onderscheiding twee jaar geleden kreeg.

Beste slagman

Naast Van der Meer mochten nog twee andere spelers van het Nederlands Koninkrijksteam een persoonlijke prijs in ontvangst nemen. Yurendell de Caster werd uitgeroepen tot beste slagman van het toernooi. Op de slotdagen van het Europees kampioenschap passeerde de honkballer van Curaçao in het klassement de Italianen Alessandro Vaglio (.520) en Stefano Desimoni (.500).

Zelf kwam De Caster in totaal tot zeventien honkslagen. Hij sloeg daarmee niet alleen de meeste hits van alle deelnemers, maar sloot het toernooi ook af met het hoogste slaggemiddelde (.607). In de gewonnen finale tegen Spanje eiste De Caster de hoofdrol op. Hij kwam tot twee hits en sloeg in de tiende inning met volle honken een walk-off honkslag om het Nederlands Koninkrijks de 22e titel te bezorgen.

Emotionele achtbaan

Kalian Sams: van kersverse vader tot Europees kampioen.

Kalian Sams: van kersverse vader tot Europees kampioen.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Zijn ploeggenoot Kalian Sams kreeg de onderscheiding voor meeste homeruns van dit toernooi (4). De dag werd voor de honkballer uit Den Haag een emotionele achtbaan. Juist op de dag van de finale werd zijn zoon geboren. Dat gebeurde rond 16.45 uur, vijftien minuten voor de start van de finale tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Spanje. Sams wilde zijn ploeg niet in de steek laten en racete direct na de geboorte alsnog naar Hoofddorp, waar hij zich even na 18.15 uur meldde bij de poort van het stadion.

Vier innings later kwam hij als invaller in de wedstrijd en sloeg hij een honkslag in zijn enige slagbeurt. Met een onderscheiding voor de meeste homeruns bekroonde de kersverse vader zijn knotsgekke dag.

Klein succesje

De beste pitcher van het toernooi werd Enorbel Marquez. De Cubaanse honkballer in Duitse dienst stond in zestien innings slechts één verdiend punt toe (.0.56). Marquez kwam in drie wedstrijden in actie en gooide bovendien dertien keer drie slag. Voor de prijs van de beste pitcher kreeg hij de voorkeur boven Shairon Martis, die in acht innings voor Oranje geen enkel punt tegen had gekregen.
De Kroaat Antonio Horvatic mocht een prijs in ontvangst nemen voor de pitcher met de meeste overwinningen (2). De prijs voor de meeste gestolen honken ging naar de Fransman Flex Brown (4).

De Italianen Mattia Reginato en Alessandro Vaglio zorgen op de slotdag van het voor Italië teleurstellend verlopen EK voor nog een klein succesje. Reginato mocht de prijs in ontvangst nemen voor meeste binnengeslagen punten (12), terwijl Vaglio een onderscheiding kreeg voor de meeste gescoorde runs (17). Mattia deed dat in 22 slagbeurten en bleef daarmee Kalian Sams voor, die twaalf punten binnensloeg, maar daar 33 slagbeurten voor nodig had.
De enige prijs voor Spanje ging vanavond naar Luis Guillorme. De Spaanse korte stop werd uitgeroepen tot beste verdedigende speler van het Europees kampioenschap. Guillorme kwam dit toernooi tot twee veldfouten (.941).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016