Vreugde bij pitcher Dagmar Bloeming en catcher Belinda White na de winst in acht innings op Olympia Haarlem.

Golden League

Sparks Haarlem, Terrasvogels en DSS ronde verder

Sparks Haarlem, Terrasvogels en DSS ronde verder

Vreugde bij pitcher Dagmar Bloeming en catcher Belinda White na de winst in acht innings op Olympia Haarlem.

Vreugde bij pitcher Dagmar Bloeming en catcher Belinda White na de winst in acht innings op Olympia Haarlem.
Foto: © Fred Versluis

Oolders Omaco Sparks Haarlem, Terrasvogels en DSS hebben zich vandaag tijdens de Season Finals geplaatst voor de volgende ronde. Volgend weekeinde spelen de drie clubs verder om de landstitel. De grote verliezer van de Plaatsingsronde voor de Holland Series werd vandaag FysioExpert Olympia Haarlem, dat zonder overwinningen werd uitgeschakeld.

Het Noordersportpark in Haarlem was vandaag volgepakt voor de tweede dag van de Plaatsingsronde. Thuisploeg en regerend kampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem was de eerste dag van de Plaatsingsronde nog begonnen met één overwinning en leek op eigen veld op koers om zich als winnaar van de Plaatsingsronde direct te plaatsen voor de Holland Series.

De laatste wedstrijd van de Plaatsingsronde zorgde vandaag echter voor een opmerkelijke wending. Na zes wedstrijden in twee dagen eindigden Sparks Haarlem, Terrasvogels en DSS alle drie op een gedeelde eerste plaats. De geldende reglementen moeten morgen duidelijkheid geven over het vervolg en de definitieve eindklassering. Het team dat uiteindelijk winnaar wordt van de Plaatsingsronde, verzekert zich direct van een ticket voor de Holland Series. De nummers twee en drie spelen een Play-Off voor de tweede finaleplaats.

Tie-break

Teleurstelling bij pitcher Eva Voortman. Haar ploeg werd in de Plaatsingsronde uitgeschakeld.

Teleurstelling bij pitcher Eva Voortman. Haar ploeg werd in de Plaatsingsronde uitgeschakeld.
Foto: © Fred Versluis

Wel is al zeker dat het seizoen voor FysioExpert Olympia Haarlem voorbij is. Nadat de winnaar van de European Cup Winner’s Cup gisteren al met 2-0 van Terrasvogels had verloren, bleef de ploeg van manager Stanley Doney ook vandaag zonder overwinning. Tegen zowel DSS als Oolders Omaco Sparks Haarlem kwam Olympia Haarlem net te kort. De beslissing in de wedstrijd tegen DSS viel pas in de achtste inning toen voor de nummer vier van de reguliere competitie bij een 2-2 gelijke stand Nathalie Gosewehr en Denice van Dijk met een twee- en een driehonkslag de twee winnende punten in de tie-break binnensloegen. Pitchers Dagmar Bloeming (DSS) en Eva Voortman (Olympia Haarlem) gooiden het volledige duel. In de gelijkmakende achtste slagbeurt schakelde DSS op rij de internationals Dinet Oosting, Brenda Beers en Shareday Christina uit voor de winst.

Later in de middag stond Olympia Haarlem opnieuw met lege handen. Sparks Haarlem trok de winst met minimaal verschil naar zich toe: 1-0. In de vierde inning sloeg Kiki Draaijer met een honkslag Maxime van Dalen voor het enige punt van de wedstrijd over de thuisplaat. Voor Sparks Haarlem stond pitcher Ginger de Weert (4-1-2-2) slechts twee hokslagen toe. Na de tweehonkslag van Kate Gentile in de vierde inning wist geen enkele speelster van Olympia Haarlem meer veilig de honken te bereiken.

Ontknoping

Door dat resultaat was uitschakeling voor Olympia Haarlem niet alleen een feit, maar verzekerden bovendien Sparks Haarlem, Terrasvogels en DSS zich van deelname aan het slotweekeinde van de Season Finals. De daadwerkelijke ontknoping bleef echter uit nadat Terrasvogels in de laatste wedstrijd van de Plaatsingsronde de eerste nederlaag toediende aan Sparks Haarlem, waardoor drie teams op een gedeelde eerste plaats eindigden.

Terrasvogels hield Sparks Haarlem vanmiddag zes innings lang puntloos en was op weg naar een tweede shut-out tegen de Haarlemse ploeg. Alleen Terrasvogels was er tot dusver in dit seizoen in geslaagd om Sparks Haarlem in een hele wedstrijd puntloos te houden. Dat gebeurde op 7 mei toen pitcher Malou van Dusschoten op het Noordersportpark haar team in zeven innings naar een 0-1 overwinning leidde.

Dure veldfout

Kehli Washington (Sparks Haarlem) bereikt veilig het derde honk. Britt Vonk (Terrasvogels) wacht op de bal.

Kehli Washington (Sparks Haarlem) bereikt veilig het derde honk. Britt Vonk (Terrasvogels) wacht op de bal.
Foto: © Fred Versluis

Ook vandaag had Van Dusschoten een belangrijke rol, maar was het opnieuw Danielle Bonnet die zorgde voor de zes puntloze innings. Zelf had Terrasvogels in de eerste inning na onder meer een driehonkslag van Britt Vonk en een tweehonkslag van Fiana Finau op het pitchen van Kirsten Scheele al driemaal gescoord. Eerste honkvrouw Finau sloeg in de zesde inning ook haar derde punt binnen. Nu stelde ze pinch-runner Dervisa Mutic in staat om te scoren.

Met de haven in het zicht leek het echter alsnog mis te gaan. In de tweede helft van de zevende inning zag Bonnet de honken volstromen. Een dure veldfout bracht vervolgens twee punten binnen, voordat Cindy van der Zanden en Kehli Washington hun ploeg op gelijke hoogte met Terrasvogels sloegen. Dat zorgde voor de tweede keer deze dag voor een tie-break. In de achtste inning sloeg de recent teruggekeerde Britt Vonk met een opofferingsslag op foutgebied in het linksveld Kimberly Jones binnen: 4-5. Dat was voldoende voor de winst. In de gelijkmakende slagbeurt nam Van Dusschoten weer plaats op de plaat in het Noordersportpark. Kreeg ze vier maanden geleden nog de winst op haar naam in de shut-out, vandaag verdiende ze de save. Van Dusschoten zag na twee vrije lopen nog wel de honken volstromen, maar hield de voorsprong vast.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League