Nick Urbanus slaat raak voor L&D Amsterdam.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam in twaalf innings naar eerste zege

L&D Amsterdam in twaalf innings naar eerste zege

Nick Urbanus slaat raak voor L&D Amsterdam.

Nick Urbanus slaat raak voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam is de Holland Series goed van start gegaan. De Amsterdamse honkballers versloegen vandaag in de eerste wedstrijd van de best-of-seven titelverdediger Curaçao Neptunus met 5-6. In het Neptunus Familiestadion scoorde Kenny Berkenbosch pas in de twaalfde inning het winnende punt na een doorgeschoten bal.

Na tien dagen tophonkbal tijdens het Europees kampioenschap in Hoofddorp werden de honkballiefhebbers vandaag in Rotterdam opnieuw getrakteerd op honkbal op hoog niveau. In de eerste wedstrijd van de Holland Series legden Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam elkaar het vuur aan de schenen.

Uiteindelijk werd de wedstrijd pas beslist in de verlenging, die in deze Holland Series wordt gespeeld zonder tie-break. Het was de eerste verlenging in de Holland Series sinds 21 september 2013 en het werd de langste sinds 3 september 2011. Op die dag won L&D Amsterdam in veertien innings met 4-5 van Vaessen Pioniers. En ook vandaag bleken de Amsterdamse honkballers in de verlenging het meest koelbloedig.

Op koers

Dat die verlenging nodig werd, daar leek het in de beginfase nog helemaal niet op. Al na de eerste inning keek L&D Amsterdam tegen een 3-0 achterstand aan. Startend pitcher Rob Cordemans, vorige week tijdens de EK-finale nog zeer scherp, moest direct honkslagen op rij incasseren van Randolph Oduber, Raily Legito, Gianison Boekhoudt en Dwayne Kemp. De Rotterdamse titelverdediger leek op eigen veld op koers voor de openingswinst in de Holland Series. Via punten in de vierde en vijfde inning liep de thuisploeg hierna uit naar een 5-2 voorsprong.

Danny Rombley bracht de hoop voor de Amsterdamse ploeg terug. In zijn eerste Holland Series sinds 2013 verkleinde de ervaren oud-international in de achtste inning de achterstand. Met een honkslag sloeg Rombley zowel Michael Duursma als Gilmer Lampe over de thuisplaat. Dat tweetal had even daarvoor met vier wijd door pitcher Kevin Kelly toegang tot de honken gekregen.

Enorme kans

In de negende inning bereikte ook Remco Draijer met vier wijd op de honken. En opnieuw bleek die vrije loop, ditmaal door Loek van Mil, cruciaal. Draijer liep enkele momenten later de gelijkmaker binnen op een hit van Nick Urbanus. Neptunus kreeg een enorme kans om de winst alsnog naar zich toe te trekken in de tweede helft van de negende inning. Met lopers op het eerste en het tweede honk probeerde pinch-runner Urving Kemp vanaf het tweede honk te scoren op een hit van zijn oudere broer Dwayne Kemp. Met een ijzersterke aangooi reageerde rechtsvelder Danny Rombley kordaat. Kemp kon op de thuisplaat worden uitgeschakeld en een verlenging werd geforceerd.

De slotfase werd met name een strijd tussen pitchers Tom de Blok en Loek van Mil, vorige week nog de twee sluitposten van het Nederlands Koninkrijksteam. Van Mil gooide vandaag vier strikeouts en De Blok kwam tot drie keer drie slag. Daarmee hield het tweetal de verlenging twee innings lang puntloos.

Rentree

Dat zorgde in de twaalfde inning voor de rentree van profpitcher Misja Harcksen, die recent zijn contract door Los Angeles Dodgers zag worden ontbonden. Harcksen kreeg meteen een honkslag tegen van Kenny Berkenbosch, die via twee grondballen kon opschuiven naar het derde honk. Vanaf daar kon hij scoren na een doorgeschoten bal van international Dashenko Ricardo, die zich voor de Holland Series weer bij de Rotterdammers heeft aangesloten. Afgelopen juni nam de catcher nog afscheid van de hoofdklasse om terug te keren naar Curaçao. Maar voor het Europees kampioenschap kwam Ricardo onlangs weer naar Nederland, waar hij zich nu weer heeft gevoegd bij de selectie van Curaçao Neptunus.

Het punt van Berkenbosch bleek voldoende voor de winst. Voor L&D Amsterdam werd Dennis Burgersdijk naar de heuvel gestuurd in de twaalfde inning. Hij zorgde voor twee grondballen maar moest hierna nog wel een driehonkslag incasseren van Shaldimar Daantji. Curaçao Neptunus slaagde er echter niet in om op gelijke hoogte te komen. Christian Diaz, de beste slagman van de reguliere competitie in 2015 en 2016 sloeg een eenvoudige bal naar tweede honkman Nick Urbanus, die de winst kon veilig stellen. De best-of-seven wordt morgen om 13.00 uur vervolgd met de tweede wedstrijd, die eveneens in Rotterdam wordt gespeeld.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse