Bondsvoorzitter Riccardo Fraccari (links) en diens vice-voorzitter Massimo Fochi tijdens de bijeenkomst in Tirrenia.

Honkbal

Italian Baseball League slankt zich af in 2017

Italian Baseball League slankt zich af in 2017

Bondsvoorzitter Riccardo Fraccari (links) en diens vice-voorzitter Massimo Fochi tijdens de bijeenkomst in Tirrenia.

Bondsvoorzitter Riccardo Fraccari (links) en vice-voorzitter Massimo Fochi tijdens de bijeenkomst in Tirrenia.
Foto: © FIBS

De zeven clubs uit de Italian Baseball League zijn gisterochtend op verzoek van bestuurslid Massimo Fochi bij elkaar gekomen voor overleg ten einde tot een gezamenlijk standpunt te komen voor de competitie van volgend jaar. In aanwezigheid van de Italiaanse bondsvoorzitter Riccardo Fraccari en diens vice-voorzitter voor honkbalzaken Massimo Fochi werd in Tirrenia besloten om het aantal wedstrijden te beperken tot twee per week: niet alleen in de reguliere competitie, maar ook tijdens de Play-Offs.

De bijeenkomst van gisteren werd bijgewoond door de zeven huidige clubs van de Italian Baseball League: Bologna, Rimini, San Marino, Nettuno, Parma, Padova en Novara. De voorzitter van Padova, Flores d’Arcais, beklaagde zich bij Fraccari over de afwezigheid van de twee andere kandidaat-voorzitters van de Italiaanse bond, maar vooraf was duidelijk kenbaar gemaakt, dat uitnodigingen voor deze vergadering alleen geadresseerd waren aan vertegenwoordigers van de zeven IBL-clubs.

Daardoor was alleen kandidaat opvolger Fochi aanwezig en ontbraken zijn concurrenten Antolini en Marcon. De gulden middenweg in de vergadering werd gevonden door Michelini, de voorzitter van Bologna. Deze benadrukte, dat wie er ook gekozen wordt, deze wel rekening moet houden met het eenstemmig geluid van de zeven clubs in Tirrenia.

Financiële nood

Om tegemoet te komen aan de financiële nood bij de clubs, draait Italië het aantal wedstrijden terug van drie naar twee per week. Bij die wedstrijden worden volgend jaar slechts twee scheidsrechters aangesteld in plaats van voorheen vier. De lidmaatschapskosten voor buitenlandse spelers, die de clubs moeten betalen aan de bond, worden verlaagd tot de voor Italiaanse spelers van toepassing zijnde bedragen. Iedere club heeft het recht op vier visa en arbeidsvergunningen voor buitenlanders, maar er mogen altijd maar drie gelijktijdig op het veld staan. Hier wordt bedoeld de buitenlander, die ondanks de Italiaanse flexibiliteit toch geen Italiaans paspoort kan krijgen.

Ten einde het aantal clubs in de Italian Baseball League te herstellen tot het even aantal van acht, worden de toelatingseisen voor zich kandiderende clubs verlaagd. In de reguliere competitie worden twee pauzes ingebouwd. Onder andere voor deelname aan de European Champions Cup. Ook wordt een periode gekozen waarin meer of andere spelers kunnen worden geïmporteerd, afhankelijk van de prestaties van de al aanwezige spelers en afhankelijk van het bereiken van de Play-Offs. Alsdan kunnen ook minder rendabele buitenlanders worden afgedankt. Die kunnen of worden gerepatrieerd, worden gedegradeerd naar een eigen lager clubteam, of worden verhuurd aan een externe club.

Verkiezingen

Aftredend voorzitter Riccardo Fraccari heeft nog steeds geen datum vastgesteld voor de verkiezingen van zijn opvolger. Vier jaar geleden, toen hij zelf nog herverkiesbaar was, was de stemming op deze datum al achter de rug. Nu blijft hij die keuze maar uitstellen, waardoor andere processen in binnen- en buitenland in de knel raken. Bovendien is Fraccari gisteren in Tirrenia duidelijk begonnen over zijn Italiaanse graf heen te regeren door plannen te maken voor volgend jaar. Het positieve deel van zijn bijdrage aan de vergadering van vandaag was zijn voorstel om toch nog maar eens te gaan nadenken aan de opleiding van echt Italiaanse spelers.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal