Onder leiding van pitcher Kyle Ward werd een beslissende zesde wedstrijd afgedwongen.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam grijpt laatste strohalm

L&D Amsterdam grijpt laatste strohalm

Onder leiding van pitcher Kyle Ward werd een beslissende zesde wedstrijd afgedwongen.

Onder leiding van pitcher Kyle Ward werd een beslissende zesde wedstrijd afgedwongen.
Foto: © Rob Jelsma

Kyle Ward was bij uitstek de persoon om vanavond de hoop op te vestigen. Winnen was noodzaak voor de honkballers van L&D Amsterdam. Alleen zo kon een zesde wedstrijd in de Holland Series uit het vuur worden gesleept. En Ward had dit seizoen nog geen wedstrijd verloren. Ward beschaamde het vertrouwen niet. Hij liet de regerend kampioen Curaçao Neptunus zeven innings lang puntloos en dwong zo een verlenging af waarin L&D Amsterdam de laatste strohalm wist te grijpen: 2-1.

Curaçao Neptunus won deze best-of-seven drie wedstrijden op rij en had de champagne ingepakt voor de reis naar Amsterdam. Eén overwinning was voldoende voor de vierde landstitel op rij. En gezien de wijze waarop Randolph Oduber, Dwayne Kemp en Dashenko Ricardo de eerste vier wedstrijden aan slag tekeer waren gegaan, kon dat bijna niet meer misgaan.

Pitcher Kyle Ward stond zeven innings lang geen punt toe.

Pitcher Kyle Ward stond zeven innings lang geen punt toe.
Foto: © Rob Jelsma

Maar in de Amsterdamse avond konden de champagneflessen weer onaangebroken mee terug naar Rotterdam. Onder leiding van Kyle Ward werd de sterke slagploeg van zestienvoudig kampioen Curaçao Neptunus zeven innings lang puntloos gehouden.

Kansen

De Amsterdamse ploeg was gesterkt door de aanwezigheid van Kyle Ward (1-0-5-0) op de pitcherheuvel. De 27-jarige honkballer had dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en was niet van plan om dat vanavond wel te doen. Ward stond slechts vijf honkslagen toe. En dat was voldoende om de bal pas in de achtste inning te kunnen overhandigen aan de Tom de Blok. In zowel de tweede (Gianison Boekhoudt), derde (Benjamin Dille) als vijfde slagbeurt (Dashenko Ricardo) kregen de bezoekers direct hun eerste slagman op de honken. Maar de verdediging van L&D Amsterdam was vandaag lang niet te passeren.

L&D Amsterdam kreeg al eveneens nauwelijks kansen op het pitchen van Kenny van den Branden (2-1-5-0 in zes innings), maar wist toch te scoren. In de vierde inning sloeg Linoy Croes de bal voor twee honken het rechtsveld in. Met één man uit was dat alles de Amsterdammers nodig hadden. Via honkslagen van Kenny Berkenbosch en Danny Rombley kon hij over de thuisplaat worden geslagen.

Verlenging

Linoy Croes scoorde alle twee de punten voor L&D Amsterdam.

Linoy Croes scoorde alle twee de punten voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Pas nadat Dashenko Ricardo voor de tweede maal dit duel een Rotterdamse slagbeurt opende met een honkslag slaagde Curaçao Neptunus erin die kans te verzilveren. Met inmiddels Tom de Blok op de heuvel kon pinch-runner Urving Kemp vanaf het tweede honk scoren op een hit van Christian Diaz. Daardoor werd een verlenging noodzakelijk. De eerste kans in de tiende inning was voor Curaçao Neptunus. Na drie honkslagen op rij werd Benjamin Dille door goed veldwerk van tweede honkman Nick Urbanus echter ingesloten tussen de thuisplaat en het derde honk voor de laatste nul van de thuisplaat.

Dat maakte de weg vrij voor een Amsterdamse winst. In de gelijkmakende slagbeurt sloegen Linoy Croes en Kenny Berkenbosch hun tweede honkslag van het duel. Beide lopers schoven een honk op na een doorgeschoten bal van catcher Daniel Fernandes. Loek van Mil probeerde uit de problemen te komen door Danny Rombley met opzettelijk vier wijd op het eerste honk te zetten. Dat leek te lukken toen Rashid Gerard met drie slag voor de tweede nul aan de kant werd gezet. Maar hierna sloeg Max Clarijs alsnog zijn ploeg naar de winst. Op zijn geslagen bal naar korte stop Dwayne Kemp kon Linoy Croes zijn tweede punt van de wedstrijd scoren.

Stand

De walk-off honkslag van Max Clarijs, nog maar zijn derde hit in deze Holland Series, bezorgde L&D Amsterdam de tweede overwinning in de finale. Ook de eerste winst werd in de verlenging in de wacht gesleept. Negen dagen geleden werd in twaalf innings met 5-6 gewonnen. Door de overwinning van vandaag is de stand in de Holland Series nu op 3-2 in het voordeel van Curaçao Neptunus gekomen. Daarmee is een zesde wedstrijd nodig geworden. Daarvoor keren beide teams zaterdag terug naar het Familiestadion in Rotterdam.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse