Israel plaatste zich voor het eerst in de historie voor het hoofdtoernooi van de World Baseball Classic.

Honkbal

Israël in WBC-poule met Nederlands Koninkrijksteam

Israël in WBC-poule met Nederlands Koninkrijksteam

Israel plaatste zich voor het eerst in de historie voor het hoofdtoernooi van de World Baseball Classic.

Israel plaatste zich voor het eerst in de historie voor het hoofdtoernooi van de World Baseball Classic.
Foto: © World Baseball Classic

Als het Nederlands Koninkrijksteam op 7 maart in Seoul van start gaat tijdens de vierde editie van de World Baseball Classic, kan het zomaar zijn dat Oranje voor het eerst in de historie tegenover de nationale ploeg van Israël komt te staan. De Israelische honkballers versloegen gisteravond Groot-Brittannië met 9-1 om zich als laatste ploeg te kwalificeren voor de WBC.

De afgelopen dagen was het MCU Park in Brooklyn, de thuisbasis van de Class A Brooklyn Cyclones van New York Mets, het decor voor het vierde en laatste kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic. In drie eerdere kwalificatietoernooien verzekerden Australië, Mexico en Colombia zich al van deelname aan het hoofdtoernooi.

Brazilië, Groot-Brittannië, Israël en debutant Pakistan waren de laatste teams die een kans kregen om zich op Coney Island te kwalificeren. De Britse honkballers reisden na afloop van het Europees kampioenschap direct door naar Brooklyn. Werd Groot-Brittannië op het EK nog teleurstellend negende, tijdens het kwalificatietoernooi wist de ploeg aangevuld met nog een extra elf profhonkballers het te schoppen tot de finale, waarin het uiteindelijk werd uitgeschakeld door Israël.

Teleurstelling

Vier jaar geleden was Israël al dichtbij kwalificatie. In de finale van het kwalificatietoernooi in Jupiter (Florida) ging de ploeg in de tiende inning onderuit tegen Spanje. Die teleurstelling werd afgelopen week weggepoetst. In Brooklyn bleef Israël ongeslagen. Op Coney Island werd zowel van Brazilië (1-0) als Groot-Brittannië (5-2 en 9-1) gewonnen.

Met behulp van Major League Baseball probeert Israël al lange tijd honkbal van de grond te krijgen in Israël. Toch heeft het land nog altijd niet de beschikking over voldoende goede spelers. Waar Pakistan afgelopen week wel met een volledig nationaal team aan het kwalificatietoernooi deelnam, bestond de selectie van Israël voornamelijk uit Amerikaanse honkballers met een Joodse achtergrond. Daarmee profiteerde Israël het meeste van de soepelere regels van de World Baseball Classic, die het spelers niet verplicht stellen om een paspoort te hebben om voor een bepaald land uit te komen.

No-hitter

Jason Marquis stond als startend pitcher in de finale geen enkele honkslag toe.

Jason Marquis stond als startend pitcher in de finale geen enkele honkslag toe.
Foto: © World Baseball Classic

Van de ruim veertig spelers van de verschillende Amerikaanse profclubs op het kwalificatietoernooi in Brooklyn had Israël er dan ook zo’n beetje de helft van in de selectie. Waaronder pitcher Jason Marquis, die in 2009 nog deelnam aan de All Star Game van Major League Baseball. De veteraan startte de finale en nam samen met Major Leaguer Josh Zeid een no-hitter mee de achtste inning in. Andere spelers uit de selectie van Israël met ervaring in de Majors waren onder meer voormalig New York Mets-binnenvelders Ike Davis en Josh Satin en pitcher Craig Breslow, die met Boston Red Sox de World Series won in 2013.

Op het pitchen van Marquis en Zeid bleef Groot-Brittannië in de finale zeven innings lang zonder honkslagen en punten. Pas in de achtste inning scoorden de Britten hun enige punt. Op dat moment had Israel met homeruns al de winst naar zich toegetrokken. In de vijfde inning sloegen midvelder Blake Gailen en voormalig Major League-catcher Ryan Lavarnway met homeruns elk twee punten binnen. In de zevende inning volgde Cody Decker met een solohomerun. Drie punten in de achtste inning bepaalden de eindstand op 9-1.

Grote verrassing

Brazilië wist in Brooklyn slechts één van zijn drie wedstrijden te winnen. De Braziliaanse ploeg opende het toernooi met een 10-0 overwinning op Pakistan, maar werd na een 4-3 nederlaag in de halve finale tegen Groot-Brittannië uiteindelijk uitgeschakeld. Brazilië, dat voor de tweede maal onder leiding stond van Hall of Famer Barry Larkin, kon het succes van vier jaar terug niet herhalen. Toen kwalificeerde het land zich in Panama City als grote verrassing wel voor het hoofdtoernooi. In de finale werd met 1-0 gewonnen van gastheer Panama. Maar na drie opeenvolgende nederlagen tegen Japan, Cuba en China tijdens de eerste ronde in Fukuoka (Japan) werd Brazilië opnieuw verwezen tot het kwalificatietoernooi.

Groot-Brittannië sloot het toernooi af met twee overwinningen en twee nederlagen. Na de 5-2 nederlaag tegen Israël op de openingsdag werd alsnog de finale gehaald via overwinningen op Pakistan (14-0) en Brazilië (4-3). Voor debutant Pakistan was na de 10-0 nederlaag tegen Brazilië en 14-0 tegen Groot-Brittannië het toernooi voorbij. De nummer 23 van de wereldranglijst stond in Brooklyn onder leiding van manager Syed Fakhar Ali Shah, de zoon van Syed Khawar Shah, die in 1992 de Pakistan Federation Baseball had opgericht.

Primeur

Met de winst in het kwalificatietoernooi heeft Israël voor het eerst een plaats verdiend in het hoofdtoernooi van de World Baseball Classic. Daarin wordt Israël ingedeeld in Poule B, waarin ook het Nederlands Koninkrijksteam uitkomt. De andere twee deelnemers in deze poule zijn gastheer Zuid-Korea en Chinese Taipei. De wedstrijden worden van 7 tot en met 10 maart 2017 gespeeld in het vorig jaar geopende Gocheok Sky Dome, de thuisbasis van Nexen Heroes.

Israël krijgt tijdens de World Baseball Classic volgend jaar wellicht een primeur. De afgelopen week had de selectie van manager Jerry Weinstein de beschikking over assistent-coach Justine Siegal. Weinstein heeft laten weten Siegal ook graag voor het hoofdtoernooi terug te willen laten keren. Zij kan dan de eerste vrouwelijke coach ooit worden op een mondiaal honkbaltoernooi. Vorig jaar werd Siegal al de eerste vrouw ooit, die een Major League-team coachte. Dat deed ze als gastinstructeur voor Oakland Athlectics tijdens de Instructional League. Voor haar klus als assistent-coach bij het nationale team van Israël was Siegal eerste honk-coach voor Normal CornBelters, dat uitkomt in de onafhankelijke Frontier League. In 2011 schreef Siegal historie toen zij als eerste vrouw tijdens Spring Training batting practice gooide voor verschillende Major League-teams

Uitslagen

Donderdag 22 september 2016:
Brazilië – Pakistan: 10-0 (7 innings)
Israel – Groot-Brittannië: 5-2

Vrijdag 23 september 2016:
Israel – Brazilie: 1-0
Pakistan – Groot-Brittannië: 0-14 (7 innings)

Zaterdag 24 september 2016:
Groot-Brittannië – Brazilië: 4-3

Zondag 25 september 2016:
Israel – Groot-Brittannië: 9-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal