Michael Duursma kwam in 21 seizoenen uit in de hoofdklasse.

HB Hoofdklasse

Michael Duursma zet punt achter spelerscarrière

Michael Duursma zet punt achter spelerscarrière

Michael Duursma kwam in 21 seizoenen uit in de hoofdklasse.

Michael Duursma kwam in 21 seizoenen uit in de hoofdklasse.
Foto: © Rob Jelsma

De Holland Series is voor nog een oud-international een afscheid geworden van de hoofdklasse. Na Curaçao Neptunus-speler Raily Legito heeft ook Michael Duursma bekendgemaakt een punt te zetten achter zijn hoofdklasseloopbaan, die hem diverse grote prijzen opleverde. “Het winnen van de Europa Cup dit jaar was één van mijn hoogtepunten”, aldus de L&D Amsterdam-speler.

De 38-jarige Michael Duursma, die zijn honkbalopleiding kreeg bij Double Stars in Heiloo, maakte al in 1996 zijn debuut in de hoofdklasse voor HCAW. Hij zou uiteindelijk tot en met het seizoen 2000 actief blijven voor de Bussumse hoofdklasser met wie hij in 1996 en 1998 de enige landstitels uit de clubhistorie veroverde. Zijn eerste seizoenen in de hoofdklasse verdeelde Duursma tussen Nederland en de Verenigde Staten, waar hij een verdienstelijke speler was voor Cypress Community College en Purdue University.

Verdedigend was Duursma één van de beste korte stoppen uit de hoofdklasse.

Verdedigend was Duursma één van de beste korte stoppen uit de hoofdklasse.
Foto: © Rob Jelsma

Via het Rotterdamse Neptunus, waarmee hij in 2001 de Europa Cup won, belandde Duursma bij Pioniers uit Hoofddorp. Voor deze club speelde de korte stop in totaal elf seizoenen. In die periode plaatste hij zich met de Hoofddorpse club elf jaar op rij voor de Play-Offs en vier keer voor de Holland Series. Bovendien won hij de Cup Winners Cup in 2003 en 2006. Zijn laatste grote hoofdprijs volgde vier maanden geleden, toen hij met L&D Amsterdam winnaar werd van de European Champions Cup.

Moeilijk

Nadat de Amsterdammers zich voor de Holland Series hadden geplaatst, werd het duidelijk voor Duursma dat het tijd was om zijn spikes aan de wilgen te hangen. “Er waren veel signalen om te stoppen”, licht hij zijn keuze toe. “Maar die keuze werd moeilijk gemaakt door het goede team bij L&D Amsterdam.  Ik heb het met de spelers erg naar mijn zin gehad onder leiding van Charles Urbanus.  Toch heb ik tijdens de periode tussen de Play-Offs en Holland Series voor mezelf de knoop doorgehakt.”

Daarmee is een einde gekomen aan een carrière van maar liefst 21 hoofdklasseseizoenen, waarin Duursma één van de beste korte stoppen werd van Nederland. Duursma: “Het wordt steeds moeilijker om het te combineren met de andere dingen in het leven die ik leuk en belangrijk vind. Prioriteiten veranderen en ik merkte dat het mentaal steeds moeilijker werd om mezelf drie keer in de week op te laden voor de wedstrijden.” In dienst van L&D Amsterdam sloot Duursma afgelopen zaterdag zijn loopbaan in de hoofdklasse af. In zijn vierde seizoen voor de club uit de hoofdstad kwam hij tot een gemiddelde van .294. Duursma sloeg 37 honkslagen en leidde de hoofdklasse in het on base percentage (.480). Zijn aantal vrije lopen (37) was goed voor een tweede plaats achter Gianison Boekhoudt.

Technisch manager

Met L&D Amsterdam won Duursma dit jaar de European Champions Cup.

Met L&D Amsterdam won Duursma dit jaar de European Champions Cup.
Foto: © Rob Jelsma

Duursma kijkt met name tevreden terug op zijn twee landstitels met HCAW en zijn Europese clubtitels met Neptunus, Pioniers en Amsterdam. “Maar ook het seizoen 2004 waarin ik de meeste gestolen honken had in de hoofdklasse en alle grote en mooie toernooien met het Nederlands team.” Verloren voor het honkbal gaat Duursma niet. Sinds dit seizoen is hij actief als technisch manager van de Baseball Academy Kennemerland, waarvan het aspiranten- en juniorenteam dit jaar kampioen werden. “Het werken met jonge talentvolle honkballers geeft mij veel energie. Ik vind het leuk dat ik wat voor ze kan betekenen en hopelijk een inspiratie voor ze kan zijn.”

Duursma nam na afloop van het seizoen 2015 al afscheid als speler van de nationale ploeg. In totaal speelde hij tussen 2003 en 2015 178 interlands en nam hij met Oranje onder meer deel aan de World Baseball Classics van 2006, 2009 en 2013. Ook was hij van de partij tijdens de Olympische Spelen van 2008 en werd hij in 2015 geselecteerd voor het Europese All Star Team. Voor zijn prestaties in dienst van de nationale ploeg werd hij vorige maand nog gehuldigd tijdens het Europees kampioenschap.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse