Claudio Liverziani in actie voor landskampioen Bologna.

Honkbal

Eerste spelerswisselingen in Italian Baseball League

Eerste spelerswisselingen in Italian Baseball League

Claudio Liverziani in actie voor landskampioen Bologna.

Claudio Liverziani in actie voor landskampioen Bologna.
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

Na het seizoen 2016, dat met zes clubs per week en drie wedstrijden per club al in augustus eindigde met een landskampioenschap voor Fortitudo Bologna, houdt het Italiaanse honkbal zich al twee maanden bezig met wedstrijden op lager niveau en vooral de spelerscarrousel in de Italian Baseball League. Zo liet onder meer international Claudio Liverziani weten een punt te zetten achter zijn lange carrière.

Het landskampioenschap in de oude Serie A1 ging naar Paterno Red Sox, dat in Bollate eerst twee keer op één dag verloor (6-5 en 8-3) van Bollate 1959 en een week later in eigen huis drie keer op één dag won: 1-0, 5-0 en 14-10. Bollate ligt dichtbij Milaan en vandaar reist men sneller naar Amsterdam dan naar Paterno op het eiland Sicilie: 1200 kilometer over land plus zeereis. In een eerder stadium van de Play-Offs zag het eveneens noordelijke Bergamo wegens logistieke problemen af van uitwedstrijden tegen Paterno. De reguliere competitie speelt zich af in regio’s waarin uitwedstrijden maximaal vierhonderd tot vijfhonderd kilometer ver weg zijn.

Het scenario doemt nu op, dat Paterno zich kandideert voor de Italian Baseball League van volgend jaar. Dan zullen de huidige clubs, die behalve Nettuno, allemaal in de noordelijke helft van het land spelen, ook regelmatig de lange reis moeten gaan maken. Daarbij is het uiterst noordelijke Novara de sigaar, want dat zal in dat geval ongeveer 1400 kilometer moeten reizen plus Middellandse Zee-oversteek.

Dreigementen

Vriend en vijand hoopt dat Italy Series finalist Rimini, ondanks de dreigementen van clubvoorzitter Zangheri om de club terug te trekken uit de liga van volgend jaar, toch in april zal aantreden als een van de acht clubs van het seizoen 2017. De 84-jarige Zangheri nam onlangs deel aan het overleg tussen de bond en de clubs van de IBL over de aanpak van de komende competitie, waaruit waarnemers proeven dat de Riminese soep niet zo heet gegeten hoeft te worden.

Wel neemt Rimini afscheid van enkele inmiddels ook in Nederland bekende figuren. Eerst vertrok na de verloren Europese finale tegen L&D Amsterdam de Dominicaanse pitcher Alexis Candelario naar het profhonkbal in de Verenigde Staten. Na het seizoen deed de Venezolaanse manager Orlando Munoz dat ook vanwege een overeenkomst met Philadelphia Phillies. Deze week liet de Italiaanse buitenvelder van Rimini, Stefano Desimoni, weten dat hij na twee seizoenen in Rimini terugkeert naar zijn geboorteplaats Parma, waar hij het honkbalvak had geleerd en waar zijn familie nog steeds woont. Onlangs kwam hij nog met de Azzurri uit op het Europees kampioenschap in Hoofddorp, maar nu gaat hij de gelederen van Parma 1949 versterken. Het zou veel mensen niet verbazen als catcher Riccardo Bertagnon, de andere Parmezaan in Rimini, ook de weg terugvindt naar het hertogdom, waar de oudste zoon van onze Prinses Irene tegenwoordig titelhouder is. De geherstructureerde club heeft het contract met manager Gilberto Gerali verlengd en streeft naar de play-offs in 2017.

Profhonkbal

Ook de nieuwe landskampioen Fortitudo Bologna heeft al afscheid genomen van bekende spelers. De 41-jarige aanvoerder Claudio Liverziani, die meteen na het behalen van de titel met vakantie was vertrokken, heeft laten weten dat hij zijn langdurige loopbaan heeft beëindigd. Liverziani werd in 1975 geboren in Novara, waar hij ook als honkballer werd opgeleid en als zestienjarige debuteerde in de hoogste Italiaanse competitie. In 1996 stapte hij over naar de grote stad Turijn, waar het door voetbal bekende Juventus toen een honkbalteam op het hoogste niveau had.

