De softballers van Quick Amersfoort zijn kampioen geworden van Nederland.

Softbal

Softballers Quick Amersfoort veroveren landstitel

Softballers Quick Amersfoort veroveren landstitel

De softballers van Quick Amersfoort zijn kampioen geworden van Nederland.

De softballers van Quick Amersfoort zijn kampioen geworden van Nederland.
Foto: © Quick Amersfoort

BioSilk Quick Amersfoort heeft gisteren de landstitel bij het heren softbal veroverd. De ploeg van speler/coach Anthony Hosé won in de derde en beslissende wedstrijd van de finale tegen titelverdediger Hoofddorp Pioniers met 7-1. Grote man aan slag werd Davy van Venrooij, die voor de nieuwe kampioen een grandslam-homerun sloeg in de vijfde inning. Vorige maand werd Quick Amersfoort ook al winnaar van de ESF Cup.

Onder leiding van Davy van Venrooij werd een maand geleden een enorm succes geboekt. De buitenvelder sloeg in de Europese finale tegen het Franse Pessac Pantheres drie hits, waaronder twee driehonkslagen en een solohomerun. Daarmee werd Quick Amersfoort voor het eerst winnaar van de ESF Cup, de Europa Cup II.

Davy van Venrooij aan slag voor Quick Amersfoort.

Davy van Venrooij aan slag voor Quick Amersfoort.
Foto: © Quick Amersfoort

Onder leiding van diezelfde Van Venrooij veroverden de softballers van Quick Amersfoort gisteren de dubbelslag. Na de Europese clubtitel werd in Diemen ook de nationale landstitel in de wacht gesleept. Tegenstander in die eindstrijd was Hoofddorp Pioniers, het enige team dat er dit seizoen in de 1e klasse in was geslaagd te winnen van de sterke Amersfoortse ploeg. Dat was daarmee een herhaling van de finale van vorig jaar, toen Pioniers de best-of-thee met 2-0 won.

Vorm

Hoofddorp Pioniers, dat vorige maand in de strijd om de ESF Cup genoegen had moeten nemen met een achtste plaats, begon zaterdag in Diemen nog sterk. Onder leiding van de Deense pitcher Valdemar Terkelsen, vorig jaar nog Meest Waardevolle Speler tijdens de finale, trok de titelverdediger de winst in de eerste wedstrijd met 3-7 naar zich toe.

Daarmee was de derde opeenvolgdende landstitel voor Hoofddorp Pioniers binnen handbereik. Quick Amersfoort, met onder meer de internationals Anthony Hosé, Emeron Lourens, Jerome Wouters, Niek Nieuwenhuizen en Revin Brooks binnen de gelederen, wist zich echter tijdig te herstellen en hervond zijn vorm. Dat leverde zaterdag al een 1-8 overwinning op om de stand in de best-of-three gelijk te trekken. Gisteren werd ook de derde en beslissende wedstrijd in Diemen gewonnen.

Hoofdrol

KNBSB-bestuurslid Joost Comperen reikt de beker uit.

KNBSB-bestuurslid Joost Comperen reikt de beker uit.

Opnieuw was daarbij een hoofdrol weggelegd voor Davy van Venrooij. Nadat zijn ploeg in de eerste inning een 2-1 voorsprong had genomen, sloeg hij in de vijfde slagbeurt van zijn ploeg met volle honken een pitch van Terkelson over de omheining. Zijn grandslam-homerun bleek beslissend. Op het pitchen van de Canadees Shawn Koster kwam Hoofddorp Pioniers niet meer tot scoren, waardoor Quick Amersfoort uiteindelijk kon uitlopen naar de 7-1 winst.

De softballers van Quick Amersfoort eindigden vorige maand al met grote afstand op de eerste plaats in de 1e klasse A. In veertien wedstrijden kreeg het team slechts 25 runs tegen. Alleen nummer twee Hoofddorp Pioniers wist dit seizoen te winnen van de koploper. Op vrijdag 13 mei won Hoofddorp Pioniers met 10-7. Via acht opeenvolgende overwinningen verdedigde Quick Amersfoort hierna de eerste plaats en werd het kampioenschap in de 1e klasse A veiliggesteld. Met 26 punten uit veertien wedstrijden eindigde Quick met zeven punten voorsprong op Hoofddorp Pioniers.

Halve finale

In de halve finale werd zaterdag 1 en zondag 2 oktober met 2-3 en 7-1 gewonnen van Spikes, dat als tweede was geëindigd in de 1e klasse B. In de andere halve finale plaatste zondag titelverdediger Hoofddorp Pioniers zich als tweede ploeg voor de eindstrijd. De softballers uit Hoofddorp wonnen de best-of-three van Storks. Storks had in de 1e klasse B tien van de twaalf wedstrijden gewonnen, maar stond niettemin met lege handen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal