Curaçao Neptunus is opnieuw de kampioen van Nederland geworden.

HB Hoofdklasse

Vierde landstitel op rij voor Curaçao Neptunus

Vierde landstitel op rij voor Curaçao Neptunus

Curaçao Neptunus is opnieuw de kampioen van Nederland geworden.

Curaçao Neptunus is opnieuw de kampioen van Nederland geworden.
Foto: © Claudia Kerkhoff

Curaçao Neptunus blijft het beste team van Nederland. De Rotterdamse club veroverde vanmiddag voor het vierde jaar op rij de landstitel. In de zesde en uiteindelijk beslissende wedstrijd van de Holland Series werd L&D Amsterdam met 4-3 verslagen. Raily Legito, die vandaag aankondigde zijn laatste wedstrijd te hebben gespeeld, nam afscheid in stijl. In de achtste inning scoorde hij het winnende punt.

Vier maanden geleden werden de honkballers van Curaçao Neptunus door L&D Amsterdam nog onttroond als Europees kampioen. Maar vandaag werd de hegemonie in de Nederlandse hoofdklasse door de Rotterdammers wel verlengd. Het kampioenschap van vandaag was zelfs de zeventiende in de historie en de dertiende keer in de laatste achttien jaar.

De landstitel van Curaçao Neptunus was al de vierde op rij sinds 2013, het moment dat hoofdoach Evert-Jan ’t Hoen aan het roer kwam te staan bij Curaçao Neptunus. Met vier kampioenschappen op rij is ’t Hoen één van de meest succesvolle coaches uit de Nederlandse hoofdklasse geworden. De voormalig profhonkballer heeft alleen nog Jan-Dick Leurs nog voor zich, die als coach Haarlem Nicols naar zes landstitels leidde. Nog nooit won een coach vier kampioenschappen op rij sinds zijn debuut in de hoofdklasse.

Afscheid

Christian Diaz scoort in de vijfde inning.

Christian Diaz scoort in de vijfde inning.
Foto: © Claudia Kerkhoff

Des te bitterder was het voor ’t Hoen dat zijn Rotterdamse club vlak voor de start van de Holland Series bekendmaakte op zoek te gaan naar een vervanger. Met Legito moet Curaçao Neptunus van in ieder geval nog een belangrijke kracht afscheid nemen. De recordinternational maakte vandaag bekend een punt te zetten achter zijn spelersloopbaan. In het Neptunus Familiestadion namen ’t Hoen en Legito in stijl afscheid. De hoofdcoach deed dat met de verbetering van het record van aantal opeenvolgende landstitels voor een debuterende coach. Legito deed dat met zijn bijdrage in het slagperk. Hij zorgde voor drie van de vier punten voor zijn ploeg in de met 4-3 gewonnen wedstrijd.

Met pitcher Rob Cordemans op de heuvel maakten de honkballers van L&D Amsterdam het de titelverdediger vandaag niet eenvoudig. Cordemans begon de wedstrijd al met strikeouts op rij voor Christian Diaz, Randolph Oduber en Dashenko Ricardo. Uiteindelijk kwam hij tot zeven keer drie slag in vijf innings. Maar evenals in drie van de vijf voorafgaande wedstrijden uit de Holland Series had ook vandaag Curaçao de langste adem.

Druk

Onder leiding van pitcher Diegomar Markwell (3-1-6-1) en Raily Legito werd de laatste benodigde winst in de wacht gesleept. Markwell stond L&D Amsterdam zes innings lang geen enkel punt toe. Hij stond daarin zelfs geen enkele loper op het tweede honk toe. Legito bracht zijn ploeg in de vierde inning op voorsprong, nadat hij met zijn tweehonkslag Dwayne Kemp in staat had gesteld om de score te openen. Hij voerde door gewaagd honklopen direct de druk op. Catcher Max Clarijs probeerde hem nog wel uit te schakelen, maar zijn aangooi op het tweede honk was uit richting, waardoor Legito zelfs door kon naar de thuisplaat.

Pitcher Loek van Mil kreeg de winst op zijn naam.

Pitcher Loek van Mil kreeg de winst op zijn naam.
Foto: © Claudia Kerkhoff

Een inning later sloeg ook Christian Diaz de bal voor twee honken het rechtsveld in. Hij kon de voorsprong vier pitches later uitbreiden tot 3-0 nadat Randolph Oduber op zijn beurt de bal langs de lijn in het linksveld mepte. Legito moest er hierna nog één keer aan te pas komen om de winst ook daadwerkelijk veilig te stellen. In de zevende inning slaagde L&D Amsterdam er namelijk in om weer volledig terug in de wedstrijd te komen. Rashid Gerard had net met een tweehonkslag zowel Kenny Berkenbosch (honkslag) als Linoy Croes (geraakt werper) over de thuisplaat geslagen en had even later de gelijkmaker gescoord op een hit van Michael Duursma.

Kans

Maar een derde verlenging in deze best-of-seven bleef uit. In de achtste inning scoorde de vertrekkende Legito (2 uit 4) het beslissende punt. Na zijn honkslag en zijn tweede gestolen honk van de wedstrijd kon hij scoren op een hit van Rien Vernooij: 4-3.

L&D Amsterdam had in de slotfase alle kans om de wedstrijd te kantelen. In de achtste inning kregen de bezoekers zelfs de honken vol. In de negende inning bereikte Remco Draijer na twee hits het derde honk. Maar in beide gevallen hield closer Loek van Mil zijn hoofd koel. Drie weken nadat hij als winnend pitcher het Nederlands Koninkrijksteam naar de Europese titel had gegooid, schakelde hij vandaag met lopers op het eerste en het derde honk Nick Urbanus in de negende inning uit met drie slag om het kampioenschap veilig te stellen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse