Shohei Otani

Honkbal

Koninkrijksteam treft Japans fenomeen Otani

Koninkrijksteam treft Japans fenomeen Otani

Shohei Otani

Shohei Otani

Het 22-jarige fenomeen Shohei Otani is één van de spelers, die door de Japanse manager Hiroki Kokubo zijn opgeroepen voor de vriendschappelijke wedstrijden van volgende maand tegen Mexico en het Nederlands Koninkrijksteam. De nationale ploeg van Japan speelt op zaterdag 12 en zondag 13 november in het Tokyo Dome tegen Oranje.

Manager Hiroki Kokubo heeft vandaag in Tokyo zijn selectie van 28-spelers bekendgemaakt voor de Samurai Japan Warm-up wedstrijden tegen Mexico en het Nederlands Koninkrijksteam. De wedstrijden gelden als opwarmer voor de vierde editie van de World Baseball Classic, die aankomende maart eveneens in Tokyo wordt gehouden. Zowel in de eerste als in de tweede ronde is het Tokyo Dome gastheer voor wedstrijden van dit toernooi. Japan won de eerste twee edities in 2006 en 2009, maar werd in 2013 in de halve finales uitgeschakeld door Puerto Rico.

Op zaterdag 12 november (18.30 uur lokale tijd) en zondag 13 november (18.00 uur lokale tijd) treft Oranje in ieder geval de superster Shohei Otani. De speler van Hokkaido Nippon-Ham Fighters is zowel inzetbaar als startend pitcher en als slagman. In de reguliere competitie kwam Otani tot 174 strikeouts en een verdiende puntengemiddelde van 1.86.

Homerun Derby

Als hij niet op de heuvel stond, sloeg Otani een gemiddelde van .322 met maar liefst 22 homeruns bij elkaar. In juli van dit jaar werd het Japanse wonderkind zelfs winnaar van de Nippon Professional Baseball Home Run Derby. Manager Kokubo liet vandaag weten Otani in de serie tegen Mexico en het Nederlands Koninkrijk in ieder geval als aangewezen slagman/outfielder in te zullen zetten. Tijdens de World Baseball Classic in maart zal Otani ook als werper in actie komen.

De selectie van Japan is samengesteld uit spelers van tien van de twaalf clubs uit de Nippon Professional Baseball en bestaat verder uit zes spelers van hofleverancier Hokkaido Nippon-Ham Fighters en vier van Hiroshima Toyo Carp, de twee teams die vanaf zaterdag in de best-of-seven van de Nippon Series tegenover elkaar staan. Met zijn Nippon Ham Fighters schakelde Otani afgelopen zondag titelverdediger Softbank Hawks uit. Otani gooide de laatste inning met twee strikeouts voor de save. Zijn team won de beslissende wedstrijd van de Climax Series met 7-4. In de laatste inning van de wedstrijd verbrak Otani zijn eigen snelheidsrecord toen hij met zijn pitches tot driemaal toe de 165 kilometer per uur haalde.

Rick van den Hurk

Het verlies voor Softbank Hawks betekende ook de uitschakeling van de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk, die sinds 2013 met het Zuid-Koreaanse Samsung Lions en het Japanse Softbank Hawks drie seizoenen op rij een kampioenschap had veroverd. In de voorlaatste wedstrijd van de Climax Series was Van den Hurk met zes strikeouts nog winnend pitcher voor de titelverdediger.

De definitieve selectie van 28 spelers voor het Nederlands Koninkrijksteam voor deze serie wordt binnenkort bekendgemaakt. In ieder geval krijgt manager Hensley Meulens de beschikking over vijftien hoofdklassespelers, aangevuld met EK-spelers Yurendell de Caster, Kalian Sams en Mike Bolsenbroek. In de selectie van de Europees kampioen zijn verder vooralsnog pitcher Jair Jurrjens, catcher Shawn Zarraga en binnenvelder Sharlon Schoop opgenomen.

Selectie Japan

Pitchers (14):
Ryo Akiyoshi (Tokyo Yakult Swallows)
Shintaro Fujinami (Hanshin Tigers)
Kenta Ishida (Yokohama DeNa Baystars)
Ayumu Ishikawa (Chiba Lotte Marines)
Hirotoshi Masui (Hokkaido Nippon-Ham Fighters)
Naoki Miyanishi (Hokkaido Nippon-Ham Fighters)
Shota Nakazaki (Hiroshima Toyo Carp)
Yusuke Nomura (Hiroshima Toyo Carp)
Shohei Otani (Hokkaido Nippon-Ham Fighters)
Kodai Senga (Fukuoka SoftBank Hawks)
Tomoyuki Sugano (Yomiuri Giants)
Kazuto Taguchi (Yomiuri Giants)
Shota Takeda (Fukuoka SoftBank Hawks)
Yasuaki Yamasaki (Yokohama DeNa Baystars)

Catchers (3):
Seiji Kobayashi (Yomiuri Giants)
Shota Ono (Hokkaido Nippon-Ham Fighters)
Motohiro Shima (Tohoku Rakuten Golden Eagles)

Binnenvelders (7):
Ryosuke Kikuchi (Hiroshima Toyo Carp)
Nobuhiro Matsuda (Fukuoka SoftBank Hawks)
Takuya Nakashima (Hokkaido Nippon-Ham Fighters)
Sho Nakata (Hokkaido Nippon-Ham Fighters)
Hayato Sakamoto (Yomiuri Giants)
Seiichi Uchikawa (Fukuoka SoftBank Hawks)
Tetsuto Yamada (Tokyo Yakult Swallows)

Buitenvelders (4):
Shogo Akiyama (Saitama Seibu Lions)
Seiya Suzuki (Hiroshima Toyo Carp)
Yoshitomo Tsutsugo (Yokohama DeNa Baystars)
Yuki Yanagita (Fukuoka SoftBank Hawks)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal