In augustus werd Sparks Haarlem voor de derde keer in de clubhistorie Europees kampioen.

EC dames 2016

Vier softbalteams in 2017 Europa in

Vier softbalteams in 2017 Europa in

In augustus werd Sparks Haarlem voor de derde keer in de clubhistorie Europees kampioen.

In augustus werd Sparks Haarlem voor de derde keer in de clubhistorie Europees kampioen.
Foto: © Fred Versluis

Met de plaatsing voor de Holland Series zijn ook de Nederlandse deelnemers aan de Europa Cup-toernooien voor volgend jaar bekend. Van de Europese softbalbond ESF heeft Nederland vier startbewijzen gekregen, nadat twee maanden geleden Oolders Omaco Sparks Haarlem en FysioExpert Olympia Haarlem beiden winnaar werden van een Europees clubtoernooi.

Het wordt daarmee voor het eerst sinds 2013 dat Nederland vier teams afvaardigt voor de Europese clubtoernooien. In dat jaar eindigde titelverdediger Sparks Haarlem tijdens de Premiere Cup op een tweede plaats en Alcmaria Victrix op een vierde positie. Terrasvogels werd winnaar van de Cup Winner’s Cup, terwijl Gryphons op dat toernooi als derde eindigde.

Afgelopen augustus versloeg Sparks Haarlem in de finale van de Premiere Cup het Tsjechische Joudrs Praha met 3-1 om daarmee opnieuw een startbewijs voor 2017 te verdienen. Het wordt de dertiende keer dat Sparks Haarlem deelneemt aan het belangrijkste Europese clubtoernooi. In totaal werd drie keer de Europese titel veroverd. De tweede Nederlandse deelnemer wordt Terrasvogels. De ploeg uit Santpoort-Zuid kwalificeerde zich voor het toernooi met het bereiken van de Holland Series. Terrasvogels nam 22 keer eerder deel aan het belangrijkste Europese clubtoernooi. Negen keer werd de Europese clubtitel veroverd. De laatste keer alweer in 1996.

Cup Winner’s Cup

FysioExpert Olympia Haarlem debuteerde in augustus op het Europese toneel en veroverde direct de Cup Winner’s Cup. Daarmee mogen de Haarlemse softbalsters ook in 2017 aan dit toernooi deelnemen. Volgend jaar maakt tijdens dat toernooi DSS na 33 jaar haar Europese rentree. De Haarlemse ploeg liep deze week plaatsing voor de Holland Series mis, maar verzekerde zich wel van deelname aan de European Cup Winner’s Cup.

In 1984 nam DSS voor het laatste deel aan het Europa Cup-toernooi. In dat jaar eindigde de Haarlemse ploeg in Nuenen achter Terrasvogels op een tweede plaats. Het was de tweede en laatste keer dat DSS actief was tijdens het Europa Cup I-toernooi. De eerste keer was in 1978 tijdens de allereerste editie. In Haarlem moest DSS toen eveneens genoegen nemen met een tweede plaats achter Terrasvogels.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EC dames 2016