Op 22-jarige leeftijd waagde hij de sprong naar het Amerikaanse profhonkbal op basis van een contract met Seattle Mariners, waarvoor hij uitkwam bij Wisconsin Timber Rattlers op Single A-niveau. Na twee jaar kwam hij terug in Italië en voegde hij zich voor drie seizoenen bij Rimini, waarmee hij tweemaal landskampioen werd. In het kielzog van de populaire manager Mauro Mazzotti ging hij in 2002 mee naar Bologna. Daar bleef Liverziani tot hij begin oktober een punt had gezet achter zijn carrière, maar in de tussentijd was hij wel vijf keer landskampioen geworden en had hij zijn aantal wedstrijden in de hoogste afdeling getotaliseerd tot 1111 (inclusief Novara, Juventus en Rimini).

Conflict

Gedurende deze carrière boekte Liverziani 972 keer vier wijd (nationaal record), een slaggemiddelde van .325, 1284 honkslagen, waaronder 267 tweehonkslagen en 105 homeruns, waarmee hij 759 punten binnensloeg en waarna hij zelf 1009 keer zelf scoorde, mede na 249 honken gestolen te hebben. De totalen hadden allemaal nog veel hoger kunnen zijn, ware hij niet voor de seizoenen 2010 en 2011 gediskwalificeerd wegens een positieve anti-dopingcontrole. Die werd uitgevoerd na afloop van een Play-Off wedstrijd tegen Parma in 2009, waarna amfetamine werd waargenomen. Met de Azzurri werd Liverziani tweemaal Europees kampioen: 2012 en 2014. Verder nam hij deel aan de Olympische Spelen van 1996, 2000 en 2004 en aan de World Baseball Classic van 2006. In totaal kwam hij 103 keer uit voor de nationale ploeg.

Het hier al eerder gesignaleerde conflict tussen Bologna en zijn in de Venezolaanse hoofdstad Caracas geboren Juan-Carlos Infante heeft inmiddels geleid tot het gezamenlijk besluit om uit elkaar te gaan. Het contract liep af en er is aan beide zijden te weinig reden om het te verlengen, zo sprak het communique. De sinds 8 oktober 35-jarige Venezolaanse binnenvelder probeert waarschijnlijk nog aan boord te komen bij Rimini of San Marino. In 2006 is hij naar Italië gekomen en speelde hij aanvankelijk voor Anzio. Daar kreeg hij ook een Italiaans paspoort, waarmee hij interessant werd voor IBL-club Bologna en voor de Azzurri. Sinds 2009 speelde Infante voor de huidige landskampioen, maar bondscoach Mazzieri keurde hem na afloop van de Italian Baseball Week af voor het recente EK.

Afscheid

Geruchten willen dat Bologna van meer spelers afscheid wil nemen. De enige echter, die zich duidelijk uitspreekt, is de general manager van San Marino: Mauro Mazzotti. Deze overweegt toch weer Marco Nanni aan te trekken als manager van zijn selectie, zoals dat voor het seizoen 2016 aanvankelijk een optie was. Tenslotte zette Mazzotti beide petten op en nam hij de taak van manager voor het seizoen 2016 waar. Nu is Nanni weer bij San Marino in beeld voor 2017, maar houdt Mazzotti rekening met de mogelijkheid dat Nanni als nieuwe bondscoach wordt binnengehaald door een nieuwe bondsvoorzitter. De verkiezing van de nieuwe bondsvoorzitter is inmiddels vastgesteld op zaterdag 26 november, wanneer in Salsomaggiore de poppetjes gekozen worden voor de bestuursjaren 2017 tot en met 2020.

Deze gaan dan definitief bepalen hoe het komend seizoen eruit gaat zien: bijvoorbeeld over het aantal wedstrijden per week. Als dat er maar twee zijn, dan hebben de huidige clubs te veel pitchers. Tot nu toe heeft San Marino alleen Oberto en Quevedo als pitchers vastgelegd voor 2017 en laat het binnenvelder Willians Vasquez vrij om na 31 januari een andere club te kiezen. Waarnemers verwachten weer de carrousel van geïmporteerde buitenlanders om cruciale posities in te nemen: voornoemde Infante die ontslagen werd door Bologna, Joe Mazzucca (San Marino) en de tijdens het EK in Hoofddorp wel geziene Azzurri Erick Epifano en Nick Nosti (beiden van Padova). Wat betreft de World Baseball Classic bestaat er bij voorbaat wel overeenstemming onder de drie kandidaten bondsvoorzitter Fochi, Antolini en Marcon: vanwege de voorbereiding mag Mazzieri zijn gang gaan als bondscoach met de zekerheid van zijn taak tot en met de WBC komend voorjaar.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal