Raily Legito speelde achttien seizoenen in de Nederlandse hoofdklasse.

HB Hoofdklasse

Raily Legito beëindigt hoofdklasseloopbaan

Raily Legito beëindigt hoofdklasseloopbaan

Raily Legito speelde achttien seizoenen in de Nederlandse hoofdklasse.

Raily Legito speelde achttien seizoenen in de Nederlandse hoofdklasse.
Foto: © Rob Jelsma

Na achttien seizoenen heeft de 38-jarige Raily Legito een punt gezet achter zijn hoofdklasseloopbaan. Met het afscheid van de binnenvelder van Curaçao Neptunus verliest de Nederlandse competitie de recordinternational. In totaal 249 keer speelde Legito voor de nationale ploeg. Met zijn achtste landstitel nam Legito zaterdag afscheid van de hoofdklasse.

De op Curaçao geboren Raily Legito maakte op 1999 voor het Haagse ADO zijn debuut in de Nederlandse hoofdklasse, nadat hij twee seizoenen in de Dominicaanse Republiek had gespeeld voor Los Angeles Dodgers. Het was het begin van een lange en imposante carrière, die hij zaterdag afsloot met een slaggemidelde van .323.

Legito speelde drie seizoenen voor ADO, voordat hij via PSV (2002 en 2003) terechtkwam bij het Rotterdamse Neptunus. Bij deze club vierde hij de grootste successen. Zo plaatste hij zich veertien jaar op rij voor de Play-Offs, negen keer voor de Holland Series en veroverde hij daarin maar liefst acht keer de landstitel.

Beste slagman

In de reguliere competitie kwam Legito dit seizoen tot een slaggemiddelde van .280. Het was nog maar de tweede keer dat hij voor de Rotterdammers onder de .300-grens uitkwam. In de reguliere competities van achttien seizoenen in de hoofdklasse sloeg de binnenvelder 817 honkslagen en 48 homeruns. Naast de acht landstitels won hij met Neptunus de Europa Cup I in 2004 en 2015 en de Europa Cup II in 2007.

Zijn beste seizoen speelde Legito in 2006, toen hij met 36 honkslagen en een slaggemiddelde van .366 de hoofdklasse aanvoerde en na afloop van dat seizoen door de honkbal- en softbalbond KNBSB werd uitgeroepen tot beste slagman. Een jaar later ontving hij bovendien de prijs voor de meeste gestolen honken.

Recordinternational

Niet alleen in dienst van het Rotterdamse Neptunus was Legito waardevol. Sinds zijn debuut op 26 juni 1999 tijdens het World Port Tournament werd hij recordinternational. Met Oranje nam hij onder meer deel aan de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008, vijf wereldkampioenschappen en de World Baseball Classic van 2006. Tijdens het WK van 2009 passeerde hij Dirk van ’t Klooster en werd hij recordhouder van de meeste gespeelde interlands.

In februari 2012 zette Legito al een punt achter zijn interlandcarrière. Afgelopen zaterdag maakte hij, na de met 4-3 gewonnen beslissende zesde wedstrijd uit de Holland Series, bekend ook te stoppen als speler in de Nederlandse hoofdklasse. In zijn laatste wedstrijd voor Curaçao Neptunus zorgde hij voor drie van de vier runs voor zijn team om de vierde landstitel op rij in de wacht te kunnen slepen. Legito speelde in achttien seizoenen 661 wedstrijden in de hoofdklasse. Tijdens de bondsraad op 27 maart 2010 in De Bilt werd Legito, voor het bereiken van de grens van 200 interlands, al benoemd tot erelid van de KNBSB.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse