Gregory Halman.

ELB

Europese teams strijden om Gregory Halman Trophy

Europese teams strijden om Gregory Halman Trophy

Gregory Halman.

Gregory Halman.
Foto: © Rob Jelsma

Zo’n zes tot acht Europese teams gaan in 2017 strijden om de Gregory Halman Trophy. Dat besluit is door de organisatie van de Euro League Baseball genomen ter nagedachtenis aan de in 2011 op 24-jarige leeftijd overleden Nederlandse Major Leaguer. De Euro League Baseball hoopt volgend jaar in ieder geval in vier landen van start te gaan.

Afgelopen juli werd Draci Brno na vier opeenvolgende overwinningen winnaar van de eerste editie van de Euro League Baseball. De Tsjechische honkballers eindigden met zes overwinningen in acht wedstrijden voor de Duitse teams Regensburg Legionäre (3-5) en Munich-Haar Disciples (3-5).

Inmiddels is definitief besloten de Euro League Baseball in 2017 terug te laten keren voor een tweede seizoen. Over de exacte vorm moet op een later moment nog overeenstemming worden bereikt met de deelnemende teams en betrokken bonden. De organisatie hoopt in ieder geval uit te kunnen breiden naar Nederland en Frankrijk. Daarvoor worden momenteel gesprekken gevoerd met de nationale bonden van beide landen. In 2016 zou aanvankelijk ook Team Amsterdam van start gaan. Maar dit team trok zich vlak voor de eerste wedstrijd terug.

Toestemming

Van de Nederlandse honkbal- en softbalbond KNBSB krijgen clubteams en gecombineerde teams toestemming om in 2017 deel te nemen. Wel onder een aantal voorwaarden, zoals dat wedstrijden uit de hoofdklasse niet hoeven te wijken voor duels tegen Europese teams. Daardoor krijgt Team Amsterdam in 2017 alsnog kans om, naast deelname aan de European Champions Cup, ook in een andere vorm tegen Europese clubs te spelen. Daarnaast worden gesprekken gevoerd om een team vanuit Rotterdam deel te laten nemen.

Door deze uitbreiding starten mogelijk zes tot acht teams aan het tweede Europese seizoen. Naast Regensburg Legionäre, Munich-Haar Disciples en Draci Brno is Team Prague nadrukkelijk in beeld. Ook wordt gekeken naar de vorming van een Frans team en worden gesprekken gevoerd met het Italiaanse Fortitudo Bologna en T&A San Marino.

Geweldige toekomst

De Europese deelnemers spelen in 2017 om de Gregory Halman Trophy. Daarmee wordt de hoofdprijs van de Europese strijd vernoemd naar de op 21 november 2011 overleden 24-jarige honkballer uit Haarlem. Halman speelde in 2010 en 2011 in totaal 44 wedstrijden voor Seattle Mariners in de Major League. “We zijn zeer verheugd dat we toestemming hebben gekregen van de familie van Greg Halman om zijn naam te verbinden aan de ELB cup”, laat voorzitter Wim van den Hurk weten.

Van den Hurk: “Gregory Halman had een grote toekomst in Major League Baseball in het vooruitzicht en zou zeker weten een enorme invloed hebben gehad op de populariteit van de sport in Europa. Door de hoofdprijs naar hem te vernoemen, willen we eraan bijdragen dat hij wordt herinnerd als één van de meest getalenteerde honkballers uit Europa”. De Gregory Halman Trophy wordt een challenge trophy, die op een nader te bepalen locatie wordt bewaard. De winnaar van de titel ontvangt een kleinere replica voor in het eigen clubhuis. “Zijn vroege en dramatische overlijden heeft de hele honkbalgemeenschap geschokt. Wij denken hiermee een goede manier te hebben om hem te eren”, aldus de ELB-voorzitter Van den Hurk.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ELB