Terrasvogels heeft zich voor de 21e keer geplaatst voor de Holland Series,

Golden League

Ook Terrasvogels naar de finale

Ook Terrasvogels naar de finale

Terrasvogels heeft zich voor de 21e keer geplaatst voor de Holland Series,

Terrasvogels heeft zich voor de 21e keer geplaatst voor de Holland Series,
Foto: © Terrasvogels

Terrasvogels heeft zich vanmiddag tijdens de Season Finals in Haarlem als tweede ploeg geplaatst voor de Holland Series. Met twee man uit en een 0-1 achterstand scoorden de softbalsters uit Santpoort-Zuid de twee winnende punten in de zesde inning. Morgen treft Terrasvogels in de finale regerend kampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem. Het wordt de dertiende keer dat Terrasvogels en Sparks Haarlem in de eindstrijd tegenover elkaar staan.

Oolders Omaco Sparks Haarlem plaatste zich donderdagavond met de eerste plaats in de Plaatsingsronde als eerste team voor de Holland Series. Terrasvogels en DSS kregen een herkansing in de Play-Off van vanmiddag op het Noordersportpark. Tijdens het tweede speelweekeinde van de Season Finals gooiden pitchers Dagmar Bloeming (3-2-8-3) en Danielle Bonnet (4-0-5-0) beiden een complete wedstrijd en hielden zij het duel vijf innings lang puntloos.

Met name Terrasvogels was in de beginfase gevaarlijk. Al in de eerste inning bereikte Britt Vonk het derde honk. En in de derde inning kwam ze door met een tweehonkslag. Bij DSS sloeg Denice van Dijk de bal in de tweede inning voor twee honken weg. De defensie van Terrasvogels gooide hierna de deur in het slot. Dertien tegenstanders op rij werden uitgeschakeld. Toch waren het de softbalsters van DSS die op voorsprong wisten te komen. In de zesde inning brak Noa Brand (honkslag) de puntloze wedstrijd open na een tweehonkslag van Morgan Sampson.

Genadeklap

Winnend pitcher Danielle Bonnet.

Winnend pitcher Danielle Bonnet.
Foto: © Terrasvogels

DSS was daarmee dichtbij plaatsing voor de finale. Maar de Haarlemse ploeg slaagde er niet in de voorsprong vast te houden tegen de sterke slagploeg van Terrasvogels. Opnieuw bleek Britt Vonk (3 uit 3) belangrijk. De profspeelster die zich onlangs bij de selectie van Terrasvogels had aangesloten, opende de slagbeurt met een honkslag naar pitcher Dagmar Bloeming. Met twee man uit sloegen hierna Jessie van Aalst, Fiana Finau en Rhowan Stuart honkslagen om de leiding in de wedstrijd over te nemen: 2-1. Het was de genadeklap voor DSS, want met elf ballen gooide winnend pitcher Danielle Bonnet hierna de wedstrijd uit.

De 2-1 nederlaag betekende de uitschakeling voor DSS. Hierdoor staan de nummers één en twee uit de reguliere competitie morgen tegenover elkaar in de Holland Series. De laatste keer dat Sparks Haarlem en Terrasvogels tegenover elkaar in de finale stonden, was in 2014. Toen won Sparks Haarlem drie wedstrijden op rij om de hegemonie te starten, die inmiddels drie landstitels opleverde.

European Premiere Cup

Terrasvogels wacht sinds 2013 op het landskampioenschap. In dat jaar werd in de finale nog wel gewonnen van Sparks Haarlem. Het was de vijftiende landstitel voor de club uit Santpoort-Zuid. Sparks Haarlem en Terrasvogels stonden al dertien keer eerder tegenover elkaar in de Holland Series. In totaal plaatste Terrasvogels zich in de clubgeschiedenis 21 keer voor de finale, de meeste van alle clubs uit de historie van het Nederlandse softbal.

Door de overwinning heeft Terrasvogels zich bovendien geplaatst voor de European Premiere Cup van volgend jaar. Daarvoor is de andere finalist, Sparks Haarlem, als titelverdediger al automatisch geplaatst. DSS verdiende met haar derde plaats kwalificatie voor de European Cup Winner’s Cup. Ook voor dat toernooi kreeg Nederland twee startbewijzen, doordat FysioExpert Olympia Haarlem als titelverdediger automatisch was geplaatst.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League