De samenstelling van de selectie zorgde voor manager Marco Mazzieri voor de nodige zorgen.

EK 2016

Paniekvoetbal bij Italiaans honkbal

Paniekvoetbal bij Italiaans honkbal

De samenstelling van de selectie zorgde voor manager Marco Mazzieri voor de nodige zorgen.

De samenstelling van de selectie zorgde voor manager Marco Mazzieri voor de nodige zorgen.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Tot nu toe blijft de Italiaanse bond FIBS erkennen dat ze hadden verwacht de EK-titel 2016 te kunnen veroveren in het land van de titelverdediger sinds 2014. Herhaalde malen werd verwezen naar de vermetele daad van de met Ital-Amerikanen overladen ploeg, die in Haarlem 1977 Europees kampioen werd en naar de editie van 2012, toen met de huidige bondscoach Mazzieri de Azzuri Oranje in Rotterdam verrasten door de titel uit Stuttgart 2010 te prolongeren. De slechte voorbereiding van de Italianen in het eigen toernooi van begin september met nederlagen tegen Spanje en Tsjechië bracht hen niet op andere woorden naar buiten toe.

Intern echter brak er paniek uit, want sommige spelers haakten na Florence en Tirrenia af of moesten afhaken. Er ontstond een rel rond korte stop Juan Carlos Infante, die na de Italian Baseball Week via de Italiaanse media van mening verschilde met zijn club Bologna over de mate, waarin hij geblesseerd was en behandeld moest worden door doktoren en ziekenhuizen in Italië.

Voor hem in de plaats kwam Erick Epifano op positie van korte stop in de Italiaanse selectie bij het EK. Meer ongerustheid ontstond door de blessure van pitcher Roberto Corradini, waardoor keuzeheer Mazzieri nader moest putten uit de voorraad pitchers in de hoogste en de op een na hoogste league: de oude Serie A.

Mutaties

Onzekerheid troef in de samenwerking tussen de technische staf van de Azzurri en het persbureau van de FIBS. Zoals gebruikelijk moest er weer een mediagids worden uitgebracht als PR-middel bij het EK in Nederland. Omdat langere tijd onduidelijk bleef welke spelers in die gids moesten worden opgenomen met foto en C.V., schoof men het drukken van die gids slim op naar een afleverdatum in Nederland. De dag voor play-ball in Hoofddorp haalde de Italiaanse bond naar eigen tevredenheid de vanuit Rome bestelde gidsen in Nieuwerkerk aan den IJssel af, maar toen bleek dat er alsnog zes mutaties hadden plaats gevonden in de Italiaanse ploeg, afwijkend van de lijst in de gids.

Italië kon het Oranjefeest niet voorkomen.

Italië kon het Oranjefeest niet voorkomen.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Van de 24 mogelijke spelers waren er 23 aanwezig in Hoofddorp naast de catcher Morreale, die opgeofferd werd voor een extra pitcher en daarom gedegradeerd werd van het roster naar de rol van bullpen catcher. Alle hoop werd gevestigd op de Venezolaanse pitcher Luis Lugo, die nog nooit in Italië heeft gegooid maar wel voor Italië, namelijk in Taiwan bij de Premier 12 van vorig najaar. De Azzurri in Hoofddorp moesten vorige week echter even geduld hebben, want Lugo zat nog in de Play Offs van de Amerikaanse Minor League. Helaas voor Italië bleef Lugo winnen met zijn Amerikaanse ploeg en begonnen ze daar aan een volgende ronde met meer wedstrijden dan de vorige. Tenslotte is Lugo dus nooit uit de Verenigde Staten naar Schiphol vertrokken en dienden de Azzurri het te doen met 23 spelers en dus een pitcher te weinig.

Spannend

Toch werd het een spannend EK met kleine runsaldi in de wedstrijden tussen de laatste zes: België dwong TsjechiË tot extra innings (3-4), Tsjechië legde met 2-3 Italië het vuur aan de schenen, Italië leek Nederland te verslaan maar werd pas in de tiende inning definitief voorbij gestreefd (5-6), Duitsland en Spanje hielden elkaar tot in de zesde inning in een tweezijdige no-hitter, die pas in de achtste inning werd open gebroken door een Spaanse driepunten homerun (0-3) en Spanje bracht eveneens Nederland aan het wankelen door laat in de finale de gelijkmaker te scoren. Gelukkig hield Van Mil het Spaans beleg van Hoofddorp op afstand en stortte de roodgele verdediging in de verlenging in: 2-3. Slordig denken deed de Italianen op vrijdag zich uitgeschakeld wanen en ze erkenden later dat ze pas op zaterdag begrepen nog een kans op de finale te hebben, zij het afhankelijk van Duitsland.

Paniek ontstaat bij de Italianen vaak in de dug-out. Het zou misschien nuttig zijn een nieuw ‘average’ in te voeren om te meten hoeveel vertrouwen de manager heeft in zijn pitchers. Dat gemiddelde wordt berekend door het aantal coaching trips naar de werpheuvel te delen door het aantal runs-tegen in dezelfde wedstrijd. Vermoedelijk zal Italië daarin hoog scoren, want in veel wedstrijden zagen we in Hoofddorp pitching-coach Holmberg en manager Mazzieri bij de minste geringste tegenvaller al naar positie 1 op het veld lopen. Een karakteristiek voorbeeld daarvan was de sterk pitchende Luca Panerati, die in de wedstrijd tegen Frankrijk als starter van de heuvel werd gehaald in de zesde inning bij een voorsprong van 3-0 en al één man uit. Op dat moment had hij pas de eerste hit in de laatste vier innings tegen gekregen. In de eerste en tweede innings had hij een honkslag tegen gekregen, maar in zijn 5.1 innings had hij geen vier wijd gegooid en slechts negentien slagmannen in het perk gezien.

Sterk genoeg

Na afloop van de wedstrijd sprak Honkbalsite.com even met de geboren en getogen Italiaanse werper Panerati: hij antwoordde dat hij na zijn 76 pitches nog niet moe was en zich sterk genoeg voelde om zonder schade uit die zesde inning te kunnen komen en nog wel een zevende of zelfs achtste aan te durven. Het was echter  uitgerekend de ingeroepen reliever Carlos Teran, die na de snelle tweede nul alsnog de 3-3 gelijkmaker moest incasseren op honkslagen van Leveret (2) en Hanvi (1). Zo werd Italië gedwongen alsnog over te schakelen naar een hogere versnelling en de bullpen nader aan te snijden.

Daaruit verschenen de Braziliaan Tiago Da Silva en de Amerikaan Nick Pugliese voor twee inngs (twee hits) en één inning (één hit). De Italiaanse keus om Da Silva uit de Mexicaanse competitie uit te nodigen bleek in meerdere EK-wedstrijden gerechtvaardigd, maar de greep naar de in Verenigde Staten non-actieve Pugliese draaide uit op een mislukking. In twee cruciale duels kreeg hij als closer in 2/3 inning vier runs tegen van Spanje en in 1 1/3 inning vier hits en vier runs tegen van Nederland.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016