Ronald Jaarsma in actie als assitent-coach bij L&D Amsterdam.

HB Hoofdklasse

Jaarsma bij Neptunus opvolger van ’t Hoen

Jaarsma bij Neptunus opvolger van ’t Hoen

Ronald Jaarsma in actie als assitent-coach bij L&D Amsterdam.

Ronald Jaarsma in actie als assistent-coach bij L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Ronald Jaarsma wordt komend seizoen bij Curaçao Neptunus de opvolger van Evert-Jan ’t Hoen. Vandaag heeft de Rotterdamse club de komst van Jaarsma officieel bekend gemaakt. De mogelijke overgang van Jaarsma naar de landskampioen leidde er vorige maand aan de vooravond van de Holland Series al tot toe dat hij door L&D Amsterdam per direct op non-actief werd gesteld.

Landskampioen Curaçao Neptunus maakte ruim drie weken geleden bekend de samenwerking met Evert-Jan ’t Hoen te beëindigen. De succescoach leidde Neptunus in zijn eerste vier seizoenen als hoofdcoach naar vier opeenvolgende landstitels en werd daarmee de eerste coach in de historie van de hoofdklasse die dat wist te presteren. Bovendien haalde hij met Curaçao Neptunus de Europese clubtitel vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd weer naar Nederland.

Volgens het Rotterdamse clubbestuur had “De huidige selectie nog niet haar maximale potentie bereikt” en werden gesprekken opgestart met de 39-jarige Ronald Jaarsma, die op dat moment actief was als assistent-coach bij L&D Amsterdam. Die gesprekken leidde vorige maand tot grote onvrede bij de Amsterdamse club, dat zich net had geplaatst voor de Holland Series. Omdat in die finaleserie juist Curaçao Neptunus de tegenstander was, werd Jaarsma door zijn Amsterdamse club per direct, maar eervol, ontheven van zijn taken als assistent-coach. Neptunus won de best-of-seven van de Holland Series uiteindelijk met 4-2. Na de zeventiende landstitel uit de clubhistorie heeft Neptunus nu definitief een overeenkomst bereikt met Jaarsma.

European Champions Cup

Door het ontslag van Jaarsma vorige maand kwam een einde aan een samenwerking van vier jaar, waarin Jaarsma als assistent-coach was betrokken bij de hoofdmacht van L&D Amsterdam. Met de club won de voormalig hoofdklassespeler dit jaar de European Champions Cup. In 2017 nemen zowel titelverdediger L&D Amsterdam als Curaçao Neptunus opnieuw deel aan de European Champions Cup.

Met de aanstelling van Jaarsma door Curaçao Neptunus keert hij terug bij de Rotterdamse hoofdklasser. Jaarsma begon en sloot zijn spelersloopbaan af bij het Bussumse HCAW, maar maakte in 1996 als speler voor Neptunus zijn debuut in de hoofdklasse. Tussen 1996 en 1998 kwam hij uit voor de hoofdmacht van de Rotterdamse club, nadat hij in 1993 en 1994 al voor Tridents had gespeeld.

Coaching staf

Sinds 2009 is Jaarsma actief als coach. Eerst als assistent-coach bij HCAW, maar in 2011 kwam hij als interim ook kortstondig aan het roer te staan bij de Bussumse club. Sinds 2013 is hij assistent-coach bij L&D Amsterdam. Tussendoor was Jaarsma als assistent-coach ook betrokken bij het Nederlands dameshonkbalteam, waarmee hij in 2010 en 2012 deelnam aan het wereldkampioenschap.

Op verzoek van Jaarsma blijven de huidige assistent-coaches Jan Collins en Melfried Comenencia ook volgend seizoen actief. Daarnaast wordt de coaching staf voor komend seizoen aangevuld met pitching-coach Elton Koeiman. Hij maakte eerder al gelijktijdig met Jaarsma deel uit van de coaching staf van het Nederlands dameshonkbalteam. Dit seizoen kwam Koeiman als pitcher nog uit voor De Glaskoning Twins. In zijn 22e seizoen in de hoofdklasse gooide Koeiman op 26 juni een no-hitter in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen DSS.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse