Vanaf zaterdag 24 september staan Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam in de best-of-seven van de Holland Series tegenover elkaar.

HB Hoofdklasse

Holland Series: een voorbeschouwing

Holland Series: een voorbeschouwing

Vanaf zaterdag 24 september staan Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam in de best-of-seven van de Holland Series tegenover elkaar.

Vanaf zaterdag staan Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam in de best-of-seven van de Holland Series tegenover elkaar.
Foto: © Rob Jelsma

Nadat het Nederlands Koninkrijksteam afgelopen zondag de 22e Europese titel heeft veroverd, wordt vanaf zaterdag 24 september de Nederlandse competitie hervat met de finale om het landskampioenschap. De strijd om de landstitel gaat tussen de regerend Nederlands kampioen en Europees clubkampioen. Curaçao Neptunus gaat voor een recordaantal van zeventien landstitels, terwijl L&D Amsterdam de drie jaar durende hegemonie van de Rotterdammers gaat proberen te doorbreken.

Tijdens het afgelopen Europees kampioenschap werden Danny Rombley (L&D Amsterdam) en Shaldimar Daantji (Curaçao Neptunus) gehuldigd voor hun lange interlandcarrière. Rombley kwam van 1998 tot en met 2015 in 211 officiële interlands uit voor het Nederlands team. Daantji speelde tussen 2010 en 2015 in totaal 79 interlands. “Het was een mooi moment om definitief een punt achter mijn internationale carrière te zetten”, kijkt Rombley nog kort op de huldiging terug. “Vooral mentaal voor mezelf.”

Danny Romley (2e van rechts) en Shaldimar Daantji (3e van rechts) tijdens de huldiging op het EK.

Danny Romley (2e van rechts) en Shaldimar Daantji (3e van rechts) tijdens de huldiging op het EK.
Foto: © Julia Pelealu

Beide spelers maakten deel uit van het Nederlands Koninkrijksteam dat in 2011 de historische wereldtitel veroverde. Later deze maand hopen zij een nieuwe hoofdprijs aan hun palmares toe te voegen. Dan staan Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam tegenover elkaar in de ontknoping van de Nederlandse hoofdklasse. Shaldimar Daantji: “Ik verwacht een spannende strijd. Wij zijn altijd gewaagd aan elkaar. En in de Holland Series zal dat er niet minder op worden”.

Onverslaanbaar

In de Nederlandse hoofdklasse is Curaçao Neptunus de laatste jaren een klasse apart. De meest succesvolle club uit de Nederlandse historie werd een recordaantal van zestien keer landskampioen en won sinds 2013 inmiddels drie landstitels op rij. Het woord onverslaanbaar durft Daantji zelf niet in zijn mond te nemen. “Maar we zijn wel moeilijk te verslaan”, vertelt hij. “We hebben gewoon een sterk team met veel kwaliteiten en ervaring.” Dat leverde uiteindelijk voor de 22e keer een plaats op in de Holland Series, waarmee de Rotterdamse club het eigen record nog eens verder aanscherpte. “We hebben gedaan wat we moesten doen.” Toch weet Daantji dat dit geen garantie is voor prolongatie van de titel. “We kunnen nog steeds beter spelen. En dat is wel nodig willen we de titel pakken.”

Deze maand krijgt L&D Amsterdam de kans de huidige hegemonie van de Rotterdammers te doorbreken. Als nummer twee uit de competitie plaatsten de Amsterdamse honkballers zich voor de Holland Series. L&D Amsterdam deed dat dit seizoen grotendeels zonder Rob Cordemans en Kevin Heijstek, die samen sinds 2011 de prijzen voor beste pitchers in de hoofdklasse verdeelden. “Wij moesten als groep allemaal een paar tandjes bijzetten”, blikt Danny Rombley terug. De ervaren buitenvelder zag hoe goed het gemis van Cordemans en Heijstek werd opgevangen. “Wij slagmensen wisten wat wij moesten doen. Maar van een aantal pitchers werden ook prestaties gevraagd, die ze in jaren niet gedaan hadden of niet gewend waren. Zoals meer ballen en meer innings of zelfs meer dagen achter elkaar gooien. Bijvoorbeeld Robin Schel, die normaal een lefty specialist is en soms maar op één slagman gooide. Hij moest dit jaar als starter aan de slag en soms zelfs acht of negen innings gooien.” Het zorgde voor Rombley voor een uniek seizoen. “Zoals ze in Amsterdam zeggen ‘bloed, zweet en tranen’. We hadden een lange winning-streak, maar moesten uiteindelijk alsnog vechten voor een plek in de Holland Series.”

Belangrijkste overwinning

Vier keer eerder stonden Neptunus en Amsterdam tegenover elkaar in de Holland Series. Amsterdam won de eerste twee edities (in 1987 en 1990) met vijf overwinningen en één nederlaag. Neptunus was de sterkste in 2010 en 2014 toen de Rotterdamse honkballers acht overwinningen hadden en vijf nederlagen. In 2014 schreef Neptunus zelfs geschiedenis door in de finale tegen Amsterdam terug te komen van een 2-0 en 3-1 achterstand in wedstrijden om alsnog de titel op te eisen. L&D Amsterdam weet dus wat zich te wachten staat, beseft ook Rombley zich. “Neptunus heeft een sterk team. We zullen zeker met onze A-Game moeten komen, maar zij ook.”

