Kalian Sams beleefde een bijzondere dag.

EK 2016

Kalian Sams: ‘Al 48 uur niet geslapen’

Kalian Sams: ‘Al 48 uur niet geslapen’

Kalian Sams beleefde een bijzondere dag.

Kalian Sams beleefde een bijzondere dag.
Foto: © Julia Pelealu

Na afloop van de door Nederland gewonnen finale van het Europees kampioenschap, werden drie Oranje mannen op het veld van Hoofddorp geïnterviewd door Riccardo Schiroli, medewerker van de Italiaanse bond FIBS. Schiroli sprak met fieldmanager Steve Janssen en spelers Loek van Mil en Kalian Sams.

Zoals iedere week bij Italiaanse competitiewedstrijden schreef hij voor, tijdens en na de EK-wedstrijden van Italië voorbeschouwingen, korte Facebook- en Twitterberichten, ruwe concepten over de gaande innings en na de laatste nul de definitieve vorm van het gedetailleerde verslag.

Tussendoor verwerkte hij de foto’s die net geschoten waren door de camera’s van Ezio Ratti en Corrado Benedetti. Alles stond binnen een half uur na de wedstrijd op internet, zodat alle thuisgebleven Italiaanse media uit de rijkelijk gevulde ruif konden vreten om de lezers, luisteraars en viewers tussen de Alpen en Sicilië te informeren.

Luisteraars

Zondagavond liep hij naar de Nederlandse dug-out om de met champagne spuitende spelers te kunnen interviewen. De heet van de naald reacties van Kalian Sams, Loek van Mil en Steve Janssen bereikten zo de websites, kranten en tijdschriften van de sportnieuwsgierige Italianen op 1500 tot 2000 kilometer afstand van Hoofddorp.

Hoe de luister- en kijkcijfers in Italië waren, is nu nog niet bekend, maar de in Hoofddorp debuterende collega’s van het Duitse Meinsportradio.de informeerden Honkbalsite.com dat ze zeer verheugd zijn, dat hun zeer Amerikaans radiocommentaar 13.000 luisteraars bereikte in vooral Zweden, Groot-Britannië en Duitsland. Maar ook in nog zestig andere landen over de hele wereld.

De Italiaanse interviews: 

RS: Kalian Sams kwam pas in de vierde inning op het veld. Daaraan voorafgaand verbleef hij met zijn echtgenote in het ziekenhuis, waar de kleine Dean, hun eerstgeborene, het licht zag.
Sams: Ik heb al 48 uur niet geslapen, maar nu is het de meest speciale dag van mijn leven. Ik ben kampioen van Europa en vader.
RS: Hoe is het mogelijk dat je toch de energie had om naar en in de wedstrijd te komen en bovendien een geldige honkslag te slaan?
Sams: Kijk, al toen ik in het ziekenhuis was, dacht ik aan het feit dat mijn ploeg in de wedstrijd zat en dat ik misschien zou kunnen helpen. Toen het kind eenmaal geboren was, besloot ik me naar Hoofddorp te begeven en toen mijn manager me vroeg of ik kon invallen, stond ik klaar.

RS: Loek van Mil wreef zich de ogen uit, toen we hem vroegen of hij had opgemerkt dat het scorebord 96 mijl had aangegeven bij zijn fastball.
Van Mil: Ik heb het niet gezien, maar ik weet dat ik die snelheid kan gooien. Wel zag ik langzame slagmannen tegenover me. Vandaag ging het me prima af.
RS: Je hebt gedomineerd!
Van Mil: Laten we zeggen dat ik goed heb gepitcht, maar de reactie van De Caster op de stootslag van Guillorme in de tiende inning was me enorm behulpzaam. Je kan een stootslag niet beter neerleggen dan die uitgevoerd door Guillorme, maar De Caster was toen enorm goed.

RS: Manager Steve Janssen zette de kampioensbeker neer om ons te kunnen antwoorden.
Janssen: Het is een grandioos toernooi geweest met drie ploegen van waarlijk hoog niveau. En daarna een prachtige overwinning.
RS: Had je een zo sterk Spanje verwacht?
Janssen: Eerlijk gezegd hadden we onze scouts naar de Italian Baseball Week gestuurd, dus we verwachtten inderdaad een competitieve ploeg. We wisten dus dat het niet makkelijk zou worden. Ook niet tegen Italië, dat zoals gebruikelijk een respectabele ploeg hier had.
RS: Een Europees kampioenschap gewonnen in de tie-break. Wat vind je daarvan?
Janssen: Ik weet dat er veel mensen zijn die negatief denken over deze regel. Mijn redenering is dat het hier gaat om een regel die hoort bij het spel. We moeten het simpelweg aanvaarden.
RS: De uitsluiting van Bernadina?
Janssen: Bernadina heeft zichzelf uitgesloten. Ik had besloten om hem voor één wedstrijd op de bank te houden, want ik kan de ene speler niet anders behandelen dan de 23 overigen. Dit is immers een teamsport. Daardoor misten we Bernadina, maar we misten ook al enkele geblesseerde pitchers. Als je een tournooi speelt, dan doe je dat met de beschikbare spelers en niet met de afwezigen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2016