Roef! komt volgend jaar voor het eerst uit op het hoogste niveau.

Golden League

Roef! promoveert naar Golden League

Roef! promoveert naar Golden League

Roef! komt volgend jaar voor het eerst uit op het hoogste niveau.

Roef! komt volgend jaar voor het eerst uit op het hoogste niveau.

De softbalsters van Roef! maken volgend seizoen hun debuut in de Golden League. De ploeg uit Moergestel dwong vandaag tijdens de Season Finals promotie af naar het hoogste niveau. Op het Noordersportpark in Haarlem werd in de beslissende wedstrijd tegen kampioen UVV met 0-7 gewonnen. Pitcher Marjolein Merkx gooide de complete wedstrijd.

De softbalsters van UVV en Roef! stonden vanmiddag voor de zesde keer in een maand tijd tegenover elkaar. Eind september streden zij om het kampioenschap in de Silver League. Die moest uiteindelijk worden beslist met een extra kampioenswedstrijd in Rosmalen, waarin het Utrechtse UVV in de verlenging met 3-4 wist te winnen.

Roef! kwam tegen UVV tot acht honkslagen.

Roef! kwam tegen UVV tot acht honkslagen.
Foto: © Rob Jelsma

Dat kampioenschap in de Silver League bleek vandaag niet heel veel waard. Want ook volgend seizoen komt de ploeg van hoofdcoach Rudy Dirksen weer gewoon uit één trede onder het hoogste niveau. Ten koste van UVV wist namelijk nummer twee Roef! promotie af te dwingen naar de Golden League.

Afwezigheid

Cruciaal daarbij was de afwezigheid van de Amerikaanse pitcher Jessica Vogel-Hall. De speelster, die vier seizoenen gooide voor het hoog aangeschreven UCLA Bruins, moest maandag terugkeren naar haar geboorteland. Vorige week gooide zij nog vier keer drie slag in de drie innings van de promotiewedstrijd tegen Roef!, die uiteindelijk door de regen moest worden gestaakt.

Eerder was Jessica Vogel-Hall ook al de winnend pitcher in de kampioenswedstrijd tegen Roef! Zonder haar Amerikaanse troef kreeg UVV het vandaag op de slotdag van de Season Finals zwaar te verduren. Aanvallend sloeg Roef! al snel toe. In de derde inning scoorden de softbalsters uit Moergestel viermaal op drie hits. Twee innings later vergrootten Wies Ligtvoet en Jasmin Kaiaruna de voorsprong tot 0-6. Roef! kwam vandaag tot acht honkslagen, waaronder drie van Sophie Mollee (3 uit 3) en twee van de Nieuw-Zeelandse Jasmin Kaiaruna (2 uit 3) en Charlotte Haen (2 uit 4).

Eenzijdige strijd

De strijd om promotie werd daardoor een eenzijdige strijd. Roef! had wel de beschikking over haar aas. Pitcher Marjolein Merkx stond pas de eerste honkslag toe in de vijfde inning. Uiteindelijk gooide zij zeven keer drie slag in zes innings en stond ze slechts twee honkslagen toe aan UVV, dat tussen 2012 en 2014 voor het laatst uit kwam op het hoogste niveau. Roef! klaarde de klus in zes innings. Op een opofferingsslag van Sophie Mollee bracht Eva van Knegsel het verschil op zeven punten om de wedstrijd vroegtijdig te kunnen beëindigen. Daarmee werd promotie voor Roef! een feit. Nog niet eerder kwam de club uit Moergestel uit op het hoogste niveau.

Marjolein Merkx werd winnend pitcher voor Roef!

Marjolein Merkx werd winnend pitcher voor Roef!
Foto: © Rob Jelsma

Roef!, dat in 2006 nog uitkwam in de 4e klasse, promoveerde in het seizoen 2010 naar de Overgangsklasse, dat uiteindelijk overging in de Silver League. In de Golden League neemt Roef! volgend seizoen de plaats in van De Glaskoning Twins. De softbalsters uit Oosterhout werden vorige week zaterdag tijdens de Season Finals in de Play-Off al met 7-6 uitgeschakeld door Roef! Na drie seizoenen afwezigheid was Twins dit seizoen teruggekeerd naar het hoogste niveau. Het verblijf in de Golden League bleek echter van korte duur.

Bekroning

Voor de speelsters van Roef! was de promotie een bekroning van een zeer succesvol seizoen. In augustus van dit jaar behaalden negen speelsters van Roef! in dienst van Brasschaat Braves een knappe derde plaats tijdens de European Cup Winner’s Cup, de hoogste eindklassering ooit voor de Belgische club. Wies Ligtvoet, vandaag goed voor twee gescoorde punten, werd tijdens dat Europese clubtoernooi uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster.

Ligtvoet, Britt Remmers en Eva van Knegsel veroverden afgelopen juli met de nationale Nederlandse softbalploeg bovendien de Europese titel tijdens het U22 EK.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League