Danny Rombley: "Een uniek seizoen".

Danny Rombley: “Een uniek seizoen”.
Foto: © Rob Jelsma

Als de Holland Series van start gaan op zaterdag 24 september, wordt het de negende keer dat de twee teams tegenover elkaar staan sinds de start van dit seizoen. Neptunus won vijf van de acht onderlinge wedstrijden in de hoofdklasse, maar de belangrijkste overwinning werd geboekt door Amsterdam. In de halve finales van de European Champions Cup werd de Rotterdamse titelverdediger verslagen. Daarmee dienden de Amsterdammers aan Curaçao Neptunus een gevoelige klap toe en nam L&D Amsterdam bovendien de Europese titel over van de Rotterdammers. Danny Rombley sloeg in dat duel drie hits en zorgde voor vier van de elf Amsterdamse punten. Daarmee stond Rombley er voor zijn ploeg tijdens de belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot nog toe. Net zoals hij er ook voor L&D Amsterdam hoopt te staan als straks de finale begint: “Ik heb aardig wat keren in de Holland Series mogen staan, maar elke keer beleef ik weer die mooie spanning. Ik kan niet wachten om te beginnen. Het is alweer een paar jaar geleden voor mij”.

Zwaardere klus

In de Holland Series geldt Curaçao Neptunus als de grote favoriet. De club stond al 21 keer eerder in de Holland Series. Daarvan werden er maar liefst vijftien gewonnen. Dit seizoen won Curaçao Neptunus bovendien veertig van zijn 51 wedstrijden en eindigde zowel in de eerste ronde, de tweede ronde als de Play-Offs bovenaan. L&D Amsterdam kwam tot 36 overwinningen in dit hoofdklasseseizoen en heeft een stuk minder ervaring in de Holland Series. De Amsterdamse honkballers plaatsten zich nog maar zes keer eerder voor de Holland Series. Daarvan werden er wel vier gewonnen, de laatste in 2011.

De Holland Series worden ook dit jaar beslist in een best-of-seven. Sinds zijn hoofdklassedebuut in 2003 speelde Daantji al een groot aantal keer in de Holland Series. “Het gaat niet vervelen”, vertelt hij lachend. “Elke keer als je in de Holland Series staat, dan wil je vanzelfsprekend winnen. De gezonde spanning blijft natuurlijk, hoeveel ervaring je ook hebt. Naar mate je de Holland Series vaker meemaakt, weet je ook wat je te doen staat.” De snelle buitenvelder, die dit jaar het hoofdklasserecord van meeste driehonkslagen (7) evenaarde, is dan ook vol vertrouwen. “Zolang wij elke wedstrijd 100% geven en doen wat wij moeten doen, dan zijn wij lastig om van te winnen.”

Beste honkballers

Shaldimar Daantji: "Het gaat niet vervelen".

Shaldimar Daantji: “Het gaat niet vervelen”.
Foto: © Rob Jelsma

Met de Holland Series komen een aantal van de beste honkballers van dit seizoen tegenover elkaar te staan. Curaçao Neptunus zet zijn troeven Christian Diaz (.382) en Benjamin Dille (.351) in de strijd, terwijl L&D Amsterdam de beschikking heeft over Kenny Berkenbosch (.356) en Linoy Croes (.355). Daarmee staan vier van de vijf beste slagmannen uit de competitie in de finale. Ook de twee beste pitchers uit de reguliere competitie komen van beide clubs: Kenny van den Branden (0.62) en Tom de Blok (0.88). Titelverdediger Neptunus heeft de beschikking over maar liefst tien spelers uit de nationale selectie, die vorige week Europees kampioen is geworden. Eén van hen is de Meest Waardevolle Speler Stijn van der Meer. L&D Amsterdam heeft met Nick Urbanus, Tom de Blok en Rob Cordemans drie Europees kampioenen in de selectie.

De verschillen zullen in de Holland Series klein zijn. In de acht onderlinge wedstrijden uit de reguliere competitie had Curaçao Neptunus met 22 runs en 56 honkslagen slechts vijf punten en vijf hits meer dan L&D Amsterdam. Daarmee wonnen de Rotterdammers vier van de zes wedstrijden. In de Play-Offs was het runverschil 10-6 in het voordeel van Curaçao Neptunus, dat ook meer honkslagen wist te slaan (21-17).

Programma:
zaterdag 24 september: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam (14.00 uur)
zondag 25 september: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam (13.00 uur)
donderdag 29 september: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus (19.30 uur)
zaterdag 1 oktober: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus (14.00 uur)
zondag 2 oktober: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus (14.00 uur), indien nodig
zaterdag 8 oktober: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam (14.00 uur), indien nodig
zondag 9 oktober: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam (14.00 uur), indien nodig

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse