Dinet Oosting mocht twee prijzen in ontvangst nemen.

Golden League

Dinet Oosting grote winnares tijdens Stars Awards

Dinet Oosting grote winnares tijdens Stars Awards

Dinet Oosting mocht twee prijzen in ontvangst nemen.

Dinet Oosting mocht twee prijzen in ontvangst nemen.
Foto: © Rob Jelsma

Dinet Oosting heeft haar ijzersterke seizoen bekroond met nog twee individuele prijzen. Vanavond werd de speelster van FysioExpert Olympia Haarlem de grote winnares tijdens de Stars Awards in Haarlem. Oosting mocht niet alleen de onderscheiding in ontvangst nemen voor beste slagvrouw, maar werd bovendien uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Golden League.

De beste honkballers en softbalsters uit de hoogste Nederlandse competities waren vanavond aanwezig in de Lichtfabriek in Haarlem. Daar werden de jaarlijkse honkbal- en softbalprijzen uitgereikt door de Nederlandse bond KNBSB. Vier onderscheidingen gingen naar speelsters van landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem, maar de belangrijkste prijzen waren vanavond voor de 25-jarige softbalinternational Dinet Oosting.

De uitreiking van de Stars Awards vond dit jaar plaats in de Lichtfabriek in Haarlem.

De uitreiking van de Stars Awards vond dit jaar plaats in de Lichtfabriek in Haarlem.
Foto: © Rob Jelsma

Oosting mocht twee prijzen in ontvangst nemen. Uit handen van bondscoach Juni Francisca kreeg Oosting, die vorige maand ook al werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar van de gemeente Enschede, de onderscheiding voor beste slagvrouw. In de Golden League leidde de speelster van FysioExpert Olympia Haarlem in onder meer honkslagen (56), slaggemiddelde (.528), gescoorde punten (38) en driehonkslagen (6). Verdedigend maakte Oosting slechts vijf veldfouten (.972).

Meest Waardevolle Speelster

Het was daardoor niet de enige prijs van de avond voor Oosting. Als afsluiting kreeg ze bovendien door technisch directeur Gijs Selderijk de prijs uitgereikt voor Meest Waardevolle Speelster uit de Golden League. Voor deze belangrijkste prijs van het jaar waren ook Maxime van Dalen (Oolders Omaco Sparks Haarlem) en Jessie van Aalst (Terrasvogels) genomineerd. Eerder kreeg Oosting ook al de Bep van Beijmerwerdt Trophy (2011) en de Egbert van der Sluis Memorial Trofee  (2013). Het was het tweede seizoen op rij dat de prijs voor de MVP ging naar een speelster van Olympia Haarlem. Vorig jaar werd Mariëlle Vleugels winnares.

De prijs voor de beste pitcher ging voor de derde keer naar Dagmar Bloeming, die de onderscheiding ook al kreeg in 2012 en 2014. Zij wist zich met DSS dit seizoen knap te plaatsen voor de Plaatsingsronde voor de Holland Series. Met name door de inbreng van Bloeming. In de reguliere competitie kwam ze tot de meeste strikeouts (123) en het laagste verdiende puntengemiddelde (1.15).

Coach of the Year

De prijswinnaars bij elkaar op het podium tijdens de Stars Awards.

De prijswinnaars bij elkaar op het podium tijdens de Stars Awards.
Foto: © Rob Jelsma

Van de speelsters die vanavond een onderscheiding in ontvangst mochten nemen, waren een aantal winnaressen al eerder bekend. Tex Town Tigers-speelster Laura Wissink werd gekroond tot Homerun Queen. Met haar zeven homeruns had Wissink een einde gemaakt aan de heerschappij van Karin Tuk, die sinds 2012 vier jaar op rij de meeste homeruns had geslagen. Dit seizoen sloeg Wissink de bal zevenmaal over de hekken, twee keer meer dan Tuk. Anne Blaauwgeers kreeg de prijs voor de meeste gestolen honken. De speelster van Sparks Haarlem was succesvol in al haar 22 pogingen en bleef daarmee Eva Voortman (15) ruimschoots voor. Eerder had haar ploeggenote Rebecca Soumeru al een onderscheiding gekregen als Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series. In de finale van de Golden League prolongeerde ze met haar Oolders Omaco Sparks Haarlem de landstitel.

Coach of the Year werd bondscoach Juni Francisca, een onderscheiding die hij als clubcoach ook al won in 2011 en 2014. In juli van dit jaar leidde Francisca het Nederlands Koninkrijksteam op het wereldkampioenschap naar een historische vierde plaats. Nog niet eerder had Oranje zich op het WK bij de beste vier geplaatst. De jeugdprijzen gingen naar Sparks Haarlem-speelsters Maxime van Dalen en Manoa Weijgertse en Jong Oranje-speelster Lisa Hop. Van Dalen kreeg de Egbert van der Sluis Memorial Trophy toegekend voor de beste international onder de 23 jaar. Haar ploeggenote Weijgertse werd uitgeroepen tot meest veelbelovende jeugdspeelster en mocht daarvoor de Bep van Beijmerwerdt Trofee in ontvangst nemen. Hop werd winnares van de Riet Vermaat Trophy. Daarmee werd de speelster van het Talent Team Holland gekozen tot de beste jeugdpitcher. Weijgertse en Hop werden in juli van dit jaar met Jong Oranje winnaar van het U22 Europees kampioenschap.

Lees meer over de prijswinnaars bij het honkbal

Persoonlijke prijzen softbal:
Meest waardevolle Speelster: Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem)
Beste slagvrouw: Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem)
Beste werpster: Dagmar Bloeming (DSS)
Homerun Queen: Laura Wissink (Tex Town Tigers)
Meeste gestolen honken: Anne Blaauwgeers (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Egbert van der Sluis Memorial Trophy: Maxime van Dalen (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Riet Vermaat-trofee: Lisa Hop (Talent Team Holland)
Bep van Beijmerwerdt-trofee: Manoa Weijgertse (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
MVP Holland Series: Rebecca Soumeru (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Coach of the Year: Juni Francisca (Nederlands Koninkrijksteam)
Nol Houtkamp Award: Jeroen van de Wiel
The Slugger: Softbaldino

